FOTBAL  »  NATIONALA  »  ELVEȚIA - ROMÂNIA

Elveția face o radiografie dură a fotbalului românesc: „România are un lot modest. Numai unuia îi curge-n vene sângele marelui Hagi”

Elveția - România, live de la 21:45. Foto: Raed Krishan (GSP)
Elveția - România, live de la 21:45. Foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de - Publicat luni, 19 iunie 2023 11:25 / Actualizat luni, 19 iunie 2023 11:32

Cel mai mare cotidian al elvețienilor, Blick, face radiografia fotbalului românesc împreună cu reporterul Gazetei, Costin Ștucan: „Așa slabi n-am mai fost de 50 de ani”. Și-l citează pe fostul internațional Viorel Moldovan: „Fără mercenari în ligile de top, n-ai șanse să pui pe picioare o echipă competitivă. Mulți dintre ai noștri joacă în Italia, dar în Serie B. De aceea nu mai suntem acolo sus”.

  • Reporterul special Costin Ștucan și fotoreporterul Raed Krishan sunt corespondenții GSP la Lucerna (Elveția) și transmit toate informațiile care contează înaintea, în timpul și după duelul Elveția - România din preliminariile EURO 2024 (luni, 21:45);
  • Se mai joacă azi: Belarus - Kosovo (21:45), Israel - Andorra (21:45);
  • „Tricolorii” ocupă în acest moment poziția secundă în grupa I, având două puncte mai puțin decât liderul Elveția. Primele două clasate se califică direct la Campionatul European de anul viitor, competiție găzduită de Germania.

Înaintea duelului de la Lucerna, tabloidul Blick a luat „la bani mărunți” reprezentativa României și fotbalul românesc împreună cu trimisul Gazetei, Costin Ștucan, și-l citează pe fostul internațional Viorel Moldovan, care a evoluat patru sezoane în fotbalul elvețian, în anii '90 și 2000.

Minunea de la Lucerna » „Dubla” lui Mihăilă, din prelungiri, aduce un punct nesperat în Elveția! Clasamentul grupei ACUM
ELVEȚIA - ROMÂNIA
Minunea de la Lucerna » „Dubla” lui Mihăilă, din prelungiri, aduce un punct nesperat în Elveția! Clasamentul grupei ACUM

Costin Ștucan: „Asta spune totul despre starea fotbalului românesc”

Jurnaliștii din Țara Cantoanelor scriu că lotul deplasat de selecționerul Edi Iordănescu la Lucerna „este unul modest. Include într-adevăr nume mari, precum Hagi, Horațiu Moldovan sau Luis Munteanu, însă numai unuia îi curge-n vene sângele marelui fotbalist cu același nume. Este vorba despre Ianis Hagi (24 de ani), fiul lui Gheorghe Hagi (58 de ani)”.

Însă Ianis „a fost accidentat timp de 14 luni, s-a întors abia la mijlocul lunii februarie și a avut patru apariții foarte scurte la Glasgow Rangers, de atunci. Întrebat de ce a fost luat în lot, selecționerul Edi Iordănescu a spus: «Pentru că ne poate ajuta». Faptul că unul, care n-are niciun pic de ritm, este marea noastră speranță, spune totul despre starea fotbalului românesc”, îl citează Blick pe Costin Ștucan.

Fotbal al cărui declin este confirmat de statistici. „La sfârșitul anilor 1990, România avea una dintre cele mai puternice echipe din lume, în frunte cu liderul Hagi. În ciuda eșecului cu 1:4 în fața Elveției, generația de aur a Galbenilor a eliminat-o pe favorita turneului, Argentina, în optimile de finală ale Cupei Mondiale din 1994. În această perioadă și-a asigurat biletele la trei campionate mondiale și două europene la rând. Din 1998, însă, a ratat Cupa Mondială de șase ori! Echipa din Carpați s-a calificat doar ocazional la Campionatul European: în 2000 și 2016”, notează Blick.

Blick: „Românii au doar două nume interesante în afara lui Ianis Hagi”

Cum s-a ajuns aici? Jurnaliștii elvețieni citează declarațiile oferite site-ului balkaninsight.com de fostul internațional Viorel Moldovan, „celebru la noi nu numai pentru golurile înscrise pentru Xamax, Grasshopper și Servette, ci și pentru că a trișat la concursul «Risc»”.

„Uitați-vă unde-și câștigă existența internaționalii noștri. Avem vreunul în campionatele de top ale Europei? Niciunul! Mulți joacă în Italia, dar în Serie B. Pe vremea noastră, jucau în Bundesliga, Primera Division, Ligue 1 și în Serie A. Fără mercenari în ligile de top, n-ai șanse să pui pe picioare o echipă competitivă la ora actuală, în Europa. De aceea nu mai suntem acolo sus”, a spus Viorel Moldovan.

Elveția face o radiografie dură a fotbalului românesc: „România are un lot modest. Numai unuia îi curge-n vene sângele marelui Hagi”
Viorel Moldovan a evoluat patru sezoane în fotbalul elvețian, în anii '90 și 2000. Foto: Imago Images

Blick îl completează: „Dacă te uiți foarte atent, mai sunt două nume cu adevărat interesante în afara lui Hagi junior. Unul este talentatul Radu Drăgușin (21), fundaș central, tocmai revenit în Serie A, cu Genoa. Celălalt, mijlocașul din Serie A acum accidentat, Răzvan Marin (27 de ani, Empoli). El este românul cu cel mai mare preț, are o valoare de piață de 8 milioane de euro.

În prezent, șapte internaționali români joacă în Serie B. De asemenea, câte unul în Segunda Division și în Emirate. Și căpitanul Nicolae Stanciu (30), în China. «Serie B este coloana vertebrală a echipei noastre». Sună ușor batjocoritor și fără speranță în același timp”, spune Ștucan.

Viorel Moldovan: „Jucătorii noștri sunt preocupați în primul rând de bani”

„Cum a ajuns România în această stare «fără dinți» în țara lui Dracula” explică Moldovan: „Jucătorii sunt preocupați în primul rând de un salariu mare. Președintele clubului, care caută în permanență bani, vrea așadar să vândă un jucător talentat unui club mare după ceea ce par două meciuri bune. Acolo câștigi între 15.000 și 20.000 de euro pe lună. Sunt o grămadă de bani!

Pentru a câștiga mai mult, trebuie să ajungi într-o ligă străină de top. Dar îți lipsește talentul și mușcătura. Pentru că, în ceea ce privește mentalitatea, jucătorii noștri nu mai sunt niște luptători, spre deosebire de multe țări din Balcani, așa că preferă să rămână în cuiburile făcute”.

Viorel Moldovan: „Dinamo a ajuns să retrogradeze, Steaua a fost divizată”

Moldovan susține că salariile mari din fotbalul românesc „au dus la o lipsă permanentă de bani. Și atunci când un club este în mizerie, salariile sunt plătite cu luni întârziere. Jucătorii migrează. În stagiunea 2021-2022, de exemplu, Liga a trebuit să depuncteze două cluburi cu probleme care apoi s-au chinuit pe tot parcursul sezonului: Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni. Până la urmă au retrogradat, ca și odinioară mândra Dinamo București, care a reușit totuși să revină după numai un sezon în B.

Chiar și clubul sportiv al armatei Steaua București a fost divizat din cauza unei vânzări și a unei dispute juridice și astăzi trăiește sub numele de FCSB București și Steaua București”.

Citește și:

Avertisment înainte de Elveția - România » Un fost internațional explică problemele pe care le are improvizația pregătită de Edi Iordănescu

CFR Cluj a pus pe listă un fotbalist cu statistici excepționale

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Culisele debandadei din Liga 2 » De ce au refuzat titularii să iasă astăzi pe teren și cum s-a ajuns la „carnagiul” de pe tabelă: „Atunci au luat decizia să nu joace”
Liga 2
Culisele debandadei din Liga 2 » De ce au refuzat titularii să iasă astăzi pe teren și cum s-a ajuns la „carnagiul” de pe tabelă: „Atunci au luat decizia să nu joace”
Atac devastator după Rapid - Petrolul: „Băi ciupercarule cu păr roșcat! Sunteți zero, opăriților!”
Superliga
Atac devastator după Rapid - Petrolul: „Băi ciupercarule cu păr roșcat! Sunteți zero, opăriților!”
Reacția fostului internațional când a văzut pozele la limită cu fiica lui: „Îi spun mereu: «Ține minte că tatăl tău e cunoscut»”
Stiri extrasport
Reacția fostului internațional când a văzut pozele la limită cu fiica lui: „Îi spun mereu: «Ține minte că tatăl tău e cunoscut»”

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (2)
anti_fcsb_bayern_real_juve
anti_fcsb_bayern_real_juve  •  19 Iunie 2023, 16:11

Ar trebui sa ne umileasca Elvetia macar cu 5 0, poate doar asa o sa inceapa o reforma serioasa, sa jucam si noi fotbal intr-o buna zi, m-am saturat de turca asta burlaneasca.

Nae_4774
Nae_4774  •  19 Iunie 2023, 12:02

Lui Ianis Hagi îi curge prin vene (n.b. și prin artere!) sângele lui Gheorghe Hagi, nu și talentul pentru jocul de fotbal al acestuia!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează