Articol de Andreea Visu - Publicat joi, 29 februarie 2024 16:32 / Actualizat joi, 29 februarie 2024 21:34
Andrei Cristea (39 de ani), fost fotbalist la FCSB și Dinamo, este la început de drum în cariera de antrenor și vrea să facă performanță cu SC Popești-Leordeni, echipă din Liga 3, după ce a trecut pe la Poli Iași, ACSFC Dinamo (Liga 4) și Înainte Modelu.
Pe 24 februarie 2005, Andrei Cristea reușea să înscrie două goluri în poarta celor de la Valencia, după ce echipa ce purta atunci denumirea de Steaua București a pierdut partida din tur, scor 0-2. Astfel, la doar 20 de ani, fotbalistul trimitea echipa în prelungiri și roș-albaștrii reușeau calificarea în optimile de finală ale Cupei UEFA.
Acum, Andrei Cristea este antrenor la SC Popești-Leordeni și are în plan să obțină Licența Pro în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, nici gândul promovării nu e departe de fostul fotbalist.
VIDEO. Andrei Cristea, interviu spectaculos pe terenul din Popești
- Andrei, spune-ne cum ai ajuns la Popești?
- Cu mașina (n.r. râde). Este o provocare frumoasă, este un club destul de bine organizat pentru nivelul la care suntem. Mă bucur că am întâlnit oameni profesioniști, oameni care înțeleg acest fenomen și în special jucători profesioniști, jucători cu caracter în primul rând.
- Când ai luat această decizie de ce ai luat-o?
- Am luat această decizie pentru că știam ce vrea acest club, ce aspirații are, am considerat că mi se potrivește foarte bine, am adus și jucători pe pozițiile pe care aveam nevoie, iar după această perioadă de pregătire foarte lungă, de două luni, în care am avut și un cantonament reușit, mi-am dat seama că suntem pe drumul cel bun, dar rămâne să așteptăm meciurile oficiale, pentru că va fi cu totul altceva, și săptămâna viitoare intrăm în focuri, cum se spune.
- Ce ți-ai propus aici, la Popești?
- Îmi doresc în primul rând să progresăm, să creștem jucători tineri, jucătorii cu experiență să vină cu un plus real, să avem performanță și, de ce nu, să atragem lumea către stadion în număr cât mai mare, pentru că Popești este în dezvoltare și sunt convins că datorită jocului pe care îl vom avea și a rezultatelor lumea va veni alături de noi.
- Cum te-au primit jucătorii știind că ești un fost mare fotbalist?
- Da, destul de bine, acomodarea cu ei a fost rapidă și încă pot să îmi dau seama ce înseamnă un vestiar, fie de Liga 3... Jucătorii au fost foarte receptivi, s-au antrenat foarte bine, iar reacția lor, vă spun, a fost pe măsură. Sunt jucători care, din punctul meu de vedere, trebuie să fie la un nivel superior.
- Nu i-ai intimidat, nu?
- Absolut deloc. Le dăm încredere, mulți dintre ei sunt tineri. E și regula de la Federație prin care trebuie să joace doi născuți în 2004 și unul în 2005 și automat avem nevoie și de sânge proaspăt, cum se spune. Îi ajutăm, îi coordonăm și ei trebuie să fie modești pentru a face progrese, pentru că saltul de la juniori la seniori nu este simplu pentru ei.
- Ești adeptul jucătorilor tineri?
- Sunt adeptul jucătorilor tineri, dar calculat, pentru că de multe ori poți să îi rupi aripile unui jucător forțându-l sau creând anumite disensiuni. Și atunci, treptat, și acești jucători tineri vor intra în angrenajul nostru și unii dintre ei dau randament foarte bun.
- Tu ești un antrenor la început de drum. Ce ai învățat din experiențele de la Poli Iași, Dinamo (Liga 4) și Modelu?
- Sunt multe experiențe. În primul rând, mă ajută cariera de fotbalist, chiar dacă lumea spune că sunt două lucruri diferite, dar sunt anumite momente în care lucrurile pe care le făceai ca jucător le simți acum, când ești antrenor, și atunci este un mare avantaj. Din fiecare experiență, din fiecare săptămână ai câte ceva de învățat, pentru că omul cât trăiește învață.
- Cu licența cum stai?
- Stau foarte bine, mi-am făcut Licența A în timpul carierei de jucător, aștept în scurt timp să mă înscriu la Licența Pro. Probabil va fi peste un an, un an și ceva, cu siguranță o voi face și mi-aș dori din tot sufletul să o termin cu bine.
- Mai intri și tu cu băieții la antrenamente?
- Mai puțin, să știi, că nu prea îmi place să le amestec, pentru că în momentul în care ești antrenor trebuie să transmiți o altă stare. Când le amesteci, din punctul meu de vedere, este un pic mai dificil.
- De celebrul Ciotoianu ai auzit? Ai apucat să mănânci de la el?
- Îl cunosc dinainte să ajung la echipă. Este un loc unde chiar mergeam cu prietenii mei, cu drag, mergeam către pescuit și când ne întorceam de la pește, ne opream la Ciotoianu. Mâncam niște mici și cârnați cu muștar și eram fericiți. A doua zi, făceam grătar de pește, pentru că nu suntem pescari pârâți (n.r. râde).
- Acum, când veți câștiga, le promiți un grătar de la Ciotoianu?
- Da, da. Dacă vom câștiga primul meci, vom merge la Ciotoianu sau vom face aici, pentru că avem un bucătar foarte bun în club și este important și pentru atmosferă, să știi. Contează să ai și momente de relaxare, de prietenie, momente în care grupul se sudează, jucătorii noi pe care i-am adus deja s-au integrat foarte bine.
- Andrei, tu ai pășit pe stadioane mari, importante. Nu este ciudat pentru tine să o iei de la zero și să ajungi, uite, la Modelu, la Popești?
- Da, a fost o greșeală faptul că m-am dus la Călărași, acolo, o recunosc, îmi pare rău că am făcut acest lucru, dar nu aș vrea să mai discut despre acest aspect, este un capitol închis pentru mine. Nu, să știi că mie în viață nu mi-a plăcut să ard etapele, mi-a plăcut să fac pași mărunți și siguri și atunci am numai de câștigat. Îmi place să muncesc, îmi place să fiu în iarbă și cred că anul ăsta vom avea rezultate frumoase.
„Dubla” cu Valencia, cea mai frumoasă amintire
- Vorbeam de stadioane importante... Recent, s-au împlinit 19 ani de la acea „dublă” a ta cu Valencia. Rămâne cea mai frumoasă amintire?
- Da, a fost ceva deosebit, pentru că întâlneam o echipă mare, eram la început de drum, aveam 20 de ani. Nu știu, poate eram foarte ambițios și datorită acestui lucru nu am simțit presiunea, dar, într-adevăr, a fost un moment incredibil pentru mine, pentru generația noastră, pentru fotbalul românesc, pentru că Valencia, în momentul respectiv, era echipa anului anterior, 2004, iar după meci Claudio Ranieri a fost demis, un antrenor care peste ani a câștigat titlul în Premier League. Au fost lucruri frumoase. În momentul în care intri pe teren și vezi tribunele pline, jucători mari... Pe mine, cel puțin, mă motiva. Nu înțeleg anumite aspecte în ziua de azi, anumiți jucători care nu au personalitate. Noi, în vremea noastră... oricum lucrurile s-au schimbat... bucurie mai mare decât cea de a fi printre campioni și printre jucători de valoare nu exista.
- Va mai reuși vreo echipă românească să atingă această fază a „optimilor”? Nu ma vorbim despre semifinala făcută în anul următor...
- Da, în următorul an am jucat cu Rapid, sfertul de finală. A fost și ăla un meci fantastic, o presiune absolut incredibilă, pentru că erau ambițiile locale și toată lumea era cu ochii pe noi, nu numai România, dar și Europa, pentru că dacă vă aduceți aminte, depășiserăm Germania la coeficientul țării și atunci România ajunsese într-un punct foarte ridicat. Pe urmă, a venit acel meci cu Middlesbrough... Va fi dificil. Ne dorim cu toții ca echipele românești să revină în competițiile europene, dar suntem conștienți că în momentul de față suntem departe. Este importantă calificarea echipei naționale, care ne-a adus o mare bucurie, și ne dorim, cel puțin eu îmi doresc din tot sufletul, ca noi, cu echipa națională, să trecem de faza grupelor.
Ce va face România la EURO 2024
- Cum vezi tu acest parcurs al României la EURO?
- Dificil, pentru că mă uit așa, printre titularii echipei naționale, mulți dintre ei nu joacă... Sunt probleme cu Radu Drăgușin, nu prea joacă la Tottenham, un pilon de bază... Cu Rațiu, care nici el nu prea mai joacă în Spania. Ne dorim foarte mult ca Ianis să revină și să aibă minute în picioare. Contează foarte mult, pentru că un Campionat European este un campionat greu, cu presiune, cu adversari buni și atunci contează mult să ai în spate un sezon sau cel puțin șase luni cu meciuri.
- Ne-ar trebui un Andrei Cristea?
- Mulțumesc, dar toate la timpul lor. Eu când eram jucător activ, era concurență foarte mare la echipa națională și îmi aduc aminte cu plăcere că i-am prins pe Adrian Ilie, Viorel Moldovan, Ionel Ganea, Adrian Mutu, Gigel Bucur, Claudiu Niculescu, Daniel Niculae... Erau foarte multe variante de atacanți, dar cele zece selecții la echipa națională mie mi-au dat un moment de mândrie.
Gigi Becali l-a sunat pe Andrei Cristea înaintea returului cu Valencia
- Revenind la meciul cu Valencia, povesteai tu la un moment dat că Walter Zenga era singurul care mai credea că veți întoarce rezultatul și că vă veți califica. Ce ai învățat de la Walter Zenga?
- Și cu domnul Becali! Chiar m-a sunat înainte de meci și mi-a spus că voi da două goluri. Eram în cameră cu Bănel și m-a ambiționat foarte tare, vă spun sincer. A fost un moment extraordinar, aveam doar 20 de ani abia împliniți și pentru mine a însemnat enorm să fiu la un club mare, iar patronul să aibă încredere în mine. Legat de Walter Zenga, cel mai important lucru pe care l-a făcut: a gestionat senzațional acea săptămână după meciul din tur în care noi pierduserăm cu 2-0. Nu am simțit presiunea, am jucat exact ceea ce ar fi trebuit să joace o echipă mică, pentru că totuși Steaua pe lângă Valencia... Nu era nicio comparație de făcut. I-am prins pe contraatac. Sincer, după golul doi pe care l-am înscris nu mai știu absolut nimic ce s-a mai întâmplat, doar că am intrat în vestiar și aveam vreo 200 și ceva de apeluri, s-a închis telefonul, era o nebunie totală.
- Bucuria pe care ai simțit-o atunci ai mai resimțit-o vreodată?
- Am mai avut bucurii, am avut și la Dinamo în momentul în care am ieșit golgheterul campionatului, a fost acel meci cu Liberec în care noi am întors rezultatul... Practic, au fost două „minuni”, să spunem așa, Valencia și Liberec, două meciuri fantastice. Pentru mine, mândria cea mai mare este că am înscris în ambele și rămân cu amintiri plăcute în această carieră de jucător.
Caseta meciului FCSB - Valencia
Cum se poate salva Dinamo de retrogradare
- Apropo de Dinamo, cum vezi situația actuală a celor din „Ștefan cel Mare”?
- Da, situația este inconstantă, să spun așa, pentru că a avut un tur de campionat greu, a venit Kopic cu niște rezultate bune, pe urmă a venit această pregătire de iarnă, iar au început foarte prost, apoiau echilibrat un pic cu acele două victorii... Cred că decisiv pentru ei va fi și meciul de la Iași de vineri, iar apoi urmează un play-out care va fi incredibil, pentru că sunt foarte multe echipe acolo, miza este uriașă. Sper să facă față presiunii și cred că Kopic împreună cu jucătorii care sunt acum la Dinamo pot să facă lucruri interesante și anul ăsta ca să prindă cel puțin barajul.
- Cum se mai poate salva Dinamo de la retrogradare?
- Prin rezultate. Important e fiecare meci, este o luptă crâncenă, sunt echipe bune care se bat acolo, jos, și cred că ar putea să reușească, dar concurența este foarte mare.
Andrei Cristea, antrenor la FCSB? Ce spune despre Gigi Becali
- La polul opus se află FCSB... Câștigă în sfârșit titlul?
- Sunt favoriți. Eu cred că pentru FCSB este important acest meci cu Rapid, ultimul meci din campionatul regulat, pentru că dacă vor câștiga meciul cu Rapid și cel cu Voluntari, diferența va fi foarte mare și atunci vor avea liniște. Dar în mare parte cred că sunt favoriți la acest campionat. Rapid, o surpriză foarte plăcută cu kosovarii transferați, cu Rrahmani, cu Burmaz, cu experiența pe care o au pe linia de fund, o echipă care are un public fantastic în spate... Eu cred că este un campionat cum nu a mai fost de mulți ani.
- Dacă ai avea posibilitatea să antrenezi aceste două rivale la care ai jucat, ce ai alege?
- Pfff... Mi-e greu să aleg acum. În momentul de față, aleg o victorie în prima etapă pentru echipa mea, pentru că avem un meci foarte complicat la CS Dinamo și clar vreau să prindem locul 2, pentru a juca barajul.
- Tu ai putea să gestionezi relația cu Gigi Becali și implicarea lui?
- Eu cred că lucrurile se pot face într-un mod constructiv. De multe ori, sunt de înțeles și reacțiile dumnealui, de multe ori, e important și ceea ce transmite un antrenor, dar un exemplu în toată această ecuație au fost Cosmin Olăroiu și Walter Zenga, doi antrenori cu carismă, cu experiență, care au gestionat foarte bine relația cu domnul Becali.
- Andrei, se apropie Ziua Femeii. Ai un mesaj pentru doamne și domnișoare?
- Cum să nu? Le urez „La mulți ani!”, o primăvară cât mai plăcută și să fie iubite!
Te pricepi la Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe Universitatea Craiova - Rapid și câștigă premiile puse în joc!
Mai multe articole de actualitate:
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro