Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat luni, 26 februarie 2024 14:44 / Actualizat luni, 26 februarie 2024 16:07
Guvernul României a votat pentru „aprobarea indicatorilor tehnici-economici” în ceea ce privește construirea de la zero a unei Săli Polivalente. Nu la București, așa cum așteptăm de mai bine de 30 de ani, ci la Iași. Investiția, de aproape 100 de milioane de euro, o va face Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, prin Compania Națională de Investiții.
Lucrările la noua sală polivalentă din Iași urmează să înceapă anul acesta, iar în cel mult 36 de luni trebuie să aibă loc predarea și inaugurarea acesteia.
„Sportul aduce o contribuție directă la creșterea regională, încurajează ocuparea forței de muncă și coeziunea socială, inovarea, dezvoltarea durabilă și regenerarea urbană, sporind atractivitatea generală a regiunilor”, se arată în nota de fundamentare ajunsă pe masa Executivului.
„O sală polivalentă, alături de un complex sportiv şi de tineret, reprezintă un veritabil pol de putere economică, aceasta putând genera venituri consistente din sport, turism, cultură, precum și din evenimente de natură socială”, se mai precizează în document.
Noua sală polivalentă, al cărei teren principal va avea dimensiunile de 60x30 metri, va fi folosită în permanență ca bază de antrenament pentru sportivi (handbal, baschet, volei) și va avea o capacitate de 10.212 locuri.
Sala va avea multiple facilități de servire pentru public, spații comerciale, garderobe, grupuri sanitare, puncte de prim-ajutor, terase exterioare.
Mai mult, sălile polivalente moderne au o influență majoră asupra percepției comunității locale despre sport. De exemplu, la meciurile de tenis, handbal, baschet etc. desfășurate chiar în sălile polivalente din orașe mult mai mici decât Iașiul (Mioveni, Bistrița, Sf. Gheorghe, Oradea etc.) tribunele au fost pline, iar publicul a făcut o atmosferă specială, specifică marilor competiții
nota de fundamentare a Guvernului
Noua sală polivalentă va fi o construcție cu structura de rezistență din beton armat și acoperiș metalic și va avea trei etaje.
- Demisolul cuprinde următoarele funcțiuni: teren de joc, zona de vestiare, cabinet medical, sală antidoping cu grup sanitar, acces sportivi, acces VIP, acces presă, zona SPA, spații administrative, spații tehnice.
- Zona de la parter va cuprinde: zona acces principal public, garderobă, grupuri sanitare public, grupuri sanitare persoane cu dizabilități locomotorii, holuri, scări de acces, lifturi, spații comerciale/de servire public, cabinet medical, spații depozitare sub gradene.
- La etajul 1 va exista un foyer, zona VIP, grupuri sanitare public, grupuri sanitare persoane cu dizabilități locomotorii, holuri, scări de acces, lifturi, spații comerciale/de servire public.
- Etajul 2 va cuprinde grupuri sanitare public, holuri, scări de acces, lifturi, spații comerciale/de servire public, spații depozitare/tehnice sub tribune.
- Iar la etajul 3 o să fie locurile rezervate pentru presă și locurile speciale pentru transmisiuni.
Pe lângă sala principală se va ridica și o sală de antrenament, cu 110 locuri pentru spectatori, și alte terenuri în aer liber. Noua sală polivalentă din Iași ar urma să fie construită lângă Spitalul Regional de Urgență.