FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATERE

VIDEO / EXCLUSIV „Eu am supraviețuit. Colegii mei, nu!” » Bourceanu, Rusescu și Barbu, dezbatere aprinsă la GSP Live: „Dă-mi 50 de exemple, tu câte mai vrei să-ți dau?!” / „N-ai nicio șansă, nu înțelegi?!”

În direct la GSP Live, Raul Rusescu (35 de ani) și Alexandru Bourceanu (39) au criticat vehement regula U21.
În direct la GSP Live, Raul Rusescu (35 de ani) și Alexandru Bourceanu (39) au criticat vehement regula U21.

Articol de , - Publicat miercuri, 01 mai 2024 13:03 / Actualizat sambata, 04 mai 2024 21:15

În direct la GSP Live, Raul Rusescu (35 de ani) și Alexandru Bourceanu (39) au criticat vehement regula U21.

Implementată în 2016 de către Federația Română de Fotbal, regula U21 continuă să stârnească discuții. Contra inițiativei se plasează și Rusescu și Bourceanu, invitați de curând în platoul Gazetei Sporturilor.

Valeriu Iftime nu s-a cenzurat. A aruncat cuvinte grele în direct, după acuzațiile de blat: „Ori suntem o națiune de proști, ori suntem duși de tot de acasă!”
FC BOTOȘANI
Valeriu Iftime nu s-a cenzurat. A aruncat cuvinte grele în direct, după acuzațiile de blat: „Ori suntem o națiune de proști, ori suntem duși de tot de acasă!”

Cu argumente, cei doi au susținut de ce regula U21 nu e benefică fotbalului românesc. În contrapartidă, Alexandru Barbu, realizatorul emisiunii GSP Live, a expus avantajele regulii care obligă echipele din primul eșalon să folosească pe tot parcursul meciului măcar un fotbalist eligibil reprezentativei de tineret.

VIDEO. Discuție aprinsă la GSP Live despre regula U21, cu Alexandru Bourceanu, Raul Rusescu și Alexandru Barbu

Rusescu: „Nu cred că este o problemă regula U21, ci implementarea ei...”
Bourceanu: „Ba este o problemă regula U21! Te forțează să intri pe teren când nu ești pregătit!”
Rusescu: „Nu regula în sine este problema. OK, am avut o generație care a fost la EURO U21, dar copiii ăia oricum jucau, pentru că erau buni”

Bourceanu: „În acea generație, erau foarte mulți la Farul care deja jucau! Și fiecare echipă avea, într-adevăr, câte un fotbalist U21”
Rusescu: „Fiecare junior care ajunge la Liga 1 sare niște etape primordiale și extrem de importante”
Barbu: „Totuși, e regula U21, nu U16. La 20 de ani, ar trebui să fii pregătit să joci în Liga 1”

Bourceanu: „Nu! Nu există «ar trebui». Joci când poți. Poți juca și la 16 ani, dar la un volum mai mic”
Barbu: „OK, dar la 20 de ani, volumul poate să crească deja”
Bourceanu: „Dacă tu nu ai jucat până la 20 de ani la volumul, viteza de performare, numărul de acțiuni din Liga 1, cu viteza și intensitatea din antrenamente...”

Rusescu: „Cu regula U21, tu ai 6 juniori la fiecare antrenament, dintre care 5 sunt nepregătiți
Bourceanu: „Astfel, nivelul echipei scade cu 20%. Ai 5 juniori din 22 de jucători”
Barbu: „În mod normal, echipele din România ar trebui să aibă vreo 5-6 juniori la un nivel OK”

Rusescu: „Păi, ar trebui să aibă, dar asta înseamnă că se sar etapele pentru copiii ăia”
Barbu: „Dacă nu era regula asta, echipele din România aduceau și mai mulți străini de slabă calitate
Rusescu: „Juniorii buni din România au jucat tot timpul”

Barbu: „Da, dar poate juniorii de valoare medie nu aveau șanse să joace”
Rusescu: „Însă juniorii medii ajung în Liga 1, iar după un an se duc în Liga 2 sau chiar mai jos”
Bourceanu: „Liga 4, Liga 3 sau Liga 2 pentru cei care nu sunt extrem de talentați. E un drum. Campionat de U23, campionat de tineret, echipa a doua... Sunt toate instrumente pe care echipele din străinătate le folosesc”

Barbu: „La ce echipe din străinătate te referi?”
Bourceanu: „La echipele din campionatele bune”
Barbu: „Nu ar trebui să ne raportăm la ele în acest caz”

Bourceanu: „De ce?”
Barbu: „De exemplu, Manchester City își permite să aducă jucători de 100 de milioane de euro”
Bourceanu: „Nu vorbeam despre City. Orice echipă din primele 10 campionate ale lumii are echipa a doua, echipa U23 și echipa U21”

Rusescu: „Sistemul competițional include echipele alea, pentru a ajuta copiii. Să fie pregătiți când merg în prima ligă”
Bourceanu: „Nu ar fi natural să le dăm câteva trepte? Nu să îi luăm de jos și să îi aruncăm direct sus. Scara asta imaginară, unde ar trebui urmați niște pași, exista și înainte de regulă, era la fel. Aveam mai puțini jucători U21 înainte de regulă?”
Barbu: „Eu dau tot timpul exemplul lui Dennis Man. A ajuns fotbalist Dennis Man și datorită regulii?

Bourceanu: „Bineînțeles”
Rusescu: „Da, tu dai un exemplu, eu vorbesc de restul, de 95% dintre fotbaliști!”
Barbu: „Mai sunt exemple...”

E benefică regula U21 în SuperLiga?

Da
Nu

Bourceanu: „Dă-mi 50 de exemple! Câte să-ți dau? Ai 50! Ce se întâmplă cu ceilalți 10.000 de jucători? Cum se raportează 50, cei pe care îi găsești tu, deși ai venit cu unul... Cum raportăm 50 la 10.000? Ce se întâmplă cu majoritatea? Hai să le dăm tuturor șansa!”
Barbu: „Mă rog, este un subiect amplu...”
Bourceanu: „Da, nu spun că am neapărat dreptate”

Barbu: „În opinia mea, regula U21 este benefică pentru fotbalul românesc pentru că forțează cluburile să promoveze jucători tineri. Fără regula asta, majoritatea cluburilor ar fi adus și mai mulți străini de slabă calitate din toată lumea”
Rusescu: „Te-ai exprimat foarte corect. Forțează! Străini oricum aducem. Copiii buni ar fi jucat oricum. Dacă nu de la 17 ani, de la 19, când ar fi mult mai pregătiți”
Bourceanu: „Hai să-ți dau alt argument. Vrei să vezi câți și-au rupt ligamentul încrucișat? Hai să vedem! Că am mai multe exemple decât ai tu, cu ligament încrucișat rupt la 23, 24 de ani. Tu crezi că dacă îți rupi ligamentul la 24 de ani, nu are legătură cu ce ai făcut la 15 ani? Are! Sunt niște șocuri asupra corpului, pe care corpul se luptă să le rezolve și nu poate. Și așa îți rupi ligamentul”

Barbu: „Poate, pe viitor, și pentru că această regulă există, cluburile vor avea o strategie mai bună de implementare a tinerilor”
Bourceanu: „Ca să implementezi, ai nevoie de scară, de trepte”
Barbu: „Poate cluburile vor avea grijă să promoveze treptat tinerii pe viitor”

Bourceanu: „Treptele sunt: echipa a doua și un campionat U21 sau U23”
Rusescu: „Este foarte important să promovăm tinerii, dar trebuie să îi promovăm corect, să nu sară etapele”
Bourceanu: „Nu pot să termin cu asta, trebuie să mai vin cu un argument, pare că acestea nu sunt suficiente. Avem 22 de jucători într-un lot. Avem 4 fotbaliști U21, deci undeva la 15 spre 20% din echipă. Din cauza asta, nivelul echipei este mai scăzut. Dacă am elimina regula și am juca numai cu seniori, am crește cu 15% nivelul echipei. Direct! Apoi, jucătorii care sunt prea tineri și nu pot juca încă la nivelul ăla vor pierde mingile mai des la antrenament, echipa va fi nevoită să facă mai multe tranziții. Dacă antrenăm atacul și pierdem mingea, nu mai putem antrena atacul și antrenăm apărarea. Știi ce se întâmplă în practică? Că e simplu să stai în studio. În practică, dacă noi suntem seniori și avem un coleg junior, iar colegul junior pierde mingea, noi nu îi mai pasăm. Ce vom face noi, seniorii? Vom elimina din deciziile posibile acel coleg. Am jucat împreună cu un asemenea coleg. Copilul nu avea nicio vină, trebuia să fie acolo ca să îndeplinească regula. Nu poți să ai un singur junior, trebuie să ai 3 sau 4. Știam că dacă îi dau mingea, sunt șanse mari să o piardă. Și îmi spuneam: «Decât să îi dau mingea și să alerg 70 de metri înapoi, trebuie să caut alte soluții». Asta se întâmpla într-o fracțiune de secundă”

Barbu: „Și ești convins că în locul acelui junior, căruia tu evitai să îi dai mingea, cluburile din România aduc un alt fotbalist mai bun?
Bourceanu: „Echipa elimină seniorii care nu pot! Nu spun că nu ai dreptate. Dar jucătorul U21 este forțat să fie acolo! Clubul este forțat să-l pună pe teren. Pentru că dacă nu ar fi forțat să se antreneze cu mine, aș spune: «Câți suntem în lot? 22. Câți sunt juniori? 4. Ei doi fac față, ceilalți doi, nu. Bun, mulțumim! Ne antrenăm 10 la 10 astăzi, sănătate!». Dar eu trebuie să îi antrenez pe toți 4. Că poate cei doi juniori care fac față sunt răciți, dar eu trebuie să am juniori pe teren. Când ai un senior și nu dă randament, știi ce se întâmplă cu el? «Îți mulțumim pentru servicii, fratele meu. Ești băiat bun, dar nu mai dai randament»
Rusescu: „Și noi am suferit când eram copii. Am debutat la Liga 2 când eram junior, imediat simți când nu ești important pe teren. Eu am trecut prin toate etapele”

Bourceanu: „Raul este unul dintre cei 50 de supraviețuitori”
Rusescu: „Nu am sărit etapele. Am jucat 3 ani în Liga 2. Am jucat și în Liga 3, și în Liga 4”
Bourceanu: „Un contraargument pentru tot ce am spus aici ar fi că o să vină cineva și o să spună: «Băi, tu știi cât ai alergat în jurul terenului? Te-ai antrenat mai mult decât toți și jucai mai mult decât toți». Da, eu am supraviețuit. Toți ceilalți colegi ai mei, nu. Am avut noroc! M-am născut cu un anumit corp și am avut noroc. Te naști cu anumite gene, cu o predispoziție de a rezista. Ceilalți colegi, mulți din generația mea, s-au accidentat”

Rusescu: „A dispărut și sentimentul de competiție. Dorința de a fi mai bun decât cel de lângă tine. De ce merit eu acum să joc? Pentru că am 18 ani. Dispare sentimentul de competiție și ăsta e cel mai grav lucru”
Barbu: „Și ce competiție e la FC Voluntari?”
Rusescu: „Este, cum să nu fie?! Nu contează cât de bine sau rău joacă, competiție există”

Barbu: „Mai bine promovezi un tânăr român care poate în 5 ani ajunge la un nivel OK decât un jucător de 27 de ani care nu mai are nicio șansă în fotbal și vedem cum joacă, de nici nu te poți uita la unele meciuri din Liga 1”
Rusescu: „Bun, și promovezi 1, 2, 3 copii care sunt nepregătiți, iar în 5 ani ajung în Liga 3”
Barbu: „Sau ajungi ca Dennis Man”

Rusescu: „Nu ai nicio șansă! Nivelul, așa cum este el, slab, are competiție
Bourceanu: „Statistic, unul din 200 are șansa de a ajunge fotbalist. Am jucat în Liga 1 la 23 de ani, nu la 20. Jucam la 23 pentru că am trecut prin niște etape. Dacă nu am jucat bine la 20, nu înseamnă că la 27 nu am făcut-o. Era greu contra mea la 27. Nu eram pregătit la 20 de ani, sunt corect. Sunt niște pași de urmat. Trebuie să le acordăm juniorilor mai multe șanse, deși este clar că nu toți vor ajunge fotbaliști”

CV-ul lui Alexandru Bourceanu

  • Născut la Galați, Bourceanu a evoluat în Liga 1 la Oțelul, Poli Timișoara, FCSB și Dunărea Călărași.
  • În străinătate a jucat la Trabzonspor și Arsenal Tula.
  • A câștigat 7 trofee în carieră, toate cu FCSB: 3 titluri, o Cupă a României, două Cupe ale Ligii și o Supercupă.
  • Fotbalist la FCSB, unde a fost și căpitan, în 3 intervale diferite, 2011-2014, 2014-2015 și 2016-2017.
  • A bifat 27 de selecții în tricoul primei reprezentative.

CV-ul lui Raul Rusescu

  • Raul Rusescu este unul dintre cei mai importanți atacanți pe care fotbalul românesc i-a avut în ultimii 15 ani.
  • A jucat de-a lungul carierei la echipe precum Unirea Urziceni, FCSB, Sevilla, Braga sau Osmanlispor și a adunat 10 prezențe în tricoul primei reprezentative.
  • Golgheterul Ligii 1 în ediția 2012-2013, cu 21 de goluri, „Raul de Ghencea” a cucerit 6 trofee ca fotbalist, între care 3 campionate ale României.
  • În 2012, Raul Rusescu câștiga premiul „Fotbalistul român al anului” în prestigioasa anchetă a Gazetei Sporturilor.

VIDEO. Emisiunea integrală GSP Live cu Alexandru Bourceanu și Raul Rusescu invitați

  • GSP Live, emisiunea realizată din studioul Gazetei Sporturilor și moderată de Alexandru Barbu, poate fi urmărită de luni până vineri, de la ora 11:00, pe pagina de Facebook, canalul de YouTube, precum și pe site-ul Gazetei Sporturilor, GSP.ro

Mai multe articole din emisiunea GSP Live:

Rusescu, despre 5 transferuri vehiculate la FCSB: „Lotul trebuie să fie gata până la meciul verii”
FCSB
Rusescu, despre 5 transferuri vehiculate la FCSB: „Lotul trebuie să fie gata până la meciul verii”
„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”
GSP LIVE
„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Culisele debandadei din Liga 2 » De ce au refuzat titularii să iasă astăzi pe teren și cum s-a ajuns la „carnagiul” de pe tabelă: „Atunci au luat decizia să nu joace”
Liga 2
Culisele debandadei din Liga 2 » De ce au refuzat titularii să iasă astăzi pe teren și cum s-a ajuns la „carnagiul” de pe tabelă: „Atunci au luat decizia să nu joace”
Atac devastator după Rapid - Petrolul: „Băi ciupercarule cu păr roșcat! Sunteți zero, opăriților!”
Superliga
Atac devastator după Rapid - Petrolul: „Băi ciupercarule cu păr roșcat! Sunteți zero, opăriților!”
Reacția fostului internațional când a văzut pozele la limită cu fiica lui: „Îi spun mereu: «Ține minte că tatăl tău e cunoscut»”
Stiri extrasport
Reacția fostului internațional când a văzut pozele la limită cu fiica lui: „Îi spun mereu: «Ține minte că tatăl tău e cunoscut»”

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (11)
mehigh_ms
mehigh_ms  •  02 Mai 2024, 04:53
Postat de VanBasten2000 pe 01 Mai 2024, 14:21

Circ fecesebist.

acum ne-ai convins ca esti BOSTAN!!

DoarDiviziaB
DoarDiviziaB  •  01 Mai 2024, 17:19

Eu nu inteleg de ce nu exista un campionat de tineret sperante cum era in trecut.

sibelius
sibelius  •  01 Mai 2024, 17:14
Postat de Ciprian_Birtea pe 01 Mai 2024, 16:59

A existat campionat de tineret speranțe. De ce a fost desființat? Acolo ar fi putut juca cei tineri. Nu să fie băgați cu forța în echipa mare și să o slăbească.

Banii. Ai câteva echipe în liga I care abia supraviețuiesc fără campionat de tineret/ rezerve; cu el: bani de cazare/ deplasare. În plus ti-ar trebui 20-25 de jucători nu 4. Cine are echipa a doua o folosește în liga a III-a.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează