Articol de Theodor Jumătate - Publicat joi, 21 martie 2024 14:17 / Actualizat joi, 21 martie 2024 14:28
Thibaut Courtois, 31 de ani, de-abia refăcut după o ruptură a ligamentului anterior la genunchiul stâng, a suferit o ruptură a meniscului intern la genunchiul drept. Un doctor spaniol susține că noua leziune a portarului de la Real Madrid a fost declanșată de o informație greșită transmisă de creier.
Un sezon pe care Thibaut Courtois va dori să-l uite. Un an competițional inexistent pentru goalkeeperul lui Real Madrid, fără meciuri, cu două accidentări grave la ambii genunchi, două intervenții chirurgicale și o lungă pauză.
Thibaut Courtois, o leziune similară cu cea suferită în 2015 la Chelsea
Pe 10 august, cu doar două zile înaintea primei etape a campionatului, belgianul în vârstă de 31 de ani a suferit în timpul antrenamentului o ruptură a ligamentului încrucișat anterior la genunchiul stâng. Carlo Ancelotti ar fi vrut să-l vadă pe Courtois în poartă împotriva lui Manchester City, pe 9 și 17 aprilie, dar planul său a fost răsturnat într-o clipă.
Pe 19 martie, Thibaut a părăsit ședința de pregătire cu lacrimi în ochi, la fel cum se întâmplase cu șapte luni înainte. Ruptură a meniscului intern la genunchiul drept.
O leziune similară cu cea avută în septembrie 2015, când era la Chelsea, care l-a împiedicat să joace nu mai puțin de 20 de partide în toate competițiile.
Altă operație, încă două luni departe de gazon. Sfârșitul unei stagiuni care nici nu începuse.
„Nu recuperezi doar forma mușchilor și stabilitatea, ci și controlul automat"
De ce a cedat genunchiul drept în timp ce el revenea după o leziune majoră a genunchiului stâng?
Doctorul Ripoll, specialistul consultat mereu de Cadena SER după asemenea accidentări, a vorbit despre Courtois în timpul emisiunii El Larguero. Și a evidențiat altă cauză. Creierul. Nu era prima oară când vedea un astfel de caz.
„Nu trebuie să recuperezi doar forma mușchilor și stabilitatea, ci și controlul automat", a spus medicul. „Se referea la procesul subconștient prin care trece un jucător ridicându-se de la pământ pentru stabiliza o articulație prin intermediul contractării musculare", s-a comentat la Cadena SER.
„Accidentarea, provocată de o eroare a creierului când Courtois s-a ridicat"
Ripoll a continuat explicația: „Sportivul nu se gândește la mușchii pe care îi folosește, e un proces numit propriocepție. Creierul contractă mușchii pentru stabilizarea articulației". Nervii receptori din mușchi, articulații și ligamente monitorizează poziția corpului și transmit informația creierului, care comandă acțiunea musculară.
Pe acest fond, specialistul susține că ultima accidentare a lui Courtois „a fost provocată de o eroare a creierului în momentul când portarul s-a ridicat. El era prea concentrat la genunchiul accidentat anterior".
A încercat să protejeze genunchiul care de-abia se refăcuse și s-a rănit la celălalt.
Citește și alte știri de fotbal internațional:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”