Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 05 iunie 2023 15:19 / Actualizat luni, 05 iunie 2023 15:47
Noul campionat se anunță unul extrem de atractiv, mai ales după promovarea lui Dinamo, al doilea cel mai mare brand din fotbalul românesc.
Liga 1 va avea iarăși la start toate cele 3 mari cluburi din București, FCSB, Dinamo și Rapid, iar confruntările directe dintre aceste formații aproape sigur vor fi disputate pe Arena Națională și vor putea produce o prezență de peste 50.000 de spectatori.
Cel mai mare stadion al țării va fi însă indisponibil pentru fotbal în prima lună în care campionatul se va juca: între 15 iulie și 14 august. Din cauza a două concerte, care vor avea loc acolo pe 16 și 26 iulie, Arena Națională nu va putea găzdui nicio confruntare în Liga 1 în primele 5 etape.
FCSB, Dinamo și Rapid să NU joace între ele în prima lună!
Tocmai din acest motiv, din informațiile GSP, oficialii Ligii Profesioniste iau în calcul ca atunci când va fi realizat țintarul noului sezon, să existe interdicția ca FCSB, Dinamo și Rapid să joace între ele în prima lună!
Altfel, dacă unul sau mai multe dintre aceste derby-uri n-ar beneficia de Arena Națională, s-ar disputa fie pe Giulești, fie pe Arcul de Triumf, două arene care împreună nu au nici măcar jumătate din capacitatea celui mai mare stadion al țării.
Inclusiv deținătorul de drepturi TV agreează ideea ca astfel de derby-uri să se joace pe Arena Națională. Inclusiv din punctul de vedere al transmisiei TV, acest stadion oferă facilități mult mai mari, dar și atmosfera care ar fi pe stadion, cu 50.000 de oameni în tribune, ar face mai atractiv jocul respectiv.
Cel mai probabil, se va apela la această măsură, ca FCSB, Dinamo și Rapid să nu se afle față în față în prima lună de competiție. Tragerea la sorți a țintarului va avea loc pe 27 iunie.
Suporterii au umplut stadioanele din Liga 1
Ultima echipă din acest trio care a jucat pe Arena Națională e Dinamo, turul barajului cu FC Argeș, disputat acum o săptămână, la care au fost prezenți aproape 24.000 de fani.
În schimb, FCSB a disputat aproape întreg sezonul recent încheiat pe acest stadion, iar recordul l-a stabilit la partida cu CFR, când au fost peste 40.000 de spectatori.
Rapid a intrat ultima oară pe Arenă, din postura de formație gazdă, în februarie 2022, când încă nu era inaugurat Giuleștiul, la meciul cu Dinamo, scor 1-1, la care au luat parte 15.000 de spectatori, însă la acea vreme cele două formații erau în afara luptei pentru play-off.
Au bifat 85% din fotbalul de pe Arenă
FCSB, Dinamo și Rapid sunt echipele care au jucat cele mai multe meciuri pe Arena Națională, de când acest stadion a fost inaugurat, septembrie 2011. De departe, FCSB e lider la acest capitol, are nu mai puțin de 204 jocuri.
Dinamo a bifat 44, în vreme ce Rapid a fost gazdă de 15 ori. Cumulat, cele 3 ating aproape 85% din toate meciurile de fotbal care au avut loc pe Arenă, mai precis 315.
Dacă vom reuși să atingem 15.000 de abonamente pentru noul sezon, atunci toate meciurile din campionat le vom putea susține pe Arena Națională
Andrei Nicolescu, președinte Dinamo
7.000 de spectatoriplătitori de bilet (7 euro preț mediu) e pragul minim pe care trebuie să-l atingă o echipă gazdă pe Arena Națională pentru a-și acoperi cheltuielile
Costurile pe Giulești, aproape cât pe Arenă
Dan Șucu s-a plâns recent de faptul că Rapid e obligată să achite costuri extrem de ridicate la meciurile pe care le susține pe stadionul din Giulești.
Tot efortul financiar la un joc, care include chiria, sistemul de operare, utilități și firma de pază, atinge nu mai puțin de 50.000 de euro. La un meci cu casa închisă, Rapid are încasări în jur de 120.000 de euro, astfel că realizează un profit de 70.000 de euro.
"Raportat la cost versus capacitate, e un preț mai mare să joci pe Giulești față de Arena Națională, unde poți aduce și 50.000 de spectatori", a declarat recent Șucu.
Pe Arena Națională, la un meci în care sunt deschise primele două inele, costurile de organizare, cu tot cu chirie, ating tot 50.000 de euro, însă primele două inele au o capacitate care însumează aproape 30.000 de locuri.
Cu întreg stadionul plin, costurile ajung chiar și la 75.000 de euro. Încasările însă, dacă s-ar juca având casa închisă, la un preț mediu de 8-10 euro, s-ar duce spre o jumătate de milion de euro.
60%dintre persoanele care au răspuns la sondajul realizat de firma GfK, la comanda GSP, în finalul lui 2019, au indicat că au ca echipă favorită una dintre cele 3: FCSB, Dinamo, Rapid
36.150 de spectatoriau fost prezenți la ultimul derby FCSB - Dinamo disputat pe Arena Națională, în septembrie 2021, meci terminat cu victoria roș-albaștrilor, scor 6-0