OPINII  »  EDITORIAL

Cea mai frumoasă echipă din Europa

Adrian Jitea
Adrian Jitea

Articol de - Publicat sambata, 28 septembrie 2024, 17:37 / Actualizat sambata, 28 septembrie 2024 18:48

S-a trecut mult prea ușor peste un rezultat înregistrat miercuri în Liga Campionilor la handbal masculin. Sporting Lisabona a plutit deasupra unui Veszprem cotat cu prima șansă la trofeu, victorie 39-30.

Sporting nu produce doar rezultate în debutul stagiunii. Handbalul practicat de băieții lui Ricardo Costa e din altă galaxie. Repunerile nu mai sunt rapide, ci veritabile teleportări. Succesivele ies și cu ochii închiși. Apropo de ochi. Ai clipit și ai ratat ceva semnificativ. Poezie în mișcare!

Să revenim la lucruri palpabile. Trupa din Lisabona este una cu buget mediu în Liga Campionilor, fără mari nume, salariile nu se apropie de ale granzilor. S-a impus în primele 3 partide din grupa A, cea din care face parte și Dinamo. În prima rundă a trecut 34-29 de Wisla Plock. A urmat cea mai mare diferență din istoria participărilor în competiție, 37-19 la Fredericia. Miercuri, cireașa de pe tort. Sporting a șters toate socotelile specialiștilor și a spulberat-o pe Veszprem, favorita la trofeu.

Xavi Pascual n-a înțeles nimic din prima repriză. Maghiarii au gâfâit la propriu. N-au putut ține pasul cu repunerile-fulger ale lusitanilor. E prima echipă-yoyo din sport, mingea prinsă cu un fir invizibil și transportată între plasa porții și centrul terenului.

Un alt detaliu remarcabil. Șapte handbaliști autohtoni prind constant foaia de joc. În triumful cu Veszprem, dintre cele 39 de goluri, 22 au fost semnate de sportivi portughezi.

Să fie o coincidență că naționala Portugaliei este într-un progres constant? A depășit faza grupelor la ultimele două turnee finale, Mondialul din 2023 și Europeanul de anul acesta. A fost la un pas de turneul preolimpic. Stilul e asemănător cu cel al lui Sporting. Handbal rapid, o tranziție la care naționala României nu-și permite nici să viseze.

În ultimii ani, portughezii au urcat vertiginos și în rugby, alt sport fără mare tradiție locală. La Cupa Mondială de anul trecut au obținut prima victorie pe marea scenă, 24-23 contra lui Fiji. Au chinuit serios și colosul australian, eșec 14-34, remizând cu Georgia, 18-18. În același timp, „stejarii” României sufereau eșec după eșec.

Dacă eliminăm din start ipoteza mistică, briza încărcată de talent a Atlanticului, rămânem cu un sistem care funcționează. Portughezii fac ceva bine. Ar trebui ca reprezentanții federațiilor de la noi să se urce rapid în avion și să ia notițe.

Citește și:
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
Superliga
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
România, bătută zdravăn de Ungaria » Florentin Pera are mult de lucru înaintea Campionatului European de handbal feminin
Handbal
România, bătută zdravăn de Ungaria » Florentin Pera are mult de lucru înaintea Campionatului European de handbal feminin
Fostul mare internațional și-a aflat pedeapsa, după ce i-a distrus garajul unui vecin cu o drujbă » Motivul din spatele gestului șocant
Campionate
Fostul mare internațional și-a aflat pedeapsa, după ce i-a distrus garajul unui vecin cu o drujbă » Motivul din spatele gestului șocant

Comentarii (2)
scoby57
scoby57  •  28 Septembrie 2024, 21:58

În sfârșit un articol excelent și despre alt sport decât fotbal! Felicitări!

moise
moise  •  28 Septembrie 2024, 19:24

Degeaba urca in avion câțiva antrenori și, obligatoriu, câțiva federali, daca nu urca și clasa politică cu toți copii ei: nepotismul, favoritismul, amatorismul, mafia, furaciunea, minciuna, traficul de influență, invidia, cuțitul pe la spate, jocurile de culise, interesele mărunte și meschine, lipsa de caracter, lipsa de moralitate și toate celelalte. Daca urca in avion cu toții și avem noroc de o rachetă rătăcită, mai avem speranțe. Până atunci, nu.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează