Articol de Roxana Fleşeru - Publicat duminica, 28 iulie 2024 09:35 / Actualizat duminica, 28 iulie 2024 09:35
Simona Amânar (44 de ani) analizează concursul olimpic de la Paris, ea crezând că echipa României are potențial de finală, dar precizând că prima zi are o mare încărcătură. ♦ Tripla campioană olimpică vede SUA învingătoare detașată și pe Simone Biles dominând în finalele individuale. ♦ Tricolorele” au fost repartizate în prima Subdiviziune și vor concura duminică începând cu ora 10:30.
Echipa feminină de gimnastică a României compusă din Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță, Ana Maria Bărbosu, Andreea Preda și Sabrina Maneca Voinea intră azi în calificări, de la ora 10:30, sperând să prindă cât mai multe finale.
Triplă campioană olimpică, echipa României nu mai fusese prezentă de la Londra 2012. Simona Amânar, parte din team-ul de aur de la Sydney 2000, a vorbit pentru GSP despre concursul olimpic de la Paris.
Dincolo de echipa României, ea vede echipa SUA favorită clară la aur și pe Simone Biles dominând concursul individual și pe aparate.
Specialiștii din alte țări văd un podium SUA, Brazilia, China, opinând la fel ca Simona Amânar că americanca se va impune la individual compus și la sărituri, sol și bârnă.
- Simona, echipa României este din nou într-un concurs olimpic după doisprezece ani, cum vezi tu această revenire?
- Într-adevăr, sunt mulți ani și toată lumea are așteptări de la echipa României pentru că rezultatele de-a lungul anilor au fost extraordinare.
Ce pot să spun? Este greu. Presiunea este foarte mare pentru fete, important este că deja ele au ajuns acolo. Cred că primul obiectiv a fost îndeplinit.
Îmi doresc pentru ele să-și facă treaba așa cum au făcut-o acasă, cu execuții frumoase, curate, fără ratare și cât mai valoroase și cu bonificațiile aferente.
Fiecare exercițiu are niște legări și niște bonificații, ele dacă reușesc să facă acest lucru, vedem ce se întâmplă. Obiectivul este să ne calificăm în primele opt, să facem finala pentru că acolo se poate întâmpla orice, concursul este de la zero pentru că vor concura trei sportive și toate notele contează. În calificări concurează patru și se face totalul din primele trei.
Cum vor concura româncele în calificări la Paris
- Bârnă: Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță, Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea
- Sol: Amalia Ghigoarță, Lilia Cosman, Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea
- Sărituri: Amalia Ghigoarță, Lilia Cosman, Ana Maria Bărbosu (2 sărituri), Sabrina Maneca Voinea
- Paralele: Andreea Preda, Amalia Ghigoarță, Lilia Cosman, Ana Maria Bărbosu
- Crezi că echipa României are potențial de primele opt?
- Da, eu cred acest lucru, mai ales că le-am văzut și la verificarea de la Timișoara și la cea de la Târgu Mureș.
Totul depinde de ce se întâmplă în ziua calificărilor, aceasta este o zi foarte importantă pentru că de aici mergi în finală.
Concursul ăsta trebuie să fie impecabil ca să poți să speri la o calificare. Dar pentru că e prima zi e și cea mai grea, e presiune.
Șansele în finalele individuale le au Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea. Eu văd finală la individual compus pentru Ana, dacă își face treaba. Și finale la aparate pentru Sabrina la sol și bârnă.
Echipele care intră în calificări
- Subdiziunea 1: Marea Britanie, România
- Subdiviziunea 2: China, SUA, Italia
- Subdiviziunea 3: Japonia, Țările de Jos
- Subdiviziunea 4: Canada, Franța, Coreea de Sud
- Subdiviziunea 5: Brazilia, Australia
Bucuria de a fi prezenți la JO
- Cum ți se pare că discutăm așa, ca obiectiv, o calificare în finală, având în vedere istoria gimnasticii, cum să ne raportăm la chestia asta?
- Vremurile s-a schimbat, știu că întotdeauna așa. Toată lumea spunea, așa cum era de așteptat, România a luat nu știu câte medalii de aur. Este greu, acum trebuie să ne bucurăm că suntem acolo și să fim optimiști în ceea ce privește rezultatele.
61 de medalii olimpicedin totalul de 308 a adus gimanstica României
Știu că noi, românii, ne-am așteptat ca România să fie întotdeauna pe cea mai înaltă dreaptă a podiumului, dar eu una mă bucur pentru fete că au reușit această calificare.
Totuși, 12 ani este foarte mult și ele au reușit acest lucru. Acum să se bucure și să facă un concurs cum pot ele mai bine. Să se bucure de această calificare și de reușita de a evolua la Jocurile Olimpice.
- Dacă ai putea să le spui ceva fetelor chiar înainte de a intra pe podium ce le-ai spune?
- Am vorbit cu ele chiar înaintea Jocurile Olimpice. După ce au avut o verificare. Am vorbit cu ele pe cameră video.
- În primul rând, le-am urat succes, le-am zis să concureze cu bucurie, să se bucure de ceea ce au realizat, pentru că ele sunt generația care a adus echipa la Jocurile Olimpice. Să aibă cele mai bune execuții pe care le-au făcut ele vreodată și să se bucure de concurs și de faptul că sunt la Jocurile Olimpice.
Privire spre vârful podiumului
- Cum vezi finala pe echipe?
- Echipa SUA va câștiga de departe, zic eu acum din ce am văzut, bătălia este pentru locurile doi și trei.
- Cum o vezi pe Simone Biles, toată lumea vorbește despre ea?
- Am văzut-o la câteva antrenamente, am văzut-o la sărituri, este impecabilă și cu aterizări state, este un fenomen al gimnasticii.
Va fi unică, așa cum cred că în fiecare generație există un fenomen al gimnasticii. Este ea și se trage linie, restul se luptă pentru următoarele locuri pentru că dacă își face execuția cum am văzut-o eu, e greu să o bată cineva. Poate acolo, la paralele, să fie o șansă, dar la sol, sărituri nu are cine să o bată, poate chiar și la bârnă. Chiar și dacă ratează la individual compus, tot e prima la ce valoare au exercițiile ei.
Îmi doresc pentru România, pentru întreaga delegație, să se bucure de ceea ce a realizat, sportivii să se bucure că sunt acolo. Este o mare realizare și dacă reușim să aducem și medalii, este un obiectiv îndeplinit- Simona Amânar
Emoțiile sunt mai mari, când deja cunoști o parte din sportive. Poate ai avut ocazia să-i cunoști și personal și știi greutățile prin care trec sau știi cât de greu le-a fost să ajungă acolo - Simona Amâanr
Experiențele olimpice ale Simonei Amânar
Simona Amânar, care are în palmares șapte medalii olimpice, trei de aur, una de argint și trei de bronz, a vorbit despre experiența sa la Jocuri. „Am participat la două ediții, Atlanta 1996 și Sydney 2000.
La Atlanta, poate lumea nu avea așteptări de la mine, pentru că eram tânără. Cu echipa eram campioană mondială, la sărituri totuși erau așteptări, dar baza era Lavinia Miloșovici.
Apoi, la Sydney, presiunea era foarte mare, pentru că toată lumea are așteptări de la o gimnastă consacrată, de la o gimnastă care are deja nume în spate și are rezultate”, a spus ea.
Apoi a continuat: „Pentru mine Jocurile Olimpice au rămas la fel. Chiar la deschidere am avut emoții la propriu, tremuram.
Cred că este mult mai greu când te uiți la televizor decât atunci când concurezi, pentru că atunci cunoști ce ai de făcut, știi la ce să te aștepți. Noi, cei de la gimnastică, nu am participat niciodată nu am participat la festivitățile de deschidere, deoarece concuram a doua zi imediat, îmi amintesc că la 07:00 eram deja în sală”.
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen