Articol de Eduard Apostol, Cristi Preda (foto) - Publicat marti, 18 iulie 2023 09:39 / Actualizat marti, 18 iulie 2023 13:26
Sheriff Tiraspol deține un complex sportiv performant, care a fost vizitat și admirat de-a lungul anilor de diverși români
- Reporterul GSP Eduard Apostol și fotoreporterul Cristi Preda sunt la Tiraspol și transmit toate informațiile care contează înainte, în timpul și după Sheriff - Farul
- Farul s-a impus cu 1-0 în manșa tur cu Sheriff și pornește favorită la calificarea în turul secund preliminar al Ligii Campionilor. Partida decisivă este marți, de la ora 20:00, liveTEXT pe GSP.ro
- În faza următoare, Farul ar da cel mai probabil peste Maccabi Haifa. Israelienii au câștigat turul cu maltezii de la Hamrun, scor 4-0.
- Dacă e eliminată de Sheriff, Farul va retrograda în Conference League, pe ruta campioanelor, unde va întâlni echipa care pierde din duelul Urartu (Armenia) - Zrinjski (Bosnia). Bosniacii au câștigat în tur cu 1-0.
Un complex impresionant. Mai ales având în vedere zona, estul continentului, într-o republică separatistă, într-un oraș, Tiraspol, care păstrează și urmele trecutului, în tentativa de a prinde Europa din urmă.
Paradox: comunism și capitalism controlat
Dar, totuși, mai-marii UEFA au decis ca meciul să se dispute la Tiraspol, și nu la Chișinău cum era inițial, într-o urbe ce îmbină drapelele și însemnele cu secera și cu ciocanului cu clădirile refăcute, în care tinerii ies la restaurant, la terasă să cofetării, iar părinții lor mai merg, uneori, în trolee-"dinozauri" care ne readuc în memorie epoci "de aur", de tristă amintire.
Se circulă încet, așezat, cu grijă. Într-o lume tumultoasă, Tiraspolul respiră și trăiește cu grijă, a mai prins culoare pentru ca oamenii să nu resimtă un disconfort față de ceea ce se întâmplă de la Chișinău spre vest.
În ciuda avertismentelor de alertă, forțele polițienești și de armată nu se văd pe străzi, dar totuși un asasinat, împotriva unuia dintre dizidenții regimului de aici, a fost comis deunăzi, iar Chișinăul investighează speța, sau încearcă s-o facă.
Este o zonă de liniște controlată, nu vezi camere video pe principalele artere, ci doar câteva radare, dar inclusiv portalurile rusești de media precizează că organele statului veghează. Se resimte și în aerul orașului creat la 1792 de Suvorov, și la baza ultramodernă a clubului Sheriff, un punct de atracție al zonei, grupare creată în 1997 de Victor Gușan.
De la Hagi la Borcea
Dacă românii se laudă, iar patronii din Liga 1 își ridică "statui" pentru că mai fac un teren de antrenament pentru copii și juniori, conducătorul celor de la Sheriff, Victor Gușan, a creat un complex sportiv ce poate fi cotat la 5 stele. Controversatul om de afaceri a construit o bază care a fost lăudată public de însuși Gheorghe Hagi, la conferința de presă dinaintea partidei. Și de toți românii care au trecut prin curtea oligarhului transnistrean, de la antrenori și jucători.
135de mii de locuitori are Tiraspol, al treilea oraș ca mărime al Republicii Moldova
Oficialii lui Sheriff sunt familiarizați și cu fotbalul românesc, dar și cu patronii din Liga 1. Reprezentanții grupării nu uită impactul pe care l-a avut Cristi Borcea cu baza lui Sheriff și cu viața din Tiraspol în urmă cu mai mulți ani.
"A fost un amical chiar aici, la bază, cu Dinamo București. Logic, l-am servit pe om cu ce avem noi mai bun, mai de calitate. Cognac Kvint, recunoscut la nivel mondial. A întrebat: "Ce este, cât costă?". I-a răspuns cineva: "Cognac premium, 100 de euro sticla". "Aaa, da? Atunci, vreau și eu o ladă!". Omului îi plăcea să trăiască într-un stil... De aceea ne-a mirat când am citit că Dinamo a retrogradat în liga secundă", au povestit reprezentanții lui Sheriff.
Patronul vrea ca și juniorii să se antreneze pe teren de iarbă!
Iată cele mai importante detalii despre complexul transnistrenilor:
- Arena principală, 13.500 de locuri, este cu gazon nou, schimbat, iar primul meci oficial pe el se va disputa diseară, între Sheriff și Farul. "Stadionul pare că seamănă cu cel de la Ploiești, "Ilie Oană", așa-i?", a reacționat ofițerul de presă al clubului gazdă, Miroslav Primovici, care este familiarizat cu fotbalul din Liga 1. A fost modificată și instalația de nocturnă, la cererea UEFA.
- Arena secundară, 9.000 de locuri, cu pistă olimpică, a fost folosit frecvent pentru meciurile din prima divizie din Moldova.
- 14 terenuri de antrenament pentru prima echipă, dar și pentru grupele de juniori ale grupării. "Alte trei vor fi concepute în curând", a mai adăugat oficialul galben-negrilor. "Domnul Gușan nu vrea ca juniorii clubului să se antreneze pe teren sintetic, de aceea și copiii au parte de iarbă artificială. Apropo, absolut toți copiii nu plătesc nimic aici, au asigurată și masă, și cazare, dacă e nevoie. Plus orice e legat de fotbal. Doar să vină să facă performanță. Patronul nu vrea ca atunci când termină junioratul, să-și termine și viața sportivă, de aceea copiii se pregătesc pe iarbă naturală", a mai declarat Primovici.
41de trofee interne are Sheriff, club fondat în 1997, dintre care 21 de campionate
- Prima echipă stă într-un cantonament modern, o clădire colorată în alb-albastru. Chiar dacă gruparea are culorile galben-negru, iar holding-ul lui Gușan, "Sheriff", cu afaceri multiple, are logo-ul în roșu și albastru. "Așa i-o fi plăcut lui, alb-albastru, pentru cantonament și fațada arenelor", au transmis oficialii clubului.
- Hotelul lui Sheriff integrează și o arenă indoor, cu iarbă artificială și 3.500 de locuri. "Pentru vremea ploioasă și pentru pregătirile de iarnă", au explicat reprezentanții din Tiraspol.
- Un bazin de natație, olimpic, care era și pentru competițiile de top continentale, până la ridicarea bazinului de la Chișinău. Poate fi accesat și de puștii sau cetățenii transnistreni pentru un abonament accesibil ca preț.
- Săli polisportive, echipa de baschet și de volei fiind vicecampioane naționale.
- În pregătire mai sunt un complex hotelier de 5 stele și un aquapark. "Se spun multe povești despre Victor Gușan și despre Sheriff. Dânsul a ridicat arena principală, apoi restul a fost făcut cu banii câștigați din fotbal. Investițiile au fost făcute cu cap, nu s-a lansat în proiecte SF, nu vă gândiți că aici se cheltuie banii fără minte. În niciun caz nu se aruncă pe fereastră", a mai spus Miroslav Primovici.
Gazonul? Fantastic, foarte bun! Salut pe cei ce investesc în segmentul social important, să faci lucruri de acest nivel... Felicitările mele patronului, Gușan! Știam de mult că-i place fotbalul, știam cât a investit, a făcut ceva fantastic
Gheorghe Hagi, antrenor Farul
150de milioane de euro este suma estimativă alocată megainvestițiilor în ani la Sheriff Tiraspol
FOTO Imagini dure din Transnistria: Camera de tortură a cetății medievale de la Tighina
Match Preview Sheriff - Farul
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”