GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  INTERVIU

EXCLUSIV Legea insolvenței din România, DESFIINȚATĂ: „E furt legalizat. Dinamo a profitat de o lege proastă” + De ce crede Iancu Guda că jocurile de noroc, industrie de un miliard de euro, „nu sunt bune pentru societate”

Indiciul rupturii? Halep l-a lăsat cu seen pe Mouratoglou în văzul tuturor!
FCSB și Dinamo au sponsori principal două case de pariuri (Foto: Cristi Preda/GSP)
Indiciul rupturii? Halep l-a lăsat cu seen pe Mouratoglou în văzul tuturor! FCSB și Dinamo au sponsori principal două case de pariuri (Foto: Cristi Preda/GSP)

Articol de , - Publicat joi, 28 septembrie 2023 09:43 / Actualizat joi, 28 septembrie 2023 11:16

Analistul economic Iancu Guda a acordat un amplu interviu Gazetei Sporturilor în care a comentat mai multe teme de interes din sportul românesc. ♦ Mare pasionat de fotbal, Guda a analizat noile măsuri fiscale și felul în care afectează sportul. ♦ Realizatorul emisiunii „Banii în mișcare”, de la Digi24, a explicat de ce e foarte greu ca afaceriștii să fie atrași să investească în sport. ♦ Are date exacte despre cazinouri și despre pariuri. Concluzia lui: din 10 jucatori, doar 3 câștigă. El insistă că domeniul acesta nu ar trebui să fie închis, „dar trebuie să existe un echilibru”

Aici ai toate episoadele din interviul cu Iancu Guda:

„Noi n-am înșelat niciodată pe nimeni” » Direct din Toronto, prima reacție a patronilor firmei canadiene acuzate de Simona Halep că i-a furnizat suplimentul contaminat cu Roxadustat: „E fals că ne-a dat în judecată”
EXCLUSIV
„Noi n-am înșelat niciodată pe nimeni” » Direct din Toronto, prima reacție a patronilor firmei canadiene acuzate de Simona Halep că i-a furnizat suplimentul contaminat cu Roxadustat: „E fals că ne-a dat în judecată”

- CEO Petrom cât câștigă? Știți?
- Compania aceasta e listată la bursă, așa că datele sunt publice, și nu cred că e mai bine plătit CEO Petrom. Un președinte de bancă primește între 20.000 și 30.000 de euro lunar în România. Vorbim despre o persoană care conduce mii de angajați! Activele sistemului bancar românesc, adică valoarea creditelor acordate și aflate în responsabilitatea directorilor, se ridică la 270 de miliarde de lei.

- Și nu e ciudat că sunt diferențele acestea? 
- Ne putem uita și în țări foarte dezvoltate, fotbalul s-a lăudat mai mereu cu salarii foarte mari. Nu e în neregulă dacă un fotbalist merită, generează venituri, rezultate, vinde tricouri, are o viață extrasportivă care nu îți creează probleme, livrează în perioada contractuală, adică joacă, nu stă pe bancă sau în tribună. 

Până la urmă, ce înseamnă ieftin și scump? Depinde cât produce. Că ați adus voi în discuție acest aspect, constat și eu că nu toți fotbaliștii merită să câștige salariile pe care le au și că e o discrepanță între veniturile lor și realitatea din societatea noastră.

- Pot fi diferențe perturbatoare în același loc. 
- Când apar diferențe mari, pot fi probleme. Asta e din cauza lipsei unor indicatori de performanță care să ducă la salarii de 30.000, de 40.000 de euro. Salariile fixe trebuie să fie diferite și ele, că nu poți să-l plătești pe un copil ca pe un fotbalist foarte bun care deja a dovedit că e valoros. Dar diferența majoră trebuie să vină din randament și din bonusuri, nu din salarii. 

În fotbal sunt multe salarii stabilite subiectiv, unii dintre acționari vor neapărat să aibă un anumit jucător și-i oferă foarte mulți bani chiar dacă în felul acesta ei pot face mai mult rău societății. Eu am condus o multinațională franceză, Coface, de-a lungul multor ani și vă spun din experiența mea că salariile se află. Degeaba scrii tu în contractul de muncă o clauză de confidențialitate.

Iancu Guda: „Hagi e Meșterul Manole”

- Pricepeți de ce Hagi nu găsește investitori, deși tot anunță că vrea? 
- Sincer, nu înțeleg! E singurul club din campionat profitabil în șapte ani consecutivi și reușește să facă așa ceva singur. Bine, mai are niște acționari minoritari și mă bucur că Rivaldo a creditat ceea ce fac acolo Hagi și echipa lui. Rivaldo aduce o imagine bună pentru exterior. 

Academia e o fabrică, are continuitate, a demonstrat că poate să producă fotbaliști încontinuu. Eu îl văd pe Hagi ca pe un Meșter Manole care nu e capabil să-și ducă proiectul la sfârșit. El nu poate să-și vândă jucătorii când ei sunt la maturitatea maximă fiindcă trebuie să-și facă bugetul an de an. 

Va apărea noul stadion din Constanța, ceea ce e important. Toată Dobrogea nu are o altă echipă în prima ligă, deci toată zona va fi cu Farul. Iar Hagi e un brand curat, nu a fost implicat în scandaluri.

- Ce ar trebui să facă Farul? 
- Are nevoie de o investiție, altfel nu poate să ducă echipa la un alt nivel. Problema nu e numai a lui Hagi, e a sistemului: în fotbal nu e o concurență corectă. Dacă ți se propune să investești într-un domeniu în care concurează capitalul privat cu capitalul public, te gândești de două ori înainte. Acei bani publici pot fi suplimentați oricând, pe când tu ai niște restricții, niște limite de capital. Și, chiar dacă ai bani foarte mulți, nu merită să concurezi cu primării, cu statul.

- De ce sunt reticenți investitorii? 
- Eu urmăresc dintotdeauna fotbalul și un mare beneficiu a fost introducerea sistemului VAR. În trecut, un investitor era descurajat și de jocurile de culise. Acum sunt rezolvate cele mai multe faze în sistemul video, ceea ce ajută imaginea fotbalului. Sigur că mai sunt faze controversate, discutate. Un investitor din fotbal trebuie să fie unul cu răbdare, pentru că e un domeniu în care, dacă vrei să ai profit, trebuie să-ți faci o strategie pe minimum cinci ani.

Iancu Guda: „Privații pot să aducă 15 milioane pentru fiecare club”

- Federația ce poate face? 
- FRF a încercat să ia niște decizii pentru folosirea jucătorilor tineri, dar dragostea cu sila se cheamă altfel! Trebuie să găsească soluții să atragă și capital acolo unde e important, pentru copii, altfel cluburile vor respecta regulile doar cu sila. Țineți minte când unii antrenori schimbau un jucător under 21 după câteva secunde.

- Hagi a insistat ca statul să decidă ca multinaționalele să dea în sport 1% din cifra de afaceri. E o idee bună? 
- Cât timp este deductibilă, da! Se pune acum problema în România să fie taxate cu unu la sută toate companiile cu venituri de peste 50 de milioane de euro. Dar există societăți care raportează pierderi fiindcă fac investiții pentru un termen lung, nu caută să ascundă profitul. 

Taxarea la cifra de afaceri poate fi o problemă! Dacă e gândită în maniera deducerii unor taxe pentru cei care investesc în sport, cred că e o soluție foarte bună. Privatul alege un club fiindcă are încredere în conducerea de acolo. Există și un control, companiile mari din energie, din telecomunicații, băncile se vor retrage dacă vor vedea că banii lor nu au fost folosiți așa cum se așteptau și vor merge la alte cluburi. Ar fi și un factor de stimulare în sport. Dacă ai bani de la primar, ei curg! Primarul face orice vrea el cu echipa, schimbă antrenorul.

- Ce ar însemna să poată investi privații? 
- Cifra de afaceri a tuturor companiilor din România în 2022 a fost 2.360 de miliarde de lei. Unu la sută înseamnă cam 24 de miliarde. Corect ar fi ca statul să permită o deducere de la taxe pentru societățile care investesc în: sport, sănătate, cultură. Dacă duci doar un sfert în sport înseamnă 6 miliarde. Un sfert din suma aceasta în fotbal înseamnă un miliard și jumătate, vreo 10-15 milioane de euro pentru fiecare club din prima ligă. Ca să-i convingi, e nevoie ca acel unu la sută să fie deductibil din restul taxelor!

Iancu Guda: „Dinamo n-are vină, doar a profitat de legea proastă”

- Ar accepta statul? 
- Statul oricum dă bani în sănătate, în sport, și atunci s-ar mai echilibra. Ar fi o privatizare graduală a unor sisteme care sunt convins că vor funcționa mai eficient sub umbrela privatului.

- Niște primari ar pierde jucării și soluții electorale. 
- Sută la sută! Dar ce facem, guvernăm o țară pentru interesul unora? Țara se conduce de sus în jos, nu invers! Nu faci într-o țară ceea ce vrea primarul de la Poplaca, unde vrea el să impresioneze cu un stadion la pădure în liga a treia! Avem nevoie de lideri puternici, lideri care eu cred că vor fi aleși. 

Eu vreau să fiu într-o țară în care copiii noștri să aibă acces la cultură, la sănătate, la sport. Eu așa cred, că noi i-am alege pe acei lideri care vor să construiască România sănătoasă. Primarul cu mișmașurile să-și vadă de treaba lui!

- Cum vi se par jocurile de noroc, pariurile sportive? 
- E un domeniu care a crescut semnificativ, ignorăm perioada din pandemie în care era interzisă prezența în cazinouri. E un lucru bun pentru o industrie. Pentru societate nu e bun, le dă unora speranța că se pot îmbogăți rapid. În anul trecut, cei cu jocuri de noroc au avut un profit net de 30 la sută, un brut de 40 la sută. Ei au taxe foarte mari, plătesc taxe fixe pe aparat în cazinouri. 

Eu am calculat că profitul operațional s-ar duce spre 70 la sută, ceea ce înseamnă că din zece jucători, doar trei câștigă. Dacă joci lună de lună pe termen lung, vei pierde și tu. S-ar putea ca per total să piardă toată lumea. Toată industria jocurilor de noroc a ajuns la un miliard anual, iar profitul lor e pierderea noastră. Eu nu aș interzice activitatea, dar trebuie să existe un echilibru.

- E surprinzător că s-a implicat în fotbal Șucu, un afacerist cu o reputație bună? 
- Am văzut că domnul Șucu voia să investească în cluburi de juniori și că așa a ajuns să investească și într-un club de seniori. Nu m-a surprins că a apărut în fotbal, m-a surprins că s-a dus la Rapid. E un club în care suporterii joacă un rol foarte mare, ceea ce înseamnă și plus, și minus. E greu să ai o evoluție graduală când ai parteneri suporteri vechi, din generații, ei vor niște rezultate sportive. E o investiție care l-a scos pe domnul Șucu din zona lui de afaceri.

- E corect ca Dinamo să taie de două ori zeci de milioane de euro prin insolvență? 
- Ați pus punctul pe „i” într-un domeniu în care chiar e nevoie de o reformă! În România e greu să înființezi o companie fiindcă e birocrație și e greu să închizi o companie pentru că drepturile creditorilor sunt foarte slab protejate. E nevoie de o reformare profundă a legii insolvenței. Vă dau câteva cifre grăitoare, zic eu. 

În Germania, din o sută de companii care intră în insolvență, 90 depun un plan de reorganizare, dintre care 60 reușesc să nu le taie drepturile creditorilor. Și își plătesc toate datoriile! 

În România, din o sută de companii, cinci depun un plan de reorganizare și doar două plătesc totul. Avem o diferență clară: șaizeci în Germania, două la noi! Nu mi-ar conveni să muncesc și apoi clientul meu să intre în insolvență. E furt legalizat! Dinamo doar a profitat de o lege.

Dacă te duci cu zece milioane de euro în Turcia, nu vorbesc despre țări din vestul Europei, nici nu poți să iei doi jucători. La noi poți să preiei un club cu suma aceasta. Dacă știi să creezi un plan, veniturile sunt aceleași. De ce să bag cincizeci de milioane în Turcia și să încasez aceiași bani pe care i-aș lua dacă aș da zece milioane în România?

Au mers fonduri de investiții la Southampton cu două sute de milioane și cu cincizeci de milioane la Goztepe, în Turcia. Au retrogradat ambele. Dacă aduci banii aceștia în România, poți să fii în grupele Champions League și să iei patruzeci de milioane de euro.

Din ceea ce am văzut, investiția domnului Șucu la Rapid este egală cu profitul celorlalte companii. Nu cu valoarea companiilor! El e un investitor important, are succes. Dar din punctul de vedere al capacității de a pune cash an de an, el nu poate să pună toți banii doar în fotbal! El a spus că ar pune a zecea parte, deci vreo două-trei milioane anual.

Dacă ne uităm acum peste situația financiară a Rapidului, pierderea e foarte mare. Eu nu mă pricep la fotbal, dar în gestionarea afacerilor am o experiență de peste douăzeci de ani.

- Iancu Guda, analist economic

Citește și alte articole:

Omul de televiziune e șocat de banii plătiți de Gigi Becali: „Niciun șef de bancă nu câștigă cât Chiricheș. Nici măcar Mugur Isărescu!”
LIGA 1
Omul de televiziune e șocat de banii plătiți de Gigi Becali: „Niciun șef de bancă nu câștigă cât Chiricheș. Nici măcar Mugur Isărescu!”
Iancu Guda, despre problema fotbalului românesc: „Nu există concurența loială. Dacă intră CSA în prima ligă, Armata poate să-i dea 50 de milioane!”
INTERVIU
Iancu Guda, despre problema fotbalului românesc: „Nu există concurența loială. Dacă intră CSA în prima ligă, Armata poate să-i dea 50 de milioane!”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Noutati auto
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Superliga
Gigi Becali a intrat în direct și a distrus doi jucători: „Toate baloanele au fost la adversar! Nu mă interesează”
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile
Superliga
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile

„S-a degradat de la an la an, mi-era milă de el” » Drama tulburătoare a lui Vasile Ardeleanu, spusă de trei dintre foștii lui coechipieri. Câți bani i-ar fi dat Lăcătuș

Singur în Emirate » Titularul de la Rapid, „uitat” în Dubai! Ce s-ar fi întâmplat la îmbarcarea spre România


Comentarii (20)
Mr.President
Mr.President  •  29 Septembrie 2023, 11:12
Postat de Vali1951 pe 28 Septembrie 2023, 19:36

Favorizată pe față echipa Miliției! Super *** cei care le prestează sau oferă ceva!

Ai incercat sa nu mai dormi pe lobul frontal care îți controlează emoțiile și capacitatea de a raționa logic!?... ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vali1951
Vali1951  •  28 Septembrie 2023, 19:36

Favorizată pe față echipa Miliției! Super *** cei care le prestează sau oferă ceva!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

parpalache
parpalache  •  28 Septembrie 2023, 17:02

De unde pâna unde o fi și asta vreun mare„analist economic”?!O fi din aia ca Câțu(cacațiune intenționata),cica școlit in State dar care nu știa sa citeasca un bilanț?!Sau ca domnișoara aia-Petrescu și nu mai știu cum-tot așa burdușita de diplome pe afarași pe care Ponta a numit-o ministra de finanțe și râdea Basescu de amândoi?!Când e suficient sa te uiți pe tabelul creanțelor ca sa vezi ca banii erau ai...finanțatorilor acționari!Iar statul are protejata creanța prin sechestru pe baza Safica!„Specialiști”de-ai lui Dan Udrea,micul fcsb-ist!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează