Articol de GSP.ro - Publicat miercuri, 22 mai 2024 16:24 / Actualizat miercuri, 22 mai 2024 16:24
Iată o serie de povești mai puțin cunoscute despre Generația de Aur, chiar în săptămâna în care aceasta își dispută meciul de adio: cum l-a învins Hagi pe Cordoba, care era superstiția „tricolorilor” și cum Prunea l-a făcut pe reporter să plângă la interviuri.
1. Discursul „Regelui” și golul de poveste
Tibor Selymes povesteșe într-un interviu cum, înaintea partidei cu Columbia, pe culoarul dinspre teren, toată echipa era copleșită de atmosfera din tribune și de presiunea turneului, dar Hagi a intervenit cu un speech care i-a deblocat pe ”tricolori”, poveste confirmată și de fostul decar al naționalei pentru GSP:
„Știam că ies primul, iar cine e în această postură trebuie să aibă curaj. Ne propuseserăm să facem ceva fantastic și am gestionat cum trebuie acele momente”.
De altfel, ”Regele” descrie și golul în poarta lui Cordoba, care a făcut înconjurul lumii și rămâne una dintre cele mai splendide execuții la un turneu final:
„Prima grijă a unui portar nu e să stea la 11 metri! Asta fiindcă mai găsești câte un jucător ca Hagi, care se uită într-o parte, are ochi și la spate și-ți servește un gol de poveste. Sigur, Cordoba era un portar foarte bun, dar obișnuia să iasă mult în afara porții. L-am analizat înainte, știam ce face, iar eu aveam în cap să-i trag din orice poziție pentru a-l surprinde. Trebuia să încerc, fiindcă era fantastic dacă-l păcăleam, dacă nu, rămânea un șut normal. Nu zicea nimeni nimic. Și lui Stelică i-am dat în acele zile un gol similar!”, explicat acesta.
2. Prunea, în lacrimi la interviu
Bineînțeles că, pe lângă momentele de exaltare și bucurie, povestea Generației de Aur are în esența sa și drama, unul dintre aceste episoade fiind reprezentat de gafa lui Florin Prunea contra Suediei, care a ieșit prost pe centrare. Mircea M. Ionescu a povestit la GSP Live un episod din culisele naționalei la finalul partidei, când acesta îi intervieva pe ”tricolori”:
„După Suedia, cel mai cumplit interviu a fost cu Prunea. El pângea, eu plângeam. «Știu că mă acuză un popor întreg, a sărit mai bine decât mine, ce să fac?». Pângea, plângeam și eu. Hagi a mai zis o treabă atunci: «Suntem un popor prea mic pentru marile bucurii ale vieții»
Și Ionel Stoica, tot în cadrul emisiunii GSP LIVE, a dezvăluit un episod de la hotelul naționalei, în San Francisco: „Eram Balint, Hagi, eu, Tufeanu și un al cincilea. După vreo jumătate de oră, Gică Hagi a avut o manifestare inumană, o dezlănțuire total necontrolată în care amesteca vorbe românești cu vorbe armânești. De atunci am rămas în cap cu asta: «Lasați-mî sa-mi spun sfogul!». Adică oful”.
3. „Primii cârcei din carieră i-am avut cu Elveția”
Faptul că Generația de Aur a servit ca model de dârzenie și dedicare e un lucru cunoscut de toată lumea, iar meciurile pentru echipa națională reprezentau totul pentru fotbalistul român. Hagi susține că primii cârcei din viața lui i-a avut în tricoul primei reprezentative, la Detroit, cu Elveția:
„Adversara noastră a avut atunci probabil cea mai bună echipă din istoria lor, știam că ne vor taxa dacă greșim. Supărarea mare a fost pentru dimensiunile scorului și pentru condițiile în care s-a disputat partida, în sală. Prin minutul 70 mi s-au pus niște cârcei, pentru prima dată în viața mea. Pierdeai toată apa, mușchii erau seci și se blocau”, a povestit fostul căpitan al ”tricolorilor”.
4. Hagi, campion la rummy în SUA
O istorisire amuzantă cu Generația de Aur în prim plan s-a consumat tot în SUA, dar nu pe teren, ci la campionatul de rummy de la hotel, unde același Hagi învingea pe toată lumea: „Cine crezi că învingea și la partidele de rummy în SUA? Hagi! Eram vreo opt, nouă inși care se roteau, dar eu câștigam mai mereu. Deja devenise superstiție ca eu să bat la rummy în seara dinaintea meciurilor ca să ne meargă bine pe teren a doua zi".
- articol susținut de Bergenbier
- Bergenbier, sponsorul-talisman al fotbalului românesc, te invită să vezi meciul de retragere al Generației de Aur în 25 mai, pe Arena Națională.
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen