Articol de Justin Gafiuc - Publicat miercuri, 11 septembrie 2024 16:55 / Actualizat miercuri, 11 septembrie 2024 17:42
Sepsi Sf. Gheorghe a dat în judecată la Tribunalul Sportiv atât Federația Română de Baschet, cât și pe CSM Constanța, câștigătoarea eventului la feminin sezonul trecut, acuzând încălcări grave de regulament ale competiției. Titlul și Cupa României sunt puse în discuție, TAS poate anula ambele trofee!
Fotbalul românesc a făcut epocă la TAS, dar baschetul vine acum puternic din urmă cu un dosar absolut exploziv! Sepsi Sf. Gheorghe acuză FRB și CSM Constanța că nu au respectat o serie de prevederi regulamentare ale competiției din sezonul precedent, motiv pentru care TAS ar putea anula titlul și Cupa cucerite în premieră în 2024 de gruparea de pe Litoral!
Intriga din regulament: n-ai avut echipe U13/U14, nu poți folosi jucătoare străine!
De unde vine intriga? În Regulamentul Specific al Campionatului Național de Baschet Feminin ediția 2022-2023, la capitolul V (Echipe participante), apar următoarele două stipulări:
5.3 Fiecare structură sportivă cu echipă înscrisă în LNBF și CRBF are obligația de a participa cu o echipă de junioare PROPRIE înscrisă în campionatul național U13/U14, ediția 2022/2023. Antrenorul de la echipa de junioare va avea salariul mediu al colectivului tehnic al echipei de senioare și va fi antrenor secund în LNBF.
5.5 Neînscrierea sau neparticiparea la aceste competiții, menționate la art. 5.3 și art. 5.4, se sancționează prin interzicerea transferurilor jucătorilor străini pentru sezonul următor în LNBF și CRBF.
Prin urmare, în 2022-2023, fiecare club din Liga Națională feminină trebuia să înscrie, sub Certificat de Identitate Sportivă propriu, câte o formație în competițiile U13 și U14. Cuvântul ”PROPRIE” din extrasul de regulament de mai sus apare cu majuscule prin sublinierea redacției, tocmai fiindcă ar fi exact cheia întregului dosar.
Nerespectarea acestei obligativități atrăgea automat interdicție la transferuri de străini pentru echipa mare în ediția ulterioară, adică 2023-2024, la capătul căreia CSM Constanța avea să triumfe pe linie.
Baschetbaliste din SUA, Bosnia, Muntenegru, Austria, dar zero formații proprii la junioare
Sepsi acuză exact încălcarea acestui circuit: CSM Constanța nu și-a înscris echipe proprii U13 și U14 în 2022/2023, dar și-a adus jucătoare din străinătate în 2023/2024, reușind astfel să se impună și în campionat, și în Cupă.
Finala pentru titlu a disputat-o cu UAV Arad în sistem trei din cinci, obținând trei victorii consecutive: 72-65 / 88-69 / 71-56. Iar în finala Cupei a trecut de Târgoviște cu 94-83.
Pe portalul FRB, la U13 în 2022/2023, apar printre formațiile participante Sepsi SIC și doar CSȘ 1 Constanța. Nimic despre CSM Constanța. La U14 – Sepsi SIC e pe listă, dar nicio altă formație din Constanța!
Pe de altă parte, CSM Constanța și-a transferat pentru prima echipă o mulțime de jucătoare din străinătate în ediția 2023/2024: Miljana Dzombeta, Andela Delic (ambele Bosnia), Sigrid Koizar (Austria), Dragana Zivkovic (Muntenegru), Kristina Higgins, Britney Jones, Keyona Hayes (toate SUA).
Unele evoluaseră și în campionatul anterior, altele erau noutăți, numai că în baschet se completează fișe de transfer înaintea fiecărui sezon, adică se operează, practic, ”transfer” de la CSM Constanța la CSM Constanța. De fapt, o modalitate prin care FRB își securizează vară de vară colectarea de taxe. Mai pe românește, CSM Constanța, susține Sepsi, n-ar fi trebuit să folosească nicio sportivă de peste hotare în ediția 2023/2024.
Tocală în defensivă: „Nu agreez protocoalele, dar toate au procedat așa”
În tot acest peisaj alambicat, șefa FRB, Carmen Tocală, susține că ”nu mă bag în războiul dintre Sepsi și Constanța, fiindcă există mai multe procese pe rol. Noi, de exemplu, le-am câștigat pe toate legat de tema afilierii CSM Constanța la federație. Referitor însă la formațiile U13 și U14, CSM Constanța a avut un protocol cu alt club din oraș pentru juniori și a suportat o parte din cheltuieli. Toate echipele au apelat la protocoale, iar Consiliul Director le-a admis. Eu, personal, nu agreez însă această formulă și i-am obligat din acest an ca echipele de juniori să funcționeze pe propriul Certificat de Identitate Sportivă. Lăsăm instanțele să se pronunțe mai departe”.
Și Sepsi avea obligația de a înscrie echipă proprie la 3x3 și a apelat tot la o colaborare. N-ai ce să le faci! Iar pentru U13 și U14 au luat jucători de la Covasna
- Carmen Tocală, președinta FRB, pentru GSP.ro
Și a continuat: „Vă invit să discutați orice detalii cu directorul tehnic Tiberiu Dumitrescu. El a prezentat și o analiză internă pe această temă”.
N-au vrut să răspundă la o întrebare banală: pe ce loc a terminat CSM Constanța cu echipele U13 și U14!
Iar Tiberiu Dumitrescu, rugat să explice situația, a început discursul cu fraza ”am sentimentul că dumneavoastră lucrați la o investigație comandată și plătită de Sepsi”. A cerut să-i trimitem întrebări pe mail, dar, până în acest moment, nu a formulat niciun răspuns. Asta chiar dacă una dintre solicitările GSP.ro era extrem de simplă: să comunice lista echipelor participante și clasamentele finale feminine la U13 și U14, ediția 2022/2023, spre a constata prezența sau absența celor de la CSM Constanța în competiție.
Nici CSM Constanța n-a putut răspunde la aceeași întrebare banală lansată de GSP.ro. Președintele Andrei Talpeș a explicat apoi printr-un mail: ”Clubul Sportiv Municipal Constanța nu are comentarii de efectuat față de această procedură legală pendinte. Este însă de remarcat succint faptul că Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, prin decizia din data de 7 martie 2024, pronunțată în dosarul nr. 2024/A/10364, a respins cererea apelantei Asociația Club Sportiv Sepsi-SIC de a se ordona măsuri provizorii ca neîntemeiată”.
„Așteptăm ca TAS să ia o decizie fermă și dreaptă”
Dinspre Sepsi SIC, directorul executiv Istvan Rusz punctează că ”am dat în judecată FRB, de la care n-am primit nici până acum vreo motivare a deciziilor interne pe aceeași speță. Nu am putut discuta nimic cu dânșii în sensul unor lămuriri precise. Protocoalele de colaborare la juniori nu reprezintă o justificare de acoperire a acelui criteriu regulamentar. Nici adăugare, nici reunire, nici împrietenire, nimic! Echipele de juniori trebuie să funcționeze pe CIS propriu și punct. Mai departe, vorbim degeaba”.
A completat: „A fost întrebată inclusiv doamna președinte ce se va întâmpla cu echipele care nu au avut junioare înscrise conform regulamentului și a răspuns clar că nu vor avea dreptul să legitimeze jucătoare străine. Ne așteptăm ca TAS să ia o măsură fermă și dreaptă, așa cum s-a întâmplat și cu Ana Maria Bărbosu, căreia i s-a înapoiat bronzul la Olimpiadă”.
Avocatul lui Sepsi: „FRB a menționat că ia în calcul scoaterea clubului din competiție pentru demersul de la TAS”
Sabin Gherdan e avocatul lui Sepsi în speța de la TAS, același care, tot la Tribunalul Sportiv, a obținut bronzul lui Bărbosu la JO Paris. El subliniază că ”din păcate, asistăm la un abuz din partea FRB. Regulamentele sunt clare, CSM Constanța nu avea dreptul de a legitima jucătoare străine. Am depus la TAS inclusiv o înregistrare dintr-o ședință prezidată de către doamna președinte Carmen Tocală, în care dânsa susține în termeni neechivoci că echipele din prima ligă care nu vor participa cu echipe de juniori în campionatele U13 și U14 nu vor putea legitima jucătoare străine în sezonul 2023/2024”.
A adăugat: ”Am trecut prin toate demersurile în fața comisiilor FRB, care ne-au respins procedurile ca inadmisibile, fără să primim vreo motivare până în prezent, iar când ne-am adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, FRB a sancționat pe Sepsi SIC cu o amendă de 6.000 EUR și cu mențiunea că îi vor descalifica din competiție dacă nu își vor retrage cererile. O veritabilă lovitură sub centură din partea FRB”.
100.000 euroe taxa aproximativă achitată de Sepsi la TAS, unde a deschis, de fapt, trei dosare aferente meciurilor directe disputate cu CSM Constanța în campionat și Cupă sezonul 2023/2024
Și o concluzie: „Dacă TAS va anula Cupa și campionatul câștigate de CSM Constanța, înseamnă că sezonul 2023/2024 a fost compromis de către FRB, iar Sepsi SIC va solicita să-i fie rambursate toate cheltuielile suportate într-o competiție ale cărei rezultate au fost anulate ca urmare a nerespectării unui regulament obiectiv. Este o sumă considerabilă”. Ar fi vorba de circa un milion de euro!
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”