SPORTURI  »  TENIS  »  WTA WUHAN

Aryna Sabalenka, neînvinsă la Wuhan! » Al treilea titlu la rând, după o luptă dură cu marea favorită locală

Aryna Sabalenka, de trei ori campioană la Wuhan Foto: Imago
Aryna Sabalenka, de trei ori campioană la Wuhan Foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 13 octombrie 2024, 15:50 / Actualizat duminica, 13 octombrie 2024 15:54

Bielorusa Aryna Sabalenka (26 de ani, numărul 2 mondial) s-a impus în ultimul turneu WTA 1000 al anului, cel de la Wuhan, învingând-o în finală pe Qinwen Zheng (22 de ani, locul 7 WTA) cu 6-3, 5-7, 6-3 în două ore și 40 de minute.

Aryna Sabalenka a mai parcurs o săptămână grozavă în sezonul 2024, de data aceasta într-un loc care i-a adus în timp trofee, zâmbete și încredere, Wuhan. Acolo s-a disputat ultimul turneu de categorie WTA 1000 al sezonului, iar bielorusa și l-a adjudecat.

Așa cum făcuse și la precedentele sale două apariții, în 2018 și 2019, când le învingea în finală pe Anett Konteveit (Est), respectiv Alison Riske-Amritraj (SUA). Prima s-a retras deja din activitate, a doua a devenit mamă anul acesta, în iulie.

Jannik Sinner, victorie în finala cu Novak Djokovic de la Shanghai! Sârbul era în fața unui nou record formidabil
ATP SHANGHAI
Jannik Sinner, victorie în finala cu Novak Djokovic de la Shanghai! Sârbul era în fața unui nou record formidabil

În 2024, bielorusa intra pe tablou cu un bilanț impecabil, 12-0, și, după un prim tur liber, a parcurs tabloul până în finală cu victorii la Katerina Simiakova, Yulia Putintseva, Magdalena Frech și Coco Gauff.

Cel mai strâns duel dintre Sabalenka și Zheng

Meciul decisiv pentru trofeu i-a opus-o pe marea favorită locală, Qinwen Zheng, a 7-a jucătoare a lumii, pe care o învinsese confortabil în primele lor trei meciuri, 6-1, 6-4 în „sferturi” la US Open 2023, 6-3, 6-2 în finala Australian Open 2024 și 6-1, 6-2 în „sferturile” US Open 2024.

De data aceasta însă, ciocnirea celor două adversare puternice, agresive a fost diferită. Primul set s-a încadrat în scenariul așteptat, cu un break făcut convenabil de Sabalenka în game-ul al șaselea, consolidat apoi până la 6-3.

Jocul s-a încins însă în actul secund, acolo unde s-au înregistrat cinci break-uri, iar intriga s-a păstrat interesantă până la capăt. Qinwen a prins mai mult curaj și, susținută de publicul prezent în tribunele Terenului Central, s-a impus cu 7-5.

Aryna Sabalenka, neînvinsă la Wuhan! » Al treilea titlu la rând, după o luptă dură cu marea favorită locală
Qinwen Zheng în acțiune în finala de la Wuhan Foto: Imago

În decisiv, Aryna s-a distanțat la 3-0 cu două break-uri, exploatând un start de set tremurător al adversarei. Aceasta nu a cedat însă și e suficient de revăzut punctul titanic cu care a recuperat un break. A șovăit bielorusa când a servit pentru meci la 5-3, cedând la zero, dar s-a impus până la urmă la a treia șansă.

32de lovituri câștigătoare a avut Aryna Sabalenka, adversara ei adunând 28 în finala de la Wuhan

Al treilea titlu consecutiv la Wuhan, acolo unde a revenit după 4 ani, devenind jucătoarea cel mai galonată din istoria turneului. Și neînvinsă, 17 victorii!

„E nebunie, de necrezut, locul acesta e ca acasă pentru mine”, a început Sabalenka răspunsul la prima întrebare formulată în cadrul festivității de premiere.

Zheng nu și-a felicitat adversara, Sabalenka da

Felicitări lui Qinwen, sunt sigură că vom mai juca multe finale între noi în viitor”, a adăugat ea, gentilă, după de Zheng nu a făcut nicio referire la adversară în interviul care i s-a luat, repetând doar că vrea să fie ea cea care cucerește trofeul data viitoare.

Aryna nu a uitat publicul: „Mulțumesc că ați venit, ați creat o atmosferă grozavă, chiar dacă știu că ați susținut-o pe ea, nu uit că pe parcursul săptămânii m-ați sprijinit și pe mine”. Apoi a mulțumit propriei echipe, accentuând că „suntem împreună de la începutul carierei mele, nu știu cât va dura, eu sper că va fi cât mai mult, dar apreciez că sunteți mereu lângă mine și că mă suportați”. Nu l-a uitat nici pe Giorgios Frangulis, „frumosul meu iubit, care mă susține necondiționat”.

525.000de dolari este premiul cuvenit învingătoarei în turneul WTA 1000 de la Wuhan, finalista primind 309.000

Întrebată dacă se gândește să se întoarcă, să atace și al patrulea titlu, a răspuns că „vom vedea, voi face tot ce pot ca să păstrez acest frumos trofeu și să revin pe de puternică posibil”.

Pentru bielorusa aflată pe locul 2 mondial este al patrulea triumf din 2024, după cele de la Australian Open, Cincinnati și US Open, toate pe hard. A mai disputat finale la Brisbane (hard), Madrid, Roma (zgură).

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„M-au păcălit, m-au mințit!” » Ciprian Tătărușanu, la ora adevărului: „Soția nu a crezut. I-am zis că avem o singură variantă”
Stranieri
„M-au păcălit, m-au mințit!” » Ciprian Tătărușanu, la ora adevărului: „Soția nu a crezut. I-am zis că avem o singură variantă”
Adrian Mititelu s-a dus după el în Emiratele Arabe Unite: „Respect”
Liga 2
Adrian Mititelu s-a dus după el în Emiratele Arabe Unite: „Respect”
Fotbalistul așteptat să semneze cu Dinamo, implicat într-un scandal „sex-tape” cu colegul de echipă!
Superliga
Fotbalistul așteptat să semneze cu Dinamo, implicat într-un scandal „sex-tape” cu colegul de echipă!

Croatul revenit în România după mai mulți ani a sesizat câteva detalii: „Este mai scump! Dar ați avansat mult”

Elisabeta Lipă a amânat pentru o dată incertă întâlnirea cu foștii mari performeri care cer actualizarea rentelor viagere


Comentarii (3)
parpalache
parpalache  •  13 Octombrie 2024, 18:45

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

proprietarypoet
proprietarypoet  •  13 Octombrie 2024, 18:41

Chinezilor le este complet strain conceptul de fair-play. N-am auzit vreodata vreun sportiv chinez vorbind frumos despre altcineva, nici nu-i intereseaza, nici nu exista. Turistii chinezi (in orice tara) te imbrancesc si te dau la o parte, nu stau la nicio coada, ba se si uita holbati la tine daca zici ceva (oricum nu inteleg nimic, au pretentia ca toata lumea sa le vorbeasca in chineza).

Trandafir
Trandafir  •  13 Octombrie 2024, 17:47

Sabalenka a pastrat loial echipa spre deosebire de Halep care a renuntat la toata echipa de romani si s-a aruncat in bratele antrenorului greco-francez. Asta a fost pieirea dansei. #Fiecare pasare pe limba ei piere# !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează