SPORTURI  »  BASCHET  »  DECES

Doliu imens în sportul internațional! Dikembe Mutombo, „filantropul” din NBA, a murit din cauza unei tumori cerebrale

Dikembe Mutombo, a decedat la vârsta de 58 de ani
Dikembe Mutombo, a decedat la vârsta de 58 de ani

Articol de GSP - Publicat luni, 30 septembrie 2024 19:20 / Actualizat luni, 30 septembrie 2024 20:11

Dikembe Mutombo, unul dintre cei mai apreciați jucători din istoria NBA, a decedat astăzi, 30 septembrie, în Atlanta, Georgia. Fostul baschetbalist avea 58 de ani și a murit din cauza unui cancer la creier.

Născut în Kinshasa, Congo, Mutombo a jucat între 1988 și 1991 pentru Georgetown, sub comanda legendarului antrenor John Thompson. Evoluțiile sale l-au propulsat în NBA, acolo unde a fost selectat de Denver Nuggets.

Dikembe Mutombo a fost unul dintre cei mai importanți oameni din istoria NBA

De-a lungul carierei sale, Mutombo a mai evoluat pentru Atlanta Hawks, Philadelphia 76ers, New Jersey Nets, New York Knicks și Houston Rockets. A jucat de opt ori în All-Star Game și a condus liga nord-americană de două ori la capitolul recuperărilor și de trei ori la capitolul capacelor.

Mutombo a fost un excelent jucător defensiv, primind distincția „Jucătorul defensiv al anului” de patru ori, în 1995, 1997, 1998 și 2001. De altfel, a rămas recunoscut modul în care baschetbalistul de 2,18 metri celebra capacele.

După retragerea din baschet, prin organizațiile sale, Dikembe Mutombo s-a dedicat ajutorului umanitar și a promovat sportul pe care l-a practicat în continentul african.

„Dikembe Mutombo a fost mai presus decât viața. Pe teren, a fost unul dintre cei mai buni jucători defensivi din istoria NBA. În afara terenului, și-a dedicat viața pentru a-i ajuta pe alții.

Nimeni nu a fost mai calificat decât Dikembe să devină primul ambasador global al NBA. El era un filantrop în esență. A iubit ceea ce baschetul putea face pentru a avea un impact pozitiv asupra comunităților, în special în Republica Democratică Congo și pe continentul african. Am avut privilegiul de a călători în lume cu Dikembe și de a vedea de aproape generozitatea și compasiunea lui care încuraja oamenii.

Era mereu accesibil pentru evenimentele NBA – cu zâmbetul molipsitor, cu vocea lui gravă și cu mișcarea lui caracteristică din deget care l-a făcut atât de îndrăgit de către fanii baschetului din orice generație.

Spiritul neînduplecat al lui Dikembe continuă în cei pe care i-a ajutat și i-a inspirat de-a lungul vieții sale extraordinare. Sunt unul dintre numeroșii oameni ale căror vieți au fost atinse de inima uriașă a lui Dikembe și îmi va lipsi mult.

În numele întregii familii NBA, ofer condoleanțe soției lui Dikembe, Rose, și copiilor săi, prietenilor lui și comunității baschetbalistice globale pe care el a iubit-o și care l-a iubit înapoi”, a declarat Adam Silver, comisarul NBA, prin intermediul unui comunicat.

Dikembe Mutombo a fost introdus în 2015 în Naismith Basketball Hall of Fame.

  • Articol de David Istrate
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Italienii, la picioarele lui Dennis Man și Răzvan Marin: „Necruțător” / „Capodoperă de gol” » Notele primite de cei 3 români
Stranieri
Italienii, la picioarele lui Dennis Man și Răzvan Marin: „Necruțător” / „Capodoperă de gol” » Notele primite de cei 3 români
Plecare-ȘOC de la Dinamo! S-a transferat la Al Nasr
Superliga
Plecare-ȘOC de la Dinamo! S-a transferat la Al Nasr
Mihai Stoica a anunțat în direct la TV următorul transfer pregătit de FCSB: „Zilele astea vom face o ofertă”
Superliga
Mihai Stoica a anunțat în direct la TV următorul transfer pregătit de FCSB: „Zilele astea vom face o ofertă”

„E un fel de Sorana Cîrstea” » Din părinți români, un talent german a ales să se antreneze în România: „Mi-am dat seama că are mare potențial”

Ioan Varga a răbufnit la adresa jucătorilor lui CFR Cluj într-o discuție cu GSP: „Le dai bani și își bat joc de tine?!” » Anunță o măsură extraordinară: „Vom cumpăra o tehnologie din care să aflăm dacă jucătorii pierd nopțile”


Comentarii (1)
_Van_Basten
_Van_Basten  •  30 Septembrie 2024, 22:21

RIP Dikembe.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează