FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA LA EURO

POST CU POST Apărare sudată, dar pregătită pentru EURO? » 3 întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu: chiar nu exista o alternativă autentică?!

Cum va arăta apărarea României la EURO 2024? fotomontaj Stela Tănase
Cum va arăta apărarea României la EURO 2024? fotomontaj Stela Tănase

Articol de - Publicat duminica, 02 iunie 2024 14:39 / Actualizat duminica, 02 iunie 2024 19:14

Edi Iordănescu a selectat 2 fundași dreapta, 5 stoperi și un lateral stânga în lotul preliminar pentru EURO, cu mențiunea că, la nevoie, Deian Sorescu l-ar putea suplini pe Nicușor Bancu ♦ Având în vedere preferințele selecționerului pe durata preliminariilor și cum au decurs ultimele luni pentru jucătorii menționați, care dintre ei au cele mai însemnate șanse la titularizare în Germania?

Pe parcursul preliminariilor, naționala României a încasat doar 5 goluri, câte două în meciurile cu Israel și Elveția, unul contra Belarusului. Doar 6 reprezentative dintre celelalte 52 au scăpat cu mai puține goluri primite pe durata calificărilor!

Acestea sunt Portugalia (două), Franța (3) Anglia, Belgia, Croația și Albania (câte 4), cu mențiunea că dintre cele 6, doar Portugalia a disputat același număr de jocuri precum „tricolorii”, 10, restul fiind în grupe de 5 echipe.

Sigur, un mare merit aici îl are portarul titular în 8 dintre cele 10 meciuri ale campaniei, Horațiu Moldovan. Goalkeeperul legitimat în prezent la Atletico Madrid a legat evoluții entuziasmante, salvând goluri ca și făcute în meciurile contra principalelor rivale din grupă.

Cine apără poarta României la Euro 2024? Numărul 1 statistic are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”
ROMÂNIA LA EURO
Cine apără poarta României la Euro 2024? Numărul 1 statistic are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

Apărare sudată pe parcursul calificărilor: Burcă - Drăgușin în ax, Rațiu și Bancu în flancuri

Dar mai departe de omul dintre buturi, și apărarea a fost solidă. Pe poziția de fundaș dreapta, Andrei Rațiu (Rayo Vallecano) și Cristi Manea (CFR Cluj) și-au împărțit minutele. Primul a fost integralist în 5 dintre partide, cu o evoluție apreciată îndeosebi în meciul decisiv cu Israel, Manea a evoluat în 4 dintre partide. În cea rămasă, 4-0 cu Andorra, în dreapta apărării a apărut Deian Sorescu.

În ax, cuplul Andrei Burcă (Al Okhdood) - Radu Drăgușin (Tottenham) a fost de neclintit. Amândoi au fost titulari în toate cele 10 partide, Burcă bifând 873 din totalul de 900 de minute posibile, Drăgușin 855.

Pe poziția de fundaș stânga, lucrurile nu au fost la fel de limpezi. Absența lui Nicușor Bancu, în refacere după ce a suferit o ruptură a ligamentelor încrucișate ale genunchiului, l-a forțat pe Edi Iordănescu să improvizeze. Astfel, în stânga au apărut, pe rând, Deian Sorescu, Raul Opruț, Mario Camora și, din nou, Sorescu.

Din etapa 5 a campaniei, cu Bancu 100% apt de joc, nu au mai existat dubii pe acea poziție: căpitanul Universității Craiova a fost titular incontestabil acolo.

Având în vedere preferințele selecționerului în preliminarii și importanța pe care acesta o acordă continuității, linia defensivă a României în Germania, la întâiul Campionat European după 8 ani pentru „tricolori”, pare bătută în cuie.

Reies totuși 3 întrebări pe care le vom adresa în rândurile care urmează.

1. Ce rol va juca Vasile Mogoș?

Al doilea fundaș dreapta inclus de Edi Iordănescu pe lista preliminară, lângă Andrei Rațiu, este Vasile Mogoș, apărătorul în vârstă de 31 de ani al celor de la CFR Cluj. Colegul lui din Gruia, Cristi Manea, mult mai implicat pe durata calificărilor, a fost lăsat în afara lotului, dat fiind contextul lui.

În ultimele 5 etape din play-off-ul Superligii, de pe 20 aprilie încoace, Manea a jucat, cumulat, puțin peste 10 minute! Cu Sepsi OSK (2-1) a rămas tot meciul pe bancă, contra Universității Craiova, Rapidului, FCSB-ului și Farului a prins pe teren doar ultimele minute.

Dacă punem în ecuație și situația lui incertă, Manea urmând să schimbe echipa în această vară, omisiunea lui din lot pare fundamentată.

Revenind la Vasile Mogoș, fundașul cu peste 10 ani de fotbal în Italia, majoritatea în Serie B, a încheiat cu fruntea sus primul lui sezon la CFR Cluj, fiind titular în 7 dintre cele 10 meciuri din play-off.

Apărare sudată, dar pregătită pentru EURO? » 3 întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu: chiar nu exista o alternativă autentică?!
Vasile Mogoș, CFR Cluj

Pe parcursul stagiunii, Vasile a disputat 214 dueluri, câștigând 145 dintre acestea. Procentajul de reușită, 67,8%, este destul de bun pentru un fundaș de bandă. Mogoș nu câștigă cu aceeași frecvență duelurile aeriene, procentajul de succes în acest caz fiind de 59,5%, 69 câștigate dintre 116 disputate.

Mai consemnăm în dreptul lui Vasile 145 de interceptări, 33 de faulturi și 322 de recuperări de minge, 97 dintre acestea în jumătatea adversă de teren.

Plus un amănunt curios: de-a lungul sezonului de campionat, Mogoș a generat un xG (numărul de goluri așteptate) de 2.41, dar nu a înscris deloc, semn că n-ar fi bine să ne bazăm pe el la finalizare :).

Mogoș nu se regăsește în TOP 30 din Superligă în acest sezon la niciunul dintre capitolele enumerate, deși alți fundași laterali din campionatul intern, precum Nicușor Bancu și Cristi Manea, își fac loc în TOP la câteva dintre capitolele menționate. Bancu stă foarte bine la interceptări, 205 în acest sezon, locul 6 în Superligă, în vreme ce Manea se laudă cu al cincilea cel mai mare procentaj de dueluri aeriene câștigate, 69,39%.

Rămâne de văzut dacă Edi Iordănescu îl va considera pe Mogoș a fi un profil de jucător mai potrivit decât Rațiu în vreuna dintre partidele din grupă, cu Belgia, Ucraina sau Slovacia, mai ales în contextul în care Andrei a demonstrat că se poate descurca onorabil în fața unor adversari de seamă, apărându-se excelent, de exemplu, în fața lui Vinicius Junior.

Cine ar trebui să fie fundașul dreapta titular al României la EURO?

Andrei Rațiu
Vasile Mogoș
Deian Sorescu
Adrian Rus

Cum Ucraina și Belgia au jucători similari în banda stângă, fie că vorbim despre Mykhailo Mudryk, Jeremy Doku sau Leandro Trossard, este de așteptat ca apărătorul lui Rayo Vallecano să înceapă ca titular primele meciuri de la turneul final.

5 aparițiia adunat Vasile Mogoș sub tricolor până la începutul lunii iunie, 3 dintre ele în meciuri oficiale.

2. La ce nivel va fi Andrei Burcă?

Pe durata preliminariilor, Andrei Burcă a fost piesă de bază în echipa lui Edi Iordănescu.

Impunătorul fundaș central, înalt de 1,88 metri, a început campania ca jucător al celor de la CFR Cluj, însă din etapa 5 a calificărilor a schimbat echipa și campionatul, trecând la Al Okhdood, o formație mediocră din Arabia Saudită, care abia a evitat retrogradarea în liga secundă.

Noul statut al lui Andrei, de jucător legitimat la Al Okhdood, nu l-a împiedicat pe Edi Iordănescu să se bazeze în continuare pe el. A făcut-o în toate etapele din campanie, fără excepție.

Apărare sudată, dar pregătită pentru EURO? » 3 întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu: chiar nu exista o alternativă autentică?!
Andrei Burcă, în tricoul primei reprezentative

La ultimul meci al campaniei, 1-0 cu Elveția pe 21 noiembrie, Burcă avea 4 luni de fotbal în Arabia Saudită. La momentul startului Campionatului European, vom număra 11 luni de când a părăsit Europa.

Și-au lăsat amprenta asupra lui cele 7 luni trecute din momentul în care Ianis, Pușcaș & compania au obținut biletele pentru EURO?

Cu siguranță, antrenamentele din această perioadă și partidele amicale cu Bulgaria, respectiv Liechtenstein vor fi edificatoare. Un indiciu îl oferă și prestația lui Burcă din amicalul tare de la Madrid, din martie, contra Columbiei. Depășit adesea, Andrei a fost notat cu 4 de reporterii Gazetei prezenți în capitala Spaniei.

Varianta Bogdan Racovițan

În cazul în care staff-ul va considera că este nevoie de o modificare, lotul României nu duce lipsă de soluții. Iese în evidență Bogdan Racovițan, un fundaș central de 23 de ani care, deși nu a jucat până acum într-un meci oficial pentru prima reprezentativă, are evoluții apreciate săptămână de săptămână în Polonia, la Rakow, alături de care sezonul trecut a cucerit titlul, iar în acest an au trecut linia de finiș pe locul 7.

Bogdan are și experiență internațională, bifând 11 apariții în cupele europene în acest sezon, 6 în preliminariile Champions League, 5 în grupele Europa League. Printre adversarii pe care i-a înfruntat numărăm Atalanta, Sporting CP și Copenhaga.

Pe deasupra, a fost integralist la Campionatul European U21 din vara lui 2023, și, alături de Târnovanu, singurul care și-a permis să iasă de pe teren cu capul sus.

Apărare sudată, dar pregătită pentru EURO? » 3 întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu: chiar nu exista o alternativă autentică?!
Bogdan Racovițan, la Rakow

Celelalte variante din lot sunt Adrian Rus (Pafos, Cipru) și Ionuț Nedelcearu (Palermo, Serie B Italia). Niciunul dintre ei nu a avut constanța lui Racovițan, alternând aparițiile pe teren cu meciuri în care au fost lăsați pe bancă. Statisticile sunt grăitoare aici:

48 de aparițiia adunat Racovițan în sezonul 2023/2024, față de 29 în dreptul lui Burcă și Rus și 21 pentru Nedelcearu. Radu Drăgușin, 31 de jocuri în acest sezon, pare piesă fixă

3. Nu exista o alternativă autentică pentru Nicușor Bancu?

Edi Iordănescu a inclus un singur fundaș stânga de meserie în lot, pe Nicușor Bancu, integralist în ultimele 6 partide din preliminarii, în ideea în care, la nevoie, l-ar putea trimite acolo pe Deian Sorescu, capabil să evolueze oriunde în benzi, în stânga sau în dreapta.

Pe parcursul campaniei, Edi Iordănescu a încercat mai mulți apărători stânga, a inclus în lot nume precum Raul Opruț, Mario Camora și Andres Dumitrescu, dar nu a apelat la niciunul dintre cei 3 în vederea turneului final.

Se justifică alegerea selecționerului de a deplasa un singur fundaș stânga de meserie în Germania?

În primul rând, care ar fi fost variantele selecționerului?

Andrei Borza, cel mai valoros fundaș stânga român, evaluat la 1,5 milioane de euro pe portalul Transfermarkt, o sumă „umflată” de faptul că este tânăr, 18 ani, nu a strălucit în acest sezon, primul al lui la Rapid. Pe deasupra, a fost protagonistul unei escapade în club după un meci pierdut. Acea scăpare i-a închis porțile la echipa națională.

Nici fundașii care au simțit aerul de la lot pe parcursul preliminariilor nu au rupt gura târgului. Iată cum se compară aceștia:

Apărare sudată, dar pregătită pentru EURO? » 3 întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu: chiar nu exista o alternativă autentică?!
Statistici valabile exclusiv pentru Superligă, via Wyscout

Observăm o prezență ofensivă mai consistentă pentru Andres Dumitrescu, asta în ciuda faptului că apărătorul împrumutat de Slavia Praga la Sepsi OSK a jucat considerabil mai puțin decât ceilalți apărători stânga. Andres le este superior la numărul de pase decisive și la cel de centrări încercate pe meci. Pe deasupra, interceptează balonul mai des, dar și pierde balonul în mai multe rânduri, având și o acuratețe a paselor inferioară lui Camora și Opruț.

Iată cum se prezintă Nicușor Bancu în raport cu cei 3:

  • 3.611 minute jucate
  • 9 (nouă) pase decisive
  • 2.222 de pase încercate, 78,4% acuratețe
  • 161 de centrări încercate, 35,4% acuratețe
  • 350 de dueluri câștigate din 640 în care a fost angrenat
  • 22 de dueluri aeriene câștigate din numai 48 încercate
  • 205 interceptări
  • A cedat posesia în 522 de rânduri, de 176 de ori în propria jumătate

Dacă le comparăm statisticile lui Dumitrescu și Bancu la fiecare 90 de minute de joc, nu observăm diferențe frapante: Andres are un plus pe faza defensivă, Bancu este ceva mai implicat în atac.

Cel mai probabil, Edi Iordănescu a ales să nu includă în lotul de EURO un al doilea fundaș stânga pentru a-i face loc și lui Deian Sorescu, jucător cu un mare avantaj în dreptul lui: polivalența.

Cine ar trebui să fie fundașul stânga al naționalei la EURO?

Nicușor Bancu
Deian Sorescu
Trebuia convocat altcineva

Era loc și pentru alte nume în compartimentul defensiv? Împărtășește-ne părerea ta în secțiunea de comentarii!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Primul transfer al iernii pentru FCU Craiova! » Adrian Mititelu a adus fiul unui fost fotbalist
Liga 2
Primul transfer al iernii pentru FCU Craiova! » Adrian Mititelu a adus fiul unui fost fotbalist
Plecare de ultimă oră din Superliga! » Mijlocașul va juca în China
Superliga
Plecare de ultimă oră din Superliga! » Mijlocașul va juca în China
Antonio Sefer face vizita medicală și semnează cu noua echipă! Anunț oficial despre fostul rapidist
Superliga
Antonio Sefer face vizita medicală și semnează cu noua echipă! Anunț oficial despre fostul rapidist

Forban reloaded » Steaua trage tare la munte, pe rit vechi: „Calcă pe urmele «viteziștilor»”. George Ogăraru dezvăluie: „E ceva fascinant pentru ei, sunt multe beneficii!”

Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen


Comentarii (26)
dumitru.serban
dumitru.serban  •  05 Iunie 2024, 01:14
Postat de Alexon pe 04 Iunie 2024, 21:39

Urmaresc si eu meciuri, doar nu urmaresc tenis ca sa comentez articole despre fotbal. Este un fundas promitator care mai are mult de crescut. Dar uitam ca Bancu are 31 de ani, este extrem de inconstant, lasa spatii libere. Trebuie gasite variante, iar Ticu este una din ele. Cine sa mai fie in afara de Andres Dumitrescu si Ticu? Vatajelu? Are 31 de ani si joaca in Kazakstan. Oprut nu are multe meciuri ca titular in acest sezon, experienta din Belgia fiind… dezastru. Amzar este bataios, dar mai are mult de crescu in judecata fazelor si in interventii. Borza este foarte imatur, nu degeaba l-au pedepsit cei de la Rapid. Ispas de la Iasi deocamdata este sub cei enumerati.

Oricine in afara de Ticu. Dar Cristi Ganea, poftim. Sau jucam 3-5-2 cu unul sa faca toata vanda: Cordea, Sefer.

Alexon
Alexon  •  04 Iunie 2024, 21:39
Postat de dumitru.serban pe 03 Iunie 2024, 17:38

Vai de capul meu cu Ticu al tau. Tu chiar l-ai văzut pe ala jucand sau vorbesti asa din ..statistici? Cum arata ala....leneș si penibil

Urmaresc si eu meciuri, doar nu urmaresc tenis ca sa comentez articole despre fotbal. Este un fundas promitator care mai are mult de crescut. Dar uitam ca Bancu are 31 de ani, este extrem de inconstant, lasa spatii libere. Trebuie gasite variante, iar Ticu este una din ele. Cine sa mai fie in afara de Andres Dumitrescu si Ticu? Vatajelu? Are 31 de ani si joaca in Kazakstan. Oprut nu are multe meciuri ca titular in acest sezon, experienta din Belgia fiind… dezastru. Amzar este bataios, dar mai are mult de crescu in judecata fazelor si in interventii. Borza este foarte imatur, nu degeaba l-au pedepsit cei de la Rapid. Ispas de la Iasi deocamdata este sub cei enumerati.

lefter_popescu
lefter_popescu  •  04 Iunie 2024, 15:11
Postat de mehigh_ms pe 04 Iunie 2024, 08:08

ma lefterica.. vezi ca sumele sunt pe transfermarket.ro . nu sunt pe transfermarket.com!!!!!!!!

Amice , " prețul " este făcut de un tip Costache cunoscut cu simpatii pt echipa ilfoveana a lui Gigi valiza, de aceea le -a umflat bine cotele lui Olaru și Balanel Coman dar și altora din țarc.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează
Close