GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum susține sportul funcționarea optimă a ficatului

Articol de GSP - Publicat marti, 17 septembrie 2024 10:19 / Actualizat marti, 17 septembrie 2024 10:19

Un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată și exercițiu fizic regulat este un deziderat al oricărei persoane adulte care dorește să se mențină într-o formă bună cât mai mult timp. Mișcarea are însă numeroase virtuți în ceea ce privește prevenirea îmbolnăvirilor și funcționarea optimă a organelor. Ficatul este unul dintre principalii beneficiari al practicării sportului.

Activitatea fizică are implicații pozitive atât la persoanele sănătoase, cât și la cele care suferă de boli hepatice. Pentru ficatul gras sau steatoza hepatică nonalcoolică, un plan eficient de tratament poate include dietă, exerciții fizice și un medicament pentru detoxifierea ficatului.

Care sunt beneficiile sportului pentru ficat?

Exercițiile fizice sau orice activitate fizică au multe beneficii bine cunoscute pentru ficat. Activitatea fizică regulată poate să îmbunătățească fluxul sanguin către ficat, accelerând procesul de regenerare. De asemenea, sportul poate schimba compoziția bacteriilor din organism, ajutând sistemul imunitar și ficatul, care luptă pentru eliminarea a tot ce este toxic și nefolositor din corp, să își ducă mai ușor la îndeplinire sarcinile.

Exercițiul fizic regulat protejează și crește elasticitatea vaselor de sânge și schimbă modul în care vasele se dilată. Inamicul numărul unu al sedentarismului și supraponderalității, sportul contribuie la menținerea unei greutăți corporale optime și reduce grăsimea și inflamația din ficat.

Atunci când este cuplată cu o pierdere modestă în greutate de cel puțin 7% din greutatea corporală, activitatea fizică regulată poate chiar ameliora țesutul cicatricial sau fibroza din ficat. Pentru pacienții care suferă de ciroză hepatică, afecțiune care determină și pierderea masei musculare a corpului și a forței, exercițiile fizice nu sunt doar benefice, ci și intervenționale, făcând parte din tratamentul recomandat pentru gestionarea afecțiunii și conservarea funcțiilor ficatului.

Un studiu clinic recent a demonstrat corelația dintre activitatea fizică și decesele legate de ciroză. Acesta a arătat o reducere cu 73% a riscului de mortalitate atunci când pacienții mergeau în mod regulat în timpul săptămânii. Atunci când antrenamentul de forță a fost combinat cu mersul pe jos, riscul a fost și mai mic.

Ce tip de exercițiu fizic se recomandă pentru îmbunătățirea funcției hepatice?

Activitățile care presupun mișcări repetate ale mușchilor mari sunt cunoscute drept exerciții aerobice. Aceste activități stimulează inhalarea de oxigen, accelerează transportul oxigenului către ficat și alte organe importante prin modificarea tiparelor de respirație și creșterea ritmului cardiac. De asemenea, exercițiile fizice reduc stresul asupra ficatului, cresc nivelul de energie și ajută la prevenirea obezității, un factor de risc pentru bolile hepatice.

Orice activitate fizică sau exercițiu îmbunătățește funcția hepatică în mai multe moduri. Sistemul circulator este întărit de exercițiile aerobice, în special mușchii inimii, ceea ce face ca inima să pompeze mai ușor sângele. Acest lucru determină o încetinire a bătăilor inimii și crește fluxul sanguin și va fi mai ușor pentru ficat să filtreze sângele și să îl returneze în fluxul sanguin.

Persoanele cu boli hepatice cronice trebuie să se angajeze în activități aerobice de intensitate moderată, de exemplu, mersul pe jos într-un ritm în care se poate purta o conversație cu persoana alăturată, timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână. Acestea ar trebui să fie combinate cu cel puțin două zile de antrenament de rezistență, care poate include exerciții cu greutăți corporale.

Sportul joacă un rol esențial în menținerea sănătății ficatului, contribuind atât la prevenirea, cât și la ameliorarea afecțiunilor hepatice. Prin îmbunătățirea circulației sanguine, reducerea inflamației și susținerea unui echilibru metabolic sănătos, exercițiile fizice regulate ajută ficatul să funcționeze optim și să își îndeplinească eficient rolul vital în organism. Indiferent de starea de sănătate, integrarea activității fizice în rutina zilnică reprezintă un pas important către un  stil de viață echilibrat și un ficat sănătos.

Citește și:
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”
Superliga
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB
Superliga
Ar intra direct în top! O nouă superafacere pentru FCSB
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere
Campionate
„Afară cu naziștii!” » 15.000 de oameni au început să scandeze la unison, în timpul momentului de reculegere

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează