Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat duminica, 02 iulie 2023 15:51 / Actualizat duminica, 02 iulie 2023 16:08
Chiar se justifică interesul unor cluburi de peste hotare pentru Ștefan Târnovanu, pare normal, logic. În ideea că, deși naționala noastră U21 a dezamăgit crunt la recentul turneu final european, portarul ei a apărat impecabil în meciurile cu Ucraina și Croația. A intervenit de câte 3-4 ori providențial. În consecință, acest goalkeeper de 23 de ani (sărbătoriți pe 9 mai) și 1,97 m înălțime a atras atenția tuturor.
Legat de asta, Victor Becali a povestit zilele trecute că o echipă importantă de-afară, al cărei nume nu l-a dezvăluit, a abandonat pista Târnovanu în clipa în care a aflat că FCSB, recte Gigi Becali, cere pentru transferul lui Ștefan 10 milioane de euro! "Iar veniți cu sume d-astea?!", s-a mirat persoana respectivă și s-a grăbit să încheie orice discuție. Printre altele, fiind informat că portarul bucureștean e evaluat pe transfermarkt.com la numai două milioane. De 5 ori mai puțin.
Evident că Becali poate cere cât dorește. E dreptul lui să-și imagineze că va lua pe Târnovanu, ori pe alt fotbalist roș-albastru, și luna de pe cer. Asta după ce Parma i-a plătit 11 milioane pe Dennis Man. Mai greu e însă să-i și ofere cineva banii pe care-i pretinde. Mai greu, dacă nu chiar imposibil în condițiile în care piața, cu excepția Angliei, tot strânge cureaua.
Din varii motive, prețul de 10 milioane apare ca umflat, deci nerealist. Surprinzător, în măsura în care pentru jucătorii de câmp vârsta de 23 de ani constituie un atu, la portari datele problemei se schimbă. Între buturi se preferă experiența. Se apreciază că un goalkeeper se "coace" spre 30 de ani. Atunci ajunge la maturitate, uneori și mai târziu.
Dar mai există un impediment în calea vânzării lui Târnovanu pe 10 milioane, un alt obstacol. Acela că Ștefan provine dintr-un fotbal ce are, din păcate, o trecere din ce în ce mai mică pe piața internațională. Să spunem lucrurilor pe nume și să recunoaștem că prea multe cluburi străine au luat plasă cu români încât aceștia nu se mai bucură de prețuirea și respectul predecesorilor din așa-zisa Generație de Aur. Faima acelora a apus definitiv. E doar o amintire.
Ca să ilustrăm afirmația de mai sus, ne putem limita la 3 exemple de pe o listă foarte lungă. La Dennis Man (împlinește 25 de ani pe 26 august), la Alex Cicâldău (26 pe 8 iulie) și la Valentin Mihăilă (23 din 2 februarie). Concret, raportând la momentul plecării lor afară ori imediat după, niciunul dintre ei, nici măcar autorul "dublei" salvatoare din Elveția, nu și-a ridicat cota! Dimpotrivă, toți și-au scăzut-o!
Man de la 11 milioane de euro la 3,2 în prezent, Cicâldău de la 9 la 5, iar Mihăilă de la 8,5 la 2,7, dovezi convingătoare că, achiziționându-i, Parma și Galata, care i-au și împrumutat când și când, n-au ieșit în câștig. Din contră, s-au cam păcălit.
De aici și concluzia că nimeni nu se mai înghesuie să "importe" jucători români, ceea ce e de înțeles. Dar și aceea că fotbalul nostru ar face bine să-și mai vadă lungul nasului. Să realizeze că e ce e, adică să nu mai viseze cai verzi pe pereți și nici sume astronomice.