Articol de Andrei Crăiţoiu, Sergiu Alexandru - Publicat sambata, 20 aprilie 2024 09:52 / Actualizat sambata, 20 aprilie 2024 10:01
Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Apostol Andrei” din Würzburg a fost înființată acum mai bine de 25 de ani. Sute de români din orașul bavarez, dar și din localitățile apropiate participă săptămână de săptămână la slujbele din această biserică. Gazeta Sporturilor l-a vizitat pe Părintele Ghelasie Păcurar, cel care speră să-i cunoască pe „tricolori” la Euro 2024.
Printre zeci de obiective turistice ce nu trebuie ratate de românii care vor merge să susțină România la Campionatul European din vara acestui an, în localitatea Würzburg, cea care va deveni casa jucătorilor pentru cel puțin trei săptămâni, există și unul de suflet: o biserică ortodoxă.
Până de curând, lăcașul de cult era unul catolic și se afla sub ocrotirea Sf. Barbara (Sf. Varvara). Dar la insistențele Părintelui Paroh Ghelasie Păcurar, lăcașul a fost primit în concesiune de către comunitatea românească ortodoxă.
Cum echipa națională a României se va caza pe durata Campionatului European de fotbal în Würzburg, Gazeta Sporturilor l-a vizitat pe Părintele Ghelasie.
Și a și asistat la slujba de duminică oficiată de acesta. În prezența a peste o sută de credincioși din oraș, dar și din alte localități. Toți români! Iar slujbele se țin exclusiv în limba română.
„Doamne ajută și bine ați venit! Suntem într-o biserică pe care am primit-o anul acesta pentru comunitatea ortodoxă de români din Würzburg. Și suntem foarte fericiți că am reușit acest lucru pentru românii de aici. Care, ca peste tot în diaspora, sunt harnici, muncitori, serioși, cuminți. Sunt oameni care fac cinste României”, spune Părintele.
5 euroeste suma minimă pe care enoriașii o dau bisericii pentru un pomelnic. Suma poate ajunge până la 20 de euro, în funcție de fiecare credincios. Iar banii sunt folosiți exclusiv pentru cheltuielile lăcașului de cult
Părintele Ghelasie a plecat de 17 ani din România
La început, Părintele Ghelasie și credincioșii români din Würzburg au fost găzduiți mai bine de un deceniu de Biserica Romano-Catolică în capela de rit bizantin Catholica Unio, lăcaș de cult catolic unde se oficiau slujbe ortodoxe.
Dar cu sprijinul Părintelui Jürgen Vorndran, decanul Catedralei romano-catolice a orașului, parohia a primit în folosință exclusivă biserica Sfânta Barbara.
Iar de parohia ortodoxă română din Würzburg se ocupă acum Părintele Protosinghel Ghelasie Păcurar.
„Eu m-am născut în Târgu Mureș și am plecat din România în 2007. Am venit în Germania la inițiativa Înaltpreasfințitului Mitropolit Serafim al Germaniei. Am venit pentru două comunități de români, din Würzburg și din Aschaffenburg”, recunoaște acesta.
„Nu este grea despărțirea de România, ci este grea despărțirea de cei dragi de acasă”
„A fost o foarte mare provocare venind de la Catedrala de la Alba Iulia. Un oraș foarte, foarte frumos. Am înțeles că este nevoie de mine aici și am răspuns chemării. Și iată-ne că sunt aici de 17 ani”, explică pr. Ghelasie.
Care vorbește cu glasul tremurând despre țară și despre prietenii pe care i-a lăsat acasă.
„Nu este grea despărțirea de România, ci este grea despărțirea de cei dragi de acasă. De familie, de părinți, de prieteni, uneori chiar și de locuri. Nu poate fi înlocuită România cu Germania. România este țara noastră”, spune acesta.
„Jucătorii să creadă în harul pe care Dumnezeu l-a pus în ei!”
Iar cum Würzburg va deveni în vara acestui an „capitala” României odată cu venirea echipei naționale în Germania, Părintele Ghelasie abia așteaptă să-i întâlnească pe jucători, dar și pe selecționerul Edward Iordănescu, cunoscut pentru religiozitatea sa.
„Avem inima larg deschisă și îi așteptăm aici. O să fim și cu sufletul alături de echipa națională. O să-i sprijinim prin rugăciune și cu toată dragostea și prietenia îi așteptăm la biserică. Sper ca domnul Edi Iordănescu să vină spre noi sau vom face noi pasul spre dânsul. M-aș bucura să vină să plecăm genunchii împreună în biserică pentru succesul lor”, a mai spus Părintele.
Trebuie să fiu foarte sincer mai ales că sunt în biserică. Iubesc fotbalul, în sensul că vibrează sufletul în mine pentru echipa națională, dar nu sunt un microbist. Sper să fiu și eu pe stadion alături de echipa națională
Ghelasie Păcurar, paroh „Sfântul Apostol Andrei”
Cum unii dintre jucători au superstiții înaintea meciurilor, intră cu dreptul pe gazon, se închină sau nu schimbă ghetele după un meci bun, părintele Ghelasie le dă un alt sfat important lui Stanciu și Drăgușin & Co.
„Să creadă în Dumnezeu și să creadă în harul pe care Dumnezeu l-a pus în ei. Să dea tot ce e mai bun că Dumnezeu își va face treaba prin ei. Vă garantez! Doamne ajută să fie bine și România să fie mândră de acești băieți minunați!”, a declarat pr. Ghelasie.
A primit cea mai înaltă distincție de la Arhiepiscopia Tomisului
Cel care este implicat activ în ajutorarea semenilor aflați în nevoie. Iar împreună cu credincioșii care-i calcă pragul bisericii săptămână de săptămână au ajutat peste o sută de persoane.
Ca mulțumire pentru ajutorul acordat comunității, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, i-a oferit preotului român cea mai înaltă distincție a Eparhiei, „Crucea Sfântului Andrei”, anul trecut.
„E un simbol și o recunoaștere, dar mai presus de toate, lanțul de care atârnă această cruce simbolizează dragostea”, au spus reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului în momentul decernării distincției.
Teodosie, slujbă specială la Würzburg
Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a deplasat special din România în Germania pentru o slujbă la parohia ortodoxă română „Sfântul Apostol Andrei” din oraşul bavarez Würzburg.
În mijlocul unui sobor de 14 preoți şi în prezenţa mai multor sute de credincioşi ortodocşi veniţi din toate orașele apropiate de Würzburg, Înaltpreasfinţia Sa a slujit Taina Sfântului Maslu şi a rostit Molitfele Sfântului Vasile cel Mare, dar și alte rugăciuni.
De la evenimentul special nu au lipsit membrii Coralei „Armonia” din Constanţa, care au susținut un concert la finalul slujbei.
„Dragostea este începutul mântuirii noastre şi finalul ei. Dar la dragostea cea din final ne duce răbdarea” a fost mesajul transmis de ÎPS Teodosie.
Edi Iordănescu: „Sută la sută cred în ajutorul divin!”
Actualul selecționer al echipei naționale, Edward Iordănescu, a dezvăluit că este un om religios și s-a arătat intrigat de tratamentul pe care l-a suportat tatăl său în vremea când era selecționer pentru că credea în Dumnezeu.
„Sută la sută cred în ajutorul divin! Și-mi asum tot ce spun, chiar dacă mai vine un val de critici. Pentru mine, Dumnezeu rămâne Dumnezeu! În momentele importante pentru familia mea și pentru mine, I-am simțit prezența.
Eu cred că, mai devreme sau mai târziu, oamenii care încearcă să fie corecți, să fie drepți, să facă lucrurile într-un mod creștinesc au o șansă în plus, iar Dumnezeu îi vede. Mă rog înainte de fiecare meci. E un lucru intim, privat, să mă rog înainte să mă duc la meci. Mă rog în fiecare dimineață și mă rog în fiecare seară”, declarat Edi într-un interviu în Fanatik.
Vă aduceți aminte momentele și experiențele prin care a trecut tatăl meu din cauza credinței? Au fost normale? De ce amesteci profesia cu credința unui om sau valorile unui om? Câți antrenori moderni, dar și tineri nu își fac cruce înainte de meci? Și-atunci... Ieșea din tipar cu ceva? Cu ce greșise? Pregătea meciul mai puțin dacă-și făcea cruce sau spunea o rugăciune în gând?
Edward Iordănescu, antrenorul echipei naționale
Anghel Iordănescu: „La începutul meciului sărutam iconițele”
E de notorietate faptul că Anghel Iordănescu a fost unul dintre cei mai credincioși antrenori pe care i-a avut echipa națională a României.
Nu era meci al primei reprezentative fără ca „Generalul” să nu fie surprins de fotoreporteri sau de cameramani atunci când își săruta iconițele ce-l însoțeau pretutindeni.
„Niciodată nu începea meciul fără să sărut o iconiță, o cruciuliță, pe care o aveam mereu cu mine. Am înțeles, pe undeva, că o parte a presei s-a supărat, i-a deranjat. Este adevărat că la începutul meciului sărutam iconițele. În timpul meciului, dacă reușeam să dăm gol, sărutam iconița, dar și la final”, dezvăluia Iordănescu la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”.
„Pentru mine nu era ceva exagerat. Așa simțeam eu! E credința mea. E dreptul meu. Și fiecare om are credința lui și cred că e normal să-l înțelegem și să-l respectăm. Credința joacă un rol important pentru noi, cei care credem cu adevărat!”, a mai declarat fostul selecționer.
VIDEO. Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Apostol Andrei" din Würzburg
Citește și alte reportaje GSP din Würzburg
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”