SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  TENIS

CORESPONDENȚĂ GSP DIN PARIS Cine s-ar fi gândit? Finală nebănuită în turneul de tenis feminin de la Jocurile Olimpice

Qinwen Zheng are șansa de a aduce o medalie istorică pentru China / Sursă foto: Imago Images
Qinwen Zheng are șansa de a aduce o medalie istorică pentru China / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 02 august 2024 15:34 / Actualizat vineri, 02 august 2024 15:47

Chinezoaica Qinwen Zheng și croata Donna Vekic vor lupta, sâmbătă, pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice. Jucătoarea din China a furnizat surpriza competiției, reușind s-o elimine în penultimul act pe Iga Swiatek, chiar în teritoriul polonezei, la Roland Garros. Pentru croată e o validare a formei din ultima vreme, după semifinala reușită la Wimbledon. Marea finală e sâmbătă, de la ora 13:00, pe „Arena Philippe-Chatrier”.

  • Duelul pentru bronz, Iga Swiatek - Anne Karolina Schmiedlova, se joacă astăzi, de la ora 16:00. Ar fi prima medalie olimpică din cariera polonezei.

După Monica Puig, la Rio de Janiero 2016, și Belinda Becic, la Tokyo, tenisul feminin va avea o nouă campionă olimpică surprinzătoare. Deși toată lumea estima un marș triumfal al lui Swiatek către medalia de aur, mai ales că turneul s-a desfășurat în complexul de la Roland Garros, finala pentru locurile 1-2 e una puțin scontată.

Qinwen Zheng caută aurul pe care nici Na Li nu l-a reușit

Qinwen Zheng, 21 de ani, ocupanta locului 7 în ierarhia feminină, e pe cale să reușească ce n-a putut nici precursoarea Na Li.

Pe o traiectorie ascendentă, după ce la începutul anului juca finala la Australian Open, jucătoarea antrenată de spaniolul Pere Riba e față în față cu o performanță de ținut minte la Jocurile Olimpice de la Paris.

Sunt atât de fericită că pot scrie istorie pentru China. Dar știu că lupta nu s-a încheiat. Acesta nu este sfârșitul... Am scris deja istorie, dar nu vreau să mă opresc aici”, a spus Qinwen Zheng, imediat după ce a trimis-o pe Swiatek în lupta pentru bronz.

Qinwen parcurge o formă de excepție și are 10 victorii consecutive în circuit. În urmă cu două săptămâni, s-a impus în turneul de la Palermo, tot pe zgură, evoluțiile sale consistente continuând și pe scena olimpică.

Prima și singura medalie de aur a Chinei la tenis a venit în 2004, în proba de dublu de la Atena, când turneul a fost câștigat de perechea alcătuită din Li Ting și Sun Tiantian.

Donna Vekic. Sau cum mai târziu e mai bine decât niciodată

Adversara din finală îi va fi croata Donna Vekic, 28 de ani, locul 21 în ierarhia feminină. Tot timpul cu așteptări mari în jurul ei, Vekic lasă impresia că abia acum trăiește apogeul ei în circuit.

Jucătoarea din Croația venea la Paris după deziluzia trăită la Wimbledon, unde s-a oprit în semifinale, învinsă de Jasmine Paolini la capătul unei bătălii dramatice de aproape trei ore.

Vekic și-a reîncărcat bateriile și a sosit în formă la Paris. A pierdut un singur set în drumul spre finală, în „sfertul” agonizant cu Marta Kostyuk. În care a salvat o minge de meci, triumfând în tie-break-ul decisivului cu același scor cu care pierduse în fața lui Paolini la Wimbledon (10-8).

Cine s-ar fi gândit? Finală nebănuită în turneul de tenis feminin de la Jocurile Olimpice
Donna Vekic, în culmea fericirii după calificarea în finala turneului olimpic / FOTO: Imago Images

După ce a avansat în finală, învingând-o în minimum de seturi pe surprinzătoarea Anne Karolina Schmiedlova, Vekic a descris trăirile sale în fața gândului că și-a asigurat deja o medalie de la Jocurile Olimpice:

„Nu am cuvinte în acest moment, sunt incredibil de fericită. Acesta a fost unul dintre cele mai mari obiective de la începutul carierei mele, nu știu ce să spun...

Nu am trăit niciodată așa ceva în viața mea. Literalmente, aseară m-am culcat la ora 03:00 dimineață, eram obosită, dar oboseala nu era o opțiune astăzi (n.r. joi), mai ales când jucam pentru o medalie. Joc pe suprafața care îmi convine cel mai puțin, am dat totul pe teren.

Finala nu este niciodată un meci ușor, dar mi-am atins obiectivul. Desigur, obiectivul meu este să câștig aurul, dar pot să mă bucur de meci”, a mărturisit croata, potrivit welovetennis.fr.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont
Superliga
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  03 August 2024, 02:31

In special la feminin, Olimpiada de obicei nu merge intr-o directie foarte previzibila. Imi amintesc titlul "Monicai" Puig la JO. Hai ca la masculin parca s-au respectat niste favoriti la utimele editii, altfel daca nu ma insel prin 2004 a iesit Nicolas Massu campion olimpic. Insa e clar, tenisul nu e un sport pentru care Olimpiada sa reprezinte un moment de apogeu, ba chiar probabil nici intre cele mai importante 10 competitii din circuit nu intra.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează