Articol de Adrian Duţă - Publicat vineri, 10 noiembrie 2023 10:31 / Actualizat vineri, 10 noiembrie 2023 11:35
Marcel Pușcaș, președintele FCU Craiova, a lansat o întrebare pe Facebook înainte de meciul cu FCSB: „Noi cu cine jucăm?”.
- FCSB - FCU Craiova are loc duminică, de la ora 21:00, liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Prima Sport 1, Orange Sport 1 și Digi Sport 1
Pușcaș era președintele secției de fotbal a clubului roș-albastru în 1998, când a trecut de la Ministerul Apărării la Viorel Păunescu, și susține că FCSB este continuatoarea Stelei, pentru CSA nu s-a dezafiliat niciodată, a avut parte de continuitate sportivă sub comanda lui Gigi Becali.
Marcel Pușcaș: „Noi cu cine jucăm duminică, FCSB sau Steaua?”
„Noi cu cine jucăm? Cu FCSB sau cu Steaua? Duminică, începând cu ora 21, avem meci în deplasare, pe Arena Națională contra FCSB. Unii zic că e Steaua București. Polemicile sunt cât China. În această privință am păreri. Ale mele personale sunt clare, sigure și logice. Fotbalul stelist s-a inventat în iunie 1947, la inițiativa generalului Oreste Alecsandrescu și cu decizia ministrului apărării de atunci Mihai Lascăr.
Odată cu trecerea timpului clubul a devenit un brand. În 1998, secția de fotbal a fost privatizată prin singura lege permisivă de atunci, tot cu acordul și ordinul ministrului apărării. La fel ca în 1947. L21/24, numită Legea Mârzescu(asociații și fundații) a făcut posibilă apariția AFC STEAUA București.
100 de asociați, printre care se regăseau sportivi, pensionari, ospătari, muzicanți, oameni de afaceri au constituit Adunarea generală în regimul privat impus de regulamentele fotbalistice. Doar ei puteau decide în privința viitorului noului club, privat de această dată”, a transmis Marcel Pușcaș pe Facebook.
Pușcaș: „Așa a apărut Becali”
„După 5 ani, timp în care s-au câștigat o Cupă(1999) și un campionat(2001) odată cu apariția legii sportului din 2000, in anul 2003 aceștia au decis ceea ce noua lege permitea: modificarea regimului juridic din asociație non-profit în cel de societate comercială. Motivul erau datoriile și nu performanțele.
Așa a apărut Becali pe firmamentul brandului. Toți cei 100 de membri ai Adunării Generale, fără excepții, se zice că pentru sume cuprinse între 100 și 500, totalizând un maximum de 50.000 de euro, au acceptat trecerea la noul regim juridic retrăgându-se total din decizii. Păunescu Viorel, deși nu era cazul, a reușit să aibă vreo 4 milioane euro datorii la cetățeanul de atunci, vedeta de azi, domnul Becali.
Astfel apărut o nouă formă, cu Gigi Becali la pupitru. În toată această perioadă, nici CSA Steaua in 1998 și nici AFC Steaua în 2003 n-au fost dezafiliate ca noi în 2011, nu au retrogradat, nu s-au volatilizat. Atât FRF cât și UEFA le-au permis să evolueze și până in 2003 și după aceea.
Noua structură a participat în cupele europene, a câștigat campionatul in 2005, 2006 și a ajuns în semifinala UEFA”, a mai scris Pușcaș.
„Pentru ca FCSB să nu fie Steaua ar fi trebuit ca CSA Steaua să aibă parte de o dezafiliere sau un faliment”
„Restul îl cunosc și copiii de azi. Întrebarea este când a dispărut fotbalul CSA? În 1998, nu. A fost ordinul ministrului. În 2003? Nu pentru că decizia, conform legii, putea fi luată doar de către factorul privat/Adunarea generală. Animozitățile, polemica, lupta, scandalurile interminabile se pare că nu sunt motivele rezultatelor și a performantei.
Suporterii și mulți dintre foștii jucători au întors armele poate din cauza noului/vechi patron și nu pentru un alt adevăr istoric. Poate sunt de vină strugurii la care unii nu pot ajunge. Din dulci au devenit acri. Deh, ce ți-e și cu papilele gustative! În nici un moment al ultimilor 25 de ani nu s-a constatat vreo schismă in plan sportiv.
Pentru ca FCSB să nu fie Steaua ar fi trebuit ca CSA Steaua să aibă parte de o dezafiliere sau un faliment. N-a fost cazul. Așadar, cu cine jucăm noi peste 60 de ore?”, a mai scris Pușcaș.
VIDEP. Ilie Dumitrescu, despre clasamentul din Superligă: „FCSB a început foarte bine, Farul nu are o perioadă bună, Hermannstadt e o echipă incomodă”
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen