Articol de Marius Mărgărit - Publicat luni, 30 noiembrie -1 00:00
S-a spus despre generaţia lui Mutu şi Chivu că este una ratată. Acum, "tricolorii" au ocazia să se revanşeze faţă de suporteri la Euro 2008După 8 ani eşecuri şi de dezamăgiri, de exil din lumea bună a fotbalului, România se întoace la marile turnee finale. Generaţia lui Mutu a reuşit o calificare spectaculoasă, terminînd grupa preliminară pe prima poziţie, înaintea mult mai titratei echipe a Olandei, căreia "tricolorii" au reuşit să-i smulgă 4 puncte în cele două întîlniri directe (0-0 la Rotterdam, 1-0 la Constanţa). Ghinionul care a urmărit "naţionala" în ultimul timp s-a spart o dată cu golul lui Goian în poarta batavilor. Bucuria a fost însă scurtă, căci sorţii de la Lucerna au fost nemiloşi: România va întîlni în "grupa morţii" Franţa, Italia şi Olanda.
După 8 ani eşecuri şi de dezamăgiri, de exil din lumea bună a fotbalului, România se întoace la marile turnee finale. Generaţia lui Mutu a reuşit o calificare spectaculoasă, terminînd grupa preliminară pe prima poziţie, înaintea mult mai titratei echipe a Olandei, căreia "tricolorii" au reuşit să-i smulgă 4 puncte în cele două întîlniri directe (0-0 la Rotterdam, 1-0 la Constanţa). Ghinionul care a urmărit "naţionala" în ultimul timp s-a spart o dată cu golul lui Goian în poarta batavilor. Bucuria a fost însă scurtă, căci sorţii de la Lucerna au fost nemiloşi: România va întîlni în "grupa morţii" Franţa, Italia şi Olanda.
Selecţionerul Victor Piţurcă nu a dezarmat. Prima reacţie, imediat după tragerea la sorţi, a fost una uşor autoironică: "Este o grupă foarte uşoară. Jucăm împotriva finalistelor ultimei Cupei Mondiale şi a Olandei, pe care o ştim foarte bine. Sper să fie o experienţă extraordinară pentru noi şi, de ce nu?, chiar să ne calificăm". Piţurcă a rămas optimist. Îşi doreşte un parcurs cît mai lung, la semifinale, chiar la prezenţa în ultimul act. Adrian Mutu merge pe aceeaşi linie: "Vom avea nevoie de un mic miracol. Avem şansa a patra, dar nu sîntem dinainte învinşi. Dar dacă trecem de această grupă, vom cîştiga Campionatul European". Cristi Chivu a fost mai rezervat: "Am căzut într-o grupă foarte grea, dar ne vom juca şansele. În fotbal nu se ştie niciodată".
Nici ceilalţi selecţioneri din grupă nu erau prea încîntaţi. Raymond Domenech a mărturisit franc: "Nu sînt deloc fericit. Nimic din ce mi-am dorit nu a ieşit cum voiam. Aş fi preferat să evităm toate cele trei adversare". Roberto Donadoni spunea că "am avut presentimentul că nu vom nimeri o grupă uşoară". La rîndul său, Van Basten nu era deloc mulţumit de reîntîlnirea cu România: "E clar cea mai dificilă grupă de la Euro. Jucăm iar cu România, care ne-a pus probleme în calificări".
VEDETE
Axa Lobonţ - Contra - Chivu - Mutu
Jucătorii-vedetă ai "naţionalei" României pentru turneul final european rămîn cei patru fotbalişti emblematici ai acestei generaţii: Lobonţ, Contra, Chivu şi Mutu. Puştii de la Euro 2000 s-au maturizat. Au ajuns acum "bătrînii" echipei, oamenii cu cele mai multe selecţii. Experienţa acumulată în ultimii ani la echipe de top din Europa este principalul atu al "tricolorilor" pentru Euro. Adrian Mutu rămîne cel mai reprezentativ, un puncher de clasă, omul care poate decide cu o execuţie soarta unui meci.
Jucător Selecţii/goluri
Lobonţ 62/0
Contra 62/7
Chivu 58/3
Mutu 60/27
SELECTIONER
E imposibil să separi revenirea României în elita fotbalistică de numele selecţionerului Victor Piţurcă. Mai ales că este tehnicianul care face legătura între precedenta calificare la un turneu final, Europeanul din 2000, şi cea de acum. Demis la finalul preliminariilor din '99, din cauza unui conflict cu Gică Hagi şi Gică Popescu, deşi calificase România de pe primul loc în grupă, Victor Piţurcă n-a pierdut pînă acum nici o campanie dintre cele începute la cîrma "naţionalei". În plus, pentru tehnician, Euro 2008 este prima ocazie de a-i conduce pe "tricolorii" seniori la un turneu final.
ROMÂNIA
FRF s- a înfiinţat în 1930
Primul meci al României a avut loc pe 8 iunie 1922, la Belgrad, unde "tricolorii" au învins Iugoslavia cu 2-1.
Federaţia Română de Fotbal, condusă din 1990 de Mircea Sandu, are în palmares 7 prezenţe la turneele finale mondiale şi 4 la cele continentale, inclusiv CE 2008.
Cea mai bună performanţă a fost locu 5 la CM '94 şi calificarea în "sferturi" la CE 2000.
Palmares all-time al României
Meciuri Victorii Egaluri Înfrîngeri Golaveraj
585 263 144 178 991-768
Echipament - Adidas
Principal: galben cu inserţii albastre şi roşii
De rezervă: alb cu inserţii roşii, galbene şi albastre
echipa tip
Lobonţ - Contra, Tamaş, D. Goian, Raţ - Rădoi, Chivu - Fl. Petre, Cociş, Mutu - Marica
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”