Articol de Viorel Tudorache - Publicat joi, 07 decembrie 2023 14:08 / Actualizat joi, 07 decembrie 2023 16:16
Naționala de fotbal a României și-a stabilit cartierul general pentru Euro 2024, de vara viitoarea, la hotelul Melchior Park (4 stele) din Würzburg, Bavaria, într-o zonă liniștită a Germaniei. Stabilimentul a fost deschis în 2017 și este înconjurat de o grădină asemănătoare unui parc.
Würzburg este situat pe râul Main, în partea de sud a Germaniei, în Landul Bavaria, în Regiunea Franconia, renumită pentru viile și vinurile sale.
Gazeta Sporturilor vă propune o trecere în revistă a cantonamentelor echipei naționale de la toate celelalte 11 turnee finale la care a participat, începând cu primul Mondial din istorie, organizat în 1930 la Montevideo, Uruguay.
EURO 2016 Franța
Cantonament: La Chapelle-en-Serval (Tiara Chateau Hotel Mont Royal Chantilly)
La Euro 2016, „tricolorii” lui Anghel Iordănescu au stat în comuna La Chapelle-en-Serval (departamentul Oise), situată în apropierea Parisului, într-un castel transformat în hotel de 5 stele, Tiara Chateau Hotel Mont Royall. Stabilimentul este înconjurat de Pădurea Chantilly.
Cu 108 camere și apartamente, 12 săli de conferință și două restaurante, cantonamentul „tricolorilor” era descris ca o destinație de lux în industria hotelieră și recomandat inclusiv de comunitatea de business a românilor din Franța, beneficiind, printre facilități, de piscină interioară, spa, jacuzzi și teren de tenis.
Rezultate la Euro 2016: 1-2 cu Franța, 1-1 cu Elveția, 0-1 cu Albania. Locul 4 în grupă (eliminare).
EURO 2008 Austria - Elveția
Cantonament: Abtwil - Saint Gallen (hotel Santispark)
Echipa României, cu starurile Adrian Mutu și Cristi Chivu în prim-plan, şi-a stabilit cartierul general în Abtwil, oraş din cantonul Saint Gallen, 70 de kilometri de Zurich, acolo unde tricolorii au jucat primele două meciuri din grupă, cu Franța și Italia.
Tricolorii lui Victor Pițurcă au fost cazați la hotelul Santispark, stabiliment de patru stele, și s-au antrenat pe AFG Arena, o bijuterie de stadion, aflat la doar cinci minute de mers cu autocarul de la hotel.
Rezultate la Euro 2008: 0-0 cu Franța, 1-1 cu Italia, 0-2 cu Olanda. Locul 3 în grupă, după Olanda și Italia (eliminare)
GALERIE FOTO. Baza de pregătire și hotelul României pentru EURO 2024
EURO 2000 Belgia - Olanda
Cantonament: Grimbergen (hotel Abbey)
România a înregistrat în 2000 cea mai mare performanță la un turneu final al CE, calificarea în sferturi, după 1-1 cu Germania și 3-2 cu Anglia, singura victorie a naționalei la Euro.
Gică Hagi și compania au fost cazați la hotelul Abbey (4 stele) din orășelul Grimbergen, 20 de kilometri la nord de Bruxelles. O locație deosebită, transformată dintr-un conac construit din piatră, în 1942, cu grădină și terasă.
Rezultale la Euro 2000: 1-1 cu Germania, 0-1 cu Portugalia, 3-2 cu Anglia. Eliminare în sferturi: 0-2 cu Italia
Cupa Mondială 1998 Franța
Cantonament: Albi (hotel La Réserve)
Naționala pregătită de Anghel Iordănescu și condusă de teren de "Regele" Hagi s-a izolat în superbul orășel Albi, situat în regiunea Midi-Pyrenees din sudul Franței, la 76 km nord-est de Toulouse, pe ambele maluri ale râului Tarn.
"Tricolorii", sfertfinaliști la precedentul Mondial din SUA 94, au locuit la un hotel de 5 stele, La Réserve, amplasat într-un cadru de poveste.
Rezultate la CM 1998: 1-0 cu Columbia, 2-1 cu Anglia, 1-1 cu Tunisia. Eliminare optimi: 0-1 cu Croația.
EURO 1996 Anglia
Cantonament: Redworth, Durham, Newcastle (Redworth Hall Hotel)
La Europeanul din Anglia, cel mai slab turneu final făcut de Generația de Aur, Anghel Iordănescu a ales cantonamentul în satul Redworth din comitatul Durham, nord-estul Angliei, ferindu-i pe "tricolori" de orice fel de tentații. Delegația României s-a instalat la hotelul Redworth Hall, transformat dintr-o clădire din secolul al XVII-lea.
Rezultate la Euro 1996: 0-1 cu Franța, 0-1 cu Bulgaria, 1-2 cu Spania. Locul 4 în grupă.
Cupa Mondială 1994 SUA
Cantonament: Newport Beach, California (hotel Hyatt)
Echipa națională a României a realizat la World Cup 94 din Statele Unite cea mai mare performanță, calificarea în sferturile de finală.
Anghel Iordănescu i-a cazat pe Hagi și compania la "Hyatt Hotel", din Newport Beach, la 50 de kilometri de arena "Rose Bowl", din Pasadena (California). Locație amplasată într-o oază de verdeaţă şi de linişte. În preajma meciurilor, lotul s-a mutat la Embassy Suites, în Arcadia. Apoi, pentru partida cu Elveţia, lotul s-a mutat la Northfeld Hotel, din Detroit.
Rezultate la CM 1994: 3-1 cu Columbia, 1-4 cu Elveția, 1-0 cu SUA. Optimi: 3-2 cu Argentina. Eliminare în sferturi: 2-2 (4-5 la penalty-uri) cu Suedia.
Cupa Mondială 1990 Italia
Cantonament: Telese Terme (provincia Benevento)
Cu două săptămâni înaintea startului turneului final Coppa del Mondo '90, "tricolorii" conduși de Emeric Ienei au făcut cantonamentul la Telese Terme, 30 de kilometri de Benevento și 60 de Napoli. Undeva în partea de sud a Italiei.
Delegația română a locuit la cel mai elegant hotel din zonă, Grand, stabiliment de 5 stele.
Rezultate la CM 1990: 2-0 cu URSS, 1-2 cu Camerun, 1-1 cu Argentina. Eliminare în optimi: 0-0, 4-5 cu Irlanda (la loviturile de departajare)
EURO 1984 Franța
Cantonament: Chasse sur Rhone (Lyon)
Revenită la un turneu final după 14 ani, locul 1 într-o grupă infernală cu Italia, Cehoslovacia și Suedia, naționala pregătită de Mircea Lucescu s-a pregătit la Chasse sur Rhone, o comună în departamentul Isère din sud-estul Franței, situată la 30 de kiliometri de Lyon. Terenul de antrenament era situat la 19 kilometri de hotel.
Într-o prezentare făcută reprezentativei tricolore de cotidianul Le Monde scria: "În refugiul lor din Chasse-sur-Rhône, televizoarele au fost scoase din camere și telefoanele au fost oprite pentru a evita orice deranj".
Rezultate la Euro 1984: 1-1 cu Spania, 1-2 cu Germania, 0-1 cu Portugalia. Locul 4 în grupă
Cupa Mondială 1970 Mexic
Cantonament: Jalisco, Guadalajara (Hotel Gran)
Generația lui Rică Răducanu, Mircea Lucescu, Dembrovschi, Liță Dumitru, Cornel Dinu sau Florea Dumitrache, a locuit pe timpul Campionatului Mondial din Mexic la hotel Gran din Jalisco, 4 kilometri de Guadalajara.
Pe lângă nopțile memorabile oferite de "tricolori", fotbalul românesc a rămas cu o mare enigmă după Mexico 70.
Selecționerul Angelo Niculescu nu l-a folosit deloc la acest turneu final pe legendarul Nicolae Dobrin, pe motiv că "Magul din Trivale" nu se pregătea corespunzător, plângîndu-se din cauza căldurii din Mexic. De asemenea, piteşteanul pierdea nopţile, întorcîndu-se tîrziu la hotel.
Rezultate la CM 1970: 0-1 cu Anglia, 2-1 cu Cehoslovacia, 2-3 cu Brazilia. Locul 3 în grupă, după Brazilia și Anglia.
Cupa Mondială 1934 Italia
Cantonament: Sistiana, Trieste (hotel Allbergo del Porto)
Echipa României, antrenată de austriacul Josef Uridil, s-a calificat la CM 1934 dintr-o grupă cu Elveția și Iugoslavia. Cel de-al doilea turneu final din istorie avea să înceapă direct cu fazele eliminatorii. Astfel, "tricolorii" au jucat în optimi cu Cehoslovacia, la Trieste.
Organizatorii a cazat delegația România în localitatea Sistiana, 20 kilometri de Trieste. Trimisul Gazetei Sporturilor scria că "Sistiana este legată de Tieste printr-o linie de tramvai și o șosea splendidă, iar acolo am fost instalați la Allbergo del Porto".
Rezultatul de la CM 1934: 1-2 cu Ceholsovacia. Eliminare din optimi
CM 1930 Urguguay
A fost prima ediție a Cupei Mondiale. Toate meciurile s-au disputat la Montevideo. România a fost una dintre cele patru echipe naţionale europene care au participat.
Ţara noastră a beneficiat de intervenţia regelui Carol al II-lea şi a făcut deplasarea alături de francezi, de belgieni şi de iugoslavi pe celebra navă maritimă "Conte Verde".
Cazarea tricolorilor a fost asigurată, potrivit site-ului romaniaballs, de un grup de români expatriați. Uruguayenii au asigurat transportul cu vaporul de la Genova și înapoi.
Selecţionata noastră, antrenată de dr. Constantin Rădulescu, a disputat două jocuri la Montevideo, contra Peru şi Uruguay. "Tricolorii" au încheiat turneul pe poziţia a opta din 13 echipe participante. Uruguay a câștigat turneul, învingând Argentina în finală, scor 4-2.
Rezultate la CM 1930: 1-0 cu Peru, 0-4 cu Uruguay. Locul 2 în grupă (eliminare).
VIDEO. Cum arată cantonamentul în care vor sta „tricolorii” pe durata Campionatului European din Germania
Citește și alte articole:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”