FOTBAL  »  NATIONALA  »  KOSOVO - ROMÂNIA

Fug pe capete » Fenomenul pentru care kosovarii nu au soluție: ultimul caz, chiar înaintea meciului cu România

Kosovo nu are soluții pentru fenomenul care afectează echipa națională. Foto: FFK
Kosovo nu are soluții pentru fenomenul care afectează echipa națională. Foto: FFK

Articol de - Publicat joi, 05 septembrie 2024 18:32 / Actualizat joi, 05 septembrie 2024 22:18

Federația din Kosovo încearcă din răsputeri să oprească fenomenul care ia amploare în ultimii ani. Tot mai mulți fotbaliști aleg să reprezinte alte țări la nivel de seniori după ce au făcut parte din naționala de tineret kosovară, iar cel mai recent caz s-a declanșat chiar înaintea partidei cu România, din Liga Națiunilor.

Mijlocașul ofensiv Besfort Zeneli (21 de ani), de la Elfsborg, a refuzat debutul la echipa mare a lui Kosovo după ce a fost convocat de către selecționerul Franco Foda. Jucătorul așteaptă invitația Suediei, de la care a primit semnale pozitive.

  • Kosovo - România se joacă vineri, de la 21:45 pe stadionul Fadil Vokrri din Pristina. Meciul din grupa a doua a ligii C va fi transmis la TV pe Antena 1 și în format liveTEXT pe GSP.ro.
  • Azerul Aliyar Aghayev (36 de ani) a fost desemnat să arbitreze partida Kosovo - România. Va fi ajutat la cele tușe de conaționalii Zeynal Zeynalov și Akif Əmirəli, în timp ce İnqilab Məmmədov va fi arbitru de rezervă.

Kosovarii nu au soluție pentru exodul de jucători

Cazul lui Besfort Zeneli este de actualitate în Kosovo și ridică multe semne de întrebare, mai ales pentru că atitudinea federației a devenit ostilă după ce s-a lovit de refuzuri.

De-a lungul timpului, instituția care guvernează fotbalul kosovar a fost acuzată că aplică tratamente preferențiale, astfel că, pentru unii jucători cu dublă cetățenie, naționala statului parțial recunoscut a devenit a doua opțiune.

Zeneli este născut în orașul suedez Sater, din părinți albanezi, iar ultimele evoluții l-au adus în prim-plan. Chiar dacă într-un interviu din 2021 afirma că a refuzat tineretul Suediei pentru a îmbrăca tricoul lui Kosovo, mijlocașul și-a schimbat total discursul înaintea partidelor din Liga Națiunilor, în presa suedeză. În plus, oficialii federației nordice au apelat și la FIFA pentru a se asigura că jucătorul este eligibil pentru naționala pregătită de Jon Dahl Tomasson.

Suedia este cea care contează. Am fost convocat de Kosovo, dar am respins propunerea. Acum, depinde de mine să mă asigur că joc suficient de bine pentru a fi convocat de reprezentativa Suediei în viitor. Mă simt bine că am luat decizia. Suedia este mai potrivită pentru mine.

- Besfort Zeneli, mijlocaș Kosovo U21

Fug pe capete » Fenomenul pentru care kosovarii nu au soluție: ultimul caz, chiar înaintea meciului cu România
Besfort Zeneli, ultimul jucător care a refuzat convocarea lui Kosovo. S-a întâmplat chiar înaintea partidei cu România. Foto: Imago

6 partidea bifat Besfort Zeneli în tricoul lui Kosovo U21

Interesant este că fratele lui Besfort, Arbel (extremă stânga, 29 de ani), este și el fotbalist, tot la Elfsborg, și a procedat în mod contrar. A evoluat pentru Suedia la juniori și tineret, pentru ca mai apoi să aleagă naționala mare a statului balcanic care și-a autodeclarat independența față de Serbia în februarie 2008.

Kosovo, o națională cu debuturi târzii. Portarul lui Ajax, exemplul dureros

Subiectul „Besfort Zenelin” a fost principalul subiect abordat la conferința de presă organizată, luni, de federația kosovară. Pentru a explica situația, a luat cuvântul team managerul Bajram Shala, cel care a întreținut comunicarea cu jucătorul.

Argumentele sale au fost unele generaliste și a arătat cu degetul spre jucătorii care se folosesc de Kosovo pentru a pune presiuni pe alte federații cu scopul de a fi selecționați.

Din acest motiv, mulți dintre fotbaliști ajung târziu la națională, după ce conștientizează că nu mai au șanse să joace pentru cea care reprezintă prima opțiune.

„Besforti a primit invitația selecționerului pentru această acțiune. A decis să nu facă parte din lot și vom vorbi din nou cu el și familia lui. Pentru acest meci, a decis să nu facă parte din echipă”, a lămurit oficialul.

Medon Berisha, Adrion Pajaziti, Ardian Ismajli, Mirlind Daku și Arbnor Muja sunt numele sonore de fotbaliști care au abandonat recent naționala kosovară U21 pentru a face trecerea la prima reprezentativă a Albaniei.

Cel mai dureros exemplu pentru federația cu sediul la Pristina este cel al portarului Diant Ramaj (22 de ani), de la Ajax Amsterdam, cotat la 18 milioane de euro și născut la Stuttgart, în Germania, din părinți kosovari.

Fug pe capete » Fenomenul pentru care kosovarii nu au soluție: ultimul caz, chiar înaintea meciului cu România
Portarul kosovar Diant Ramaj, de la Ajax, așteaptă naționala Germaniei. Foto: Imago

În ultimii doi ani, oficialii au încercat să se apropie de anturajul goalkeeper-ului, însă fără succes, întrucât Ramaj așteaptă prima convocare din partea „Mannschaft”-ului.

Selecționerul Germaniei U21 nu vrea să se bazeze pe serviciile sale, astfel că discuțiile dintre părți, în ultima vreme, s-au intensificat.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
România – Japonia 1-1, în turneul final al BJK Cup » Tensiune la Malaga: meciul de dublu decide TOTUL!
Tenis
România – Japonia 1-1, în turneul final al BJK Cup » Tensiune la Malaga: meciul de dublu decide TOTUL!
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Fostul patron din Liga 1 se implică la Corvinul Hunedoara!
Liga 2
Fostul patron din Liga 1 se implică la Corvinul Hunedoara!

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (2)
roadghost
roadghost  •  06 Septembrie 2024, 01:05

Treaba asta spune multe, nici macar ei nu se considera o natiune in adevaratul sens al cuvantului.

talpaiadului
talpaiadului  •  05 Septembrie 2024, 20:37

Discutiile in legatura cu situatii de acest gen sunt lipsite de sens. Zeneli s-a nascut si a trait in Suedia toata viata, pentru el pasarile cantand in limba suedeza. E absolut normal ca acesti oameni sa se identifice cu tara in care s-au nascut si au trait ei si nu cu cea in care s-au nascut parintii lor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează