SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

CORESPONDENȚĂ DIN PARIS Un sport contestat a adunat 16.500 de oameni în tribune la ultima sa probă, câștigată de germanul Christian Kukuk cu superbul cal Checker 47

Christian Kukuk și Checker 47 în acțiune FOTO Raed Krishan +31   FOTO
Christian Kukuk și Checker 47 în acțiune FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat marti, 06 august 2024 20:06 / Actualizat miercuri, 07 august 2024 05:48

Echitația, unul dintre cele mai costisitoare sporturi de la Jocurile Olimpice, a avut marți ultima probă de la această ediție. Contestată în ultima perioada pentru cruzimea pe care a arătat-o Charlotte Dujardin față de calul său, întrecerea s-a bucurat de mii de spectatori în tribune în arena amenajată la Palatul Versailles.

Ce este incredibil la Jocurile Olimpice de la Paris? Faptul că orice arenă e plină și că fiecare sport are spectatorii săi entuziaști. Ce este de coșmar la Jocurile Olimpice de la Paris? Distanțele. Între Paris și Palatul de la Versailles, ctitoria lui Ludovic al XIV-lea, sunt 23 de kilometri.

Cum a fost integrată una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale Franței în istoria acestei ediții? Între 27 iulie și 6 august, pe Aleea Regală, într-o arenă construită special pentru această ediție a JO, au avut loc întrecerile ecvestre.

Un sport contestat a adunat 16.500 de oameni în tribune la ultima sa probă, câștigată de germanul Christian Kukuk cu superbul cal Checker 47
Palatul Versailles este fundalul perfect pentru competiția ecvestră FOTO Raed Krishan

Acest sport, introdus în programul olimpic în 1900, la Paris, a revenit în atenția publicului după scandalul cu britanica Charlotte Dujardin, cea care a fost filmată cum își lovea calul în timpul unei sesiuni de dresaj. O petiție a fost inițiată pentru ca echitația să fie scoasă din programul olimpic.

16.500 de spectatori și un drum de o oră până la arenă

Cu siguranță, nu a semnat-o niciunul dintre cei 16.500 de spectatori prezenți la ultima probă a competiției, cea individuală de sărituri peste obstacole. Au avut de îndurat căldura, un drum lung până la arenă, cu autobuzul, apoi pe jos cam 3 kilometri, partea bună că aleea era umbrită de copaci seculari. Pe jos, paie și umezeală. Brazilieni, elvețieni, francezi, germani încolonați ca într-un pelerinaj.

Un sport contestat a adunat 16.500 de oameni în tribune la ultima sa probă, câștigată de germanul Christian Kukuk cu superbul cal Checker 47
Arena de la Palatul Versailles plină pentru ultima probă a echitației FOTO Raed Krishan

Proba de sărituri peste obstacole a început la ora 10:00, având la start 30 de cai și 30 de jochei. Este singurul sport de la Jocurile Olimpice unde nu se face diferență de sex, femeile și bărbații concurând unii împotriva altora. Victoria Gulliksesen (Norvegia) și Kim Emmen (Țările de Jos) au fost cele două femei care au prins finala de 30.

Națiunile reprezentate au fost Germania, Elveția, Țările de Jos, Franța, Marea Britanie, Austria, SUA, Arabia Saudită, Brazilia, Belgia, Norvegia, Japonia, Irlanda, Suedia, Italia, Canada. Acest lucru s-a reflectat și în tribune, unde drapelele erau agitate după fiecare parcurs al traseului cu 15 obstacole ingenios concepute, care aminteau de repere pariziene precum Arcul de Triumf sau Turnul Eiffel, cu o înălțime de până la 1,65 metri.

Clasamentul s-a stabilit în funcție de timp și de penalizările obținute. A fost un concurs cu multă tensiune pentru cei care concurau, dar și pentru spectatori. După momentul prezentării și al aplauzelor, liniștea cuprindea arena, nu se auzeau decât zgomotele jocheului și ale calului, uneori nervoase, uneori de teamă.

Mușchii cailor se întindeau și plutirea lor era privită cu respirația oprită. E impresionant să vezi un cal care concurează la nivel înalt, imaginea e copleșitoare. Câte un ”ahh” însoțea doborârea obstacolelor, urmat de câte un „shhh” pentru a nu deranja.

Cea mai mare emoție s-a transmis din om în om, în tribună, atunci când campionul mondial en titre, suedezul Henrik von Eckermann, a fost aruncat din șa de calul său Edward al IV-lea, cel mai bine cotat din concurs, conform EquiRatings, citat de Reuters. După ce s-a ridicat, suedezul a venit spre cal și l-a mângâiat.

”Lumea va putea vedea cât de emoționant este acest sport”

După ce toți cei 30 de sportivi au intrat în arenă, primii trei au avut nevoie de un baraj pentru a fi stabilit podiumul olimpic. Christian Kukuk (Germania) cu Checker 47, Steve Guerdat (Elveția) cu Dynamix de Belheme și Maikel van der Vleuten (Țările de Jos) cu Beauville Z au concurat pe un traseu mai scurt, germanul fiind cel fără de greșeală.

Un sport contestat a adunat 16.500 de oameni în tribune la ultima sa probă, câștigată de germanul Christian Kukuk cu superbul cal Checker 47
Christian Kukuk și Checker 47 FOTO Raed Krishan

„Pasiunea pentru cai. Trebuie să o trăiești și asta facem noi în Germania. Sper că acest lucru se va răspândi în lume și că toată lumea va putea vedea cât de emoționant este acest sport", a spus la final campionul olimpic în vârstă de 34 de ani. El a fost urmat de elvețian, 42 de ani, și de olandez, 36 de ani, ambii dând jos un obstacol. „Acestă medalie este meritul calului meu. El luptă mereu din răsputeri pentru a obține aceste rezultate", a subliniat și Van der Vleuten.

Urmăriți asemenea unor vedete

Având drept fundal Palatul de la Versailles, arena a fost eliberată de obstacole în câteva minute cu mașini care au intrat rapid în suprafața de concurs. Un cadru pentru festivitatea de premiere a fost aranjat în mai puțin de un sfert de oră, iar jocheii și caii lor au revenit în arenă pe muzică triumfătoare. Alături de ei, și cele trei îngrijitoare care s-au ocupat de protagoniștii cabalini ai concursului. Ele nu primesc medalii, doar aplauze.

Cele trei au intrat în arenă ținându-se de gât, apoi au avut grijă, cât timp s-a desfășurat premierea, ca animalele să se simtă în largul lor. Checker 47 a fost cel mai nervos. După intonarea imnurilor, au urmat turul de onoare și, apoi, liniștea pentru cai și agitația pentru jochei. Staruri în țara lor, medaliații erau urmăriți peste tot de camere și fotografi. Interesant este faptul că jocheii nu dețin caii pe care concurează, în dreptul fiecăruia fiind trecut numele proprietarului.

Spectatorii au plecat în ritm de jazz, iar pe drumul de doi kilometri care-i ducea spre autobuzele ce aveau punct terminus centrul orașului Versailles erau comentate evenimentele în multe limbi ale acestei lumi. Deocamdată, petiția mai poate aștepta.

3 probeare echitația la Jocurile Olimpice: dresaj, eventing și sărituri peste obstacole, acestea desfășurându-se la individual și pe echipe

5 medaliia câștigat delegația Germaniei în cadrul probelor de echitație, patru fiind de aur; a fost cea mai medaliată națiune de la Paris

De când nu a mai participat România în probele de echitație

România are două medalii olimpice în competițiile ecvestre, argintul lui Henri Rang din 1936 și bronzul cucerit de echipa de dresaj în 1980. Din totalul de cinci participări, cea mai recentă este cea din 2004, Viorel Bubău cu calul Carnaval la eventing individual.

Participarea românească la echitație la Jocurile Olimpice

  • 1936
  • Henri Rang sărituri peste obstacole individual locul 2, medalie de argint
  • Ion Apostol sărituri peste obstacole individual locul 29
  • Toma Tudoran sărituri peste obstacole individual nu a încheiat proba
  • 1952
  • Nicolae Mihalcea eventing individual descalificat
  • Mihai Timu eventing individual descalificat
  • Petre Andreanu eventing individual descalificat
  • Echipa României eventing echipe eliminată
  • Gheorghe Antohi sărituri peste obstacole individual locul 39
  • Ion Jipa sărituri peste obstacole individual locul 40
  • Ion Constantin sărituri peste obstacole individual locul 48
  • Echipa României sărituri peste obstacole echipe locul 13
  • 1960
  • Wilhelm Fleischer » eventing individual » locul 33
  • Oscar Recer » eventing individual » locul 34
  • Grigore Lupancu » eventing individual » eliminat
  • Andrei Cadar » eventing individual » eliminat
  • Echipa României » eventing echipe » eliminată
  • Vasile Pinciu » sărituri peste obstacole individual » locul 32
  • Virgil Bărbuceanu » sărituri peste obstacole individual » locul 33
  • Gheorghe Langa » sărituri peste obstacole individual » eliminat
  • Echipa României » sărituri peste obstacole echipe » locul 6
  • 1980
  • Anghelache Donescu » dresaj individual » locul 6
  • Petre Roșca » dresaj individual » locul 11
  • Dumitru Velicu » dresaj individual » locul 12
  • Echipa României » dresaj echipe » locul 3, medalie de bronz
  • Echipa României » sărituri peste obstacole echipe » locul 5
  • 2004
  • Viorel Bubău » eventing individual » eliminat
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
Superliga
Timotej Jambor a plecat de la Rapid și se antrenează deja cu noua echipă » Unde a ajuns vârful pe care Șucu a plătit 1 milion de euro
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement
Stranieri
Daily Mail a deslușit gestul făcut de Ianis Hagi la gol, când s-a dus glonț la managerul Philippe Clement

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (1)
reddog2100
reddog2100  •  07 August 2024, 04:13

E un sport foarte apreciat si iubit,contestat este doar in capul vostru.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează