Articol de Daniel Grigore - Publicat miercuri, 03 iulie 2024 15:32 / Actualizat miercuri, 03 iulie 2024 18:20
Echipa națională a României a fost eliminată de la Euro 2024, după 0-3 cu Olanda în optimile de finală. Meciul a propus mai multe dueluri dezechilibrate, încleștări care au produs câteva statistici interesante. Am selectat 5 dintre acestea, pe care le prezentăm în rândurile de mai jos.
92,13 milioane de euro este cota de piață cumulată a „tricolorilor” din lotul de Euro. A olandezilor este de aproape 9 ori mai mare, 815 milioane.
Diferența de valoare a fost evidentă marți seara, la Munchen, în ciuda unui început promițător al „tricolorilor”.
Pe parcursul partidei am putut observa câteva dueluri dezechilibrate, confruntări în care „tricolorii” n-au avut mari șanse de izbândă. În urma acestora rămân câteva statistici care intrigă, unele fiind chiar frapante.
5 statistici de impact după România - Olanda 0-3
1. Începem cu aspectele pozitive: dintre cele 8 driblinguri reușite de „tricolori”, 6 au semnătura lui Dennis Man! Extrema dreapta și-a depășit adversarii în 6 din 8 încercări, un procentaj impresionant de 75%. Ianis Hagi a reușit celelalte două driblinguri.
2. Tot la plusuri, stoperul Radu Drăgușin a avut cel mai bun procentaj de dueluri câștigate dintre români, 14/19 (74%). Ce frapează aici este modul în care l-a dominat pe Memphis Depay, vârful olandez, în fața căruia a câștigat 10 dintre cele 11 dueluri disputate!
3. Schimbăm partitura și trecem la aspectele care i-au tras în jos pe „tricolori”. Atacantul României, Denis Drăguș, a câștigat doar 4 dintre cele 20 de dueluri în care a fost implicat. Toate în care a avut câștig de cauză au fost la sol, dar 3 dintre ele defensive, unul singur ofensiv.
Denis a pierdut 10/11 dueluri ofensive, toate cele 5 dueluri aeriene și singurul duel neutru în care a fost implicat. Duelurile neutre sunt cele în care adversarii luptă pentru a câștiga posesia sau pentru a respinge mingea, cu condiția ca balonul să fie la distanță egală de ei și duelul să aibă loc sub înălțimea coatelor.
Stefan de Vrij l-a dominat total, a câștigat toate cele 11 dueluri directe! Tot Drăguș a pierdut mingea în cele mai multe rânduri din tabăra României, de 15 ori.
4. ZERO acțiuni de contraatac au avut „tricolorii” pe durata partidei, față de 4 pentru batavi. În total au fost 29 de acțiuni ofensive pentru România, 24 poziționale, 21% (5) dintre ele încheiate cu șut. Olandezii au încheiat cu șut 19 (37%) dintre cele 51 de acțiuni.
5. Acțiunea care a dus la golul de 0-1, semnat de Cody Gakpo, a avut un xG de numai 0,02! xG, expected goals / goluri așteptate, reprezintă, conform Wyscout, un parametru care „alocă o anumită probabilitate fiecărui șut (în funcție de statisticile anterioare) privind posibilitatea de a înscrie din acea poziție”.
Practic, era extrem de improbabil ca șutul lui Gakpo, la colțul scurt, să intre în poartă, dar olandezul l-a învins oricum pe Niță.
Cu alte cuvinte, dacă transformăm în procente, în 98% dintre situații este de așteptat ca portarul să apere un astfel de șut!
A fost o fază bună, am primit o pasă bună printre linii din partea lui Xavi. M-a lăsat în situație de 1 la 1 cu adversarul, am intrat în centru, colțul lung era acoperit, așa că a trebuit să șutez la colțul scurt.
- Cody Gakpo, despre golul de 0-1 din România - Olanda