Articol de Eduard Apostol - Publicat duminica, 23 iunie 2024 01:50 / Actualizat duminica, 23 iunie 2024 03:02
Slovacia a jucat doar o repriză, prima, în meciul cu Ucraina și a risipit după pauză avantajul luat rapid la Dusseldorf. A cedat, scor 1-2. Viitoarea adversară a tricolorilor a oferit plusuri și minusuri care cu siguranță vor fi analizate în detaliu de Edward Iordănescu. GSP.ro vă oferă câteva idei despre ceea ce s-a văzut din tribună azi, câteva ponturi ce-ar putea ajuta în perspectiva calificării în optimile competiției.
- România și Slovacia se înfruntă în ultima rundă a grupei E de la Euro. Un egal le trimite pe ambele în faza optimilor de finală, indiferent de celălalt rezultat
- Partidele Slovacia - România și Ucraina - Belgia sunt programate miercuri, de la ora 19:00.
Punct de plecare, ultimul meci. Slovacia a oferit două fețe în meciul de cu Ucraina, la Dusseldorf. Viitoarea adversară a României, miercuri, la Frankfurt, a început în forță, oferind un fotbal generos, a continuat și a terminat în chinuri repriza secundă, pierzând avantajul primei părți.
Confruntarea s-a încheiat cu succesul Ucrainei, scor 2-1, după ce elevii lui Federico Calzona au deschis scorul.
Slovacia începe în forță. Și încheie cum poate!
Da, Slovacia a demonstrat că începe furios meciul! Și cu Belgia, și cu Ucraina a debutat în forță. Schranz a marcat de fiecare dată, prima oară în minutul 7, a doua oară în minutul 17.
Adversara noastră din ultimul meci al grupei intră proaspătă și curajoasă în partidă, dar pierde carburantul în special în partea secundă. Cu Belgia a trecut peste momentele critice, cum-necum, cu Ucraina n-a mai mers figura!
I-am observat pe jucătorii italianului Calzona storși de vlagă și dezamăgiți la chip imediat după fluierul final al partidei de la Dusseldorf. Un egal i-ar fi dus în optimi, cu încă un eșec miercuri, cu tricolorii, pleacă acasă.
1 înfrângerea bifat Slovacia în cele cinci meciuri din 2024: în rest trei victorii și un egal. 1-1 cu Norvegia (a), 4-0 cu San Marino (a), 4-0 cu Țara Galilor (a), 1-0 cu Belgia (Euro) și 1-2 cu Ucraina (Euro)
Slovacia a fost bine așezată și compartimentată în prima repriză a meciului cu Ucraina. Nu s-a pierdut cu firea și a fost în stare să riposteze. Când n-a mai putut da pumni, în repriza secundă, și a fost împinsă în corzi, asemeni unui boxer obosit, a clacat.
Slovacii, cu 64 milioane mai valoroși
Lotul Slovaciei este cotat la 156 milioane euro, cu 64 mai mult decât angrenajul lui Edi Iordănescu pentru Campionatul European.
David Hancko, fundașul celor de la Feyenoord, este cotat la 35 milioane, cu zece mai mult decât Radu Drăgușin, românul cu cea mai mare cotă de piață, conform site-ului de specialitate transfermarkt.
De altfel, slovacii au alți doi jucători cu o cotă superioară stopper-ului de la Tottenham: Milan Skriniar (PSG, 30 milioane) și Stanislav Lobotka (Napoli, 28 milioane). În minutul 67 al partidei dintre Slovacia și Ucraina, pierdută de selecționata lui Francesco Calzona cu 2-1, Hancko a ieșit accidentat, recuperarea acestuia până la ora partidei cu România fiind în dubii. Acesta a acuzat dureri în zona inghinală, după ce a încercat să intercepționeze o pasă inexactă a unui coechipier.
Totodată, Slovacia are mai mulți jucători în primele eșaloane ale celor mai importante cinci ligi europene: 6 în Italia, 3 în Germania, 2 în Anglia și unul în Franța. 23 dintre cei 26 jucători sunt stranieri.
Cei trei fotbaliști din campionatul intern sunt David Strelec și veteranul Juraj Kucka, ambii de la Slovan Bratislava, campioana en-titre, dar și Sebastian Kosa, fundașul central al celor de la Spartak Trnava.
Comparativ, Edi Iordănescu se bazează pe 19 stranieri. Șase dintre aceștia joacă în Italia, trei în Spania, unul în Anglia. Dintre aceștia, doar Horațiu Moldovan (Atletico Madrid), Radu Drăgușin (Spurs), Răzvan Marin (Empoli), Valentin Mihăilă și Dennis Man (ambii Parma) evoluează în primele eșaloane. Moldovan este rezervă, iar Mihăilă și Man abia au promovat cu „I Gialloblu”.
Din Superligă: FCSB - 4 jucători, CFR Cluj - 2, Universitatea Craiova - 1.
Câteva detalii despre jucătorii Slovaciei, pe care România îi va întâlni pe 26 iunie la Frankfurt:
- Dubravka * Muntele de care Mudryk n-a putut trece. Și nici golgeterul LaLiga, sărbătoritul zilei, Dovbyk. În schimb, a fost învins cu o reluare la colțul scurt, neavând cum să-l mai blocheze pe Shaparenko, prins pe contre-pied, și cu o finalizare impresionantă a lui Yaremchuk. Portarul lui Newcastle este impozant în mișcări, greu de depășit chiar și unu contra unu.
- Pekarik * Atitudine, forță, inteligență de a analiza faza în momentele critice! Și nu este doar un fundaș dreapta, e muncitor, vine în ajutor la dublaj și urcă tupeist în ofensivă. OK, Zinchenko a centrat decisiv din zona lui, însă totul s-a derulat în viteză. Poate fi depășit! Dacă ești mai rapid ca el, dacă ești dispus să te "bați" cu el.
129 de selecțiiși 2 goluri are Pekarik pentru Slovacia, fotbalistul cu cele mai multe selecții din actuala națională
- Vavro * Pierdut pe drum la faza golului egalizator. Alternează momentele de siguranță cu erori de plasament.
- Skriniar * Șeful! Dar și șeful mai greșește, nu? Yaremchuk l-a păcălit destul de ușor la faza golului decisiv, s-a înșurubat pe lângă căpitanul Slovaciei, i-a luat fața și a finalizat cu clasă. Și cu o doză de noroc. Parcă Slovacia e construită după chipul impunătorului fundaș al lui PSG, cu ani mulți la Internazionale. Forță, devotament, dar pierde din energie după o oră de joc.
- Hancko * Are forță, dar este cam greoi. Fundașul lateral al Slovaciei joacă în centru la Feyenoord, stoper, îl deconspiră poziția de la echipa de club. A ieșit accidentat, de văzut cât de gravă este problema medicală. Sincer, ne-ar ajuta teribil să nu poată evolua la Frankfurt! Extremele Slovaciei sunt feroce.
- Kucka * Muncitor și stăpân pe sine. Are școala făcută la zi în Serie A, mănâncă din adversar și la 37 de ani.
- Lobotka * Probabil, nu iese în evidență precum alți colegi. Dar cât a ținut el steagul sus, Slovacia a făcut față cu brio atacurilor Ucrainei. A pierdut din elan, a fost surprins prea avansat, Slovacia a căzut.
- Duda * A ieșit rapid, n-a fost în meci. De văzut dacă va mai fi în primul 11 contra românilor.
- Schranz * Logic, devine pericolul #1 pentru România. Miroase golul și știe cum să se poziționeze ca să-ți bage necazul în casă. Calități fizice extraordinare, dar cred că este și jucător de moral. A dispărut din joc când n-a mai fost alimentat cu mingi. A fost schimbat în minutul 86 ca nu cumva să nu intre în cărțile meciului cu tricolorii. La final, a evitat întrebările în limba engleză, preferând doar cele în limba sa de la jurnaliștii slovaci.
5 goluriîn 24 de selecții a adunat Schranz pentru prima reprezentativă
- Bozenik * Rece. De aceea a fost unul dintre cei doi schimbați în minutul 60, alături de Duda. Atacantul Boavistei a avut o evoluție modestă.
- Haraslin * Forță și o tehnică în regim de viteză impresionantă, vine de multe ori la finalizare. Își asumă șutul, mai ales dacă reușește să-și facă minge din lateral în centru. Caută poarta mereu. A ieșit epuizat și ușor accidentat după ceva mai mult de o oră de joc.
Selecționerul Federico Calzona: După prima repriză aș fi zis că va califica Slovacia fără probleme în optimi. Apoi, s-au văzut limitele. A clădit o echipă robustă. De văzut ce impact va avea, cu adevărat, eșecul cu Ucraina. Nu i-au ieșit deloc schimbările, cei nou intrați n-au produs niciun plus. Comparativ cu Rebrov!
Au mai intrat la slovaci:
- Benes * L-a înlocuit pe Duda în minutul 60. Primele minute ale sale la Euro. Cam atât.
- Strelec * L-a înlocuit pe Bozenik în minutul 60, dar a fost utilizat destul de rar.
- Suslov * L-a înlocuit pe Haraslin în minutul 67. Mai bun pe declarații, înainte de meci, decât pe gazon.
- Obert * L-a înlocuit pe Hancko în minutul 67. Un apărător care va crește mult, are potențial. De joi încolo poate face ce poftește!
- Sauer * L-a înlocuit pe Schranz în minutul 86. A jucat foarte puțin.
VIDEO. Milan Skriniar, căpitanul Slovaciei, mesaj pentru George Pușcaș
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen