Articol de Luminița Paul - Publicat duminica, 03 noiembrie 2024 18:22 / Actualizat duminica, 03 noiembrie 2024 18:25
Germanul Alexander Zverev (27 de ani, locul 3 ATP) s-a impus în finala turneului Masters 1000 de la Paris cu 6-2, 6-2 în fața lui Ugo Humbert (26 de ani, numărul 18 mondial), cucerind al cincilea trofeu diferit în concursuri de această categorie.
Finala Masters-ului 1000 de la Paris i-a adus față în față pentru a treia oară în circuitul ATP pe Alexander Zverev, 27 de ani, de luni noul-vechi număr 2 mondial, și Ugo Humbert, 26 de ani, favoritul purtat pe brațe și pe valul de entuziasm de publicul francez de la primul meci și până la ultimul.
Își împărțiseră victoriile, de fiecare dată în trei seturi, germanul câștigând anul trecut tot aici, la Paris, cu un dramatic 7-6 (5) în decisiv. De data aceasta însă, contrastul parcă nu putea fi mai izbitor.
Un meci care hotăra câștigătorul unui titlu important și care nu a avut însă niciun fel de intrigă. De o parte francezul istovit în urma semifinalei de două ore și 48 de minute cu Karen Khachanov, la capătul căreia rusul, chinuit de crampe, i-a reproșat manifestările excesive de bucurie în fața unui adversar diminuat.
De cealaltă, un Zverev calm, care evoluase cu o oră mai puțin contra lui Holger Rune, și care a pus presiune din start, una sufocantă, necruțătoare, cu lovituri lungi și precise, cu unghiuri inteligente și o energie controlată.
Alexander Zverev, dominat în finala de la Paris
Break-urile au venit repede, două în primul set, Humbert nu a avut decât sporadic prilejul să ridice pumnul și să se bucure alături de suporterii săi. Realizările lui au fost puține în comparație cu erorile, 7 față de 17, Zverev având un bilanț de 7 la 4. Și un singur punct pierdut cu serviciul. Urmarea? 6-2.
În partea secundă, o suprapunere aproape perfectă peste desfășurătorul finalei. Humbert a tăiat din greșelile neforțate, limitându-se la 8, dar Sascha a tăiat și el, numai 5. Până la urmă, a ezitat cel mai mult exact în game-ul ultim, cel care a pecetluit scorul de 6-2, 6-2!
Pentru Zverev este al cincilea titlu diferit de categorie Masters 1000 din carieră, și al șaptelea în total, după cele de la Roma (2017, 2024), Madrid (2018, 2021), Montreal (2017) și Cincinnati (2021). Și confirmarea, încă una, a acestui an 2024 în care s-a apropiat din nou de cele mai înalte piscuri ale carierei.
A jucat mult și a câștigat mult: cu succesul din finala pariziană a ajuns la 66 de victorii în acest an, cu una în plus față de Jannik Sinner, liderul mondial, care are însă are mult mai puține înfrângeri, doar 6 în comparație cu cele 20 ale germanului.
Zverev și-a consolidat și poziția istorică în Top 10 al câștigătorilor în turnee Masters 1000, ocupând de acum locul al optulea, la egalitate cu Michael Chang.
Top 10 campioni în turnee Masters 1000 (din 1990 încoace)
- 1. Novak Djokovic 40
- 2. Rafael Nadal 36
- 3. Roger Federer 28
- 4. Andre Agassi 17
- 5. Andy Murray 14
- 6. Pete Sampras 11
- 7. Thomas Muster 8
- 8. Michael Chang 7
- 8. Alexander Zverev 7
- 10. Daniil Medvedev 6
Toate acestea erau greu de crezut în urmă cu doi ani și jumătate, când Sascha se accidenta groaznic la gleznă în semifinala de la Roland Garros contra lui Rafael Nadal. A urmat un drum dificil al recuperării nivelului, unul ridicat, din momentul dezastrului. Un drum fără garanții, după cum spunea chiar Zverev.
Rezumatul finalei de la Paris dintre Zverev și Humbert
Alexander Zverev, antrenament după fiecare meci
După fiecare meci disputat însă, noul număr 2 mondial merge la antrenament. Chiar și la Paris. Întrebat de ce procedează astfel, și-a dezvăluit etica muncii. „E vorba despre a îmbunătăți câteva lucruri. Simt că Jannik și Carlos fac unele chestiuni mai bine decât mine în acest moment. Vreau să progresez și eu”, a explicat germanul.
„Și vreau s-o fac nu pentru mâine, pentru azi sau din cauza meciurilor jucate la Paris. Vreau să fie și pentru urcarea de anul viitor”, a a continuat.
„Mi se pare că ei sunt joacă foarte agresiv și cred că tenisul merge în această direcție. Ori de câte ori au o minge ușoară, când sunt în poziție de atac, în 90% din cazuri punctul e terminat, ori lovitură câștigătoare, ori greșeală neforțată. Atât de tare lovesc mingea, atât de agresivi sunt. Este un aspect la care pot îmbunătăți. Asta încerc să fac și eu”, a confirmat Alexander Zverev.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”