Articol de Daniel Scorpie - Publicat marti, 12 noiembrie 2024 19:40 / Actualizat vineri, 17 ianuarie 2025 11:12
Marco Baroni (61 de ani), tehnicianul care i-a avut elevi pe Paul Codrea (Siena), George Pușcaș (Benevento), Laurențiu Brănescu (Juventus U19) și Rareș Burnete (Lecce), a clădit o trupă fără vedete, ifose, salarii mari și achiziții scumpe. Lazio a ajuns la numai un punct de lider în Serie A și este singura cu punctaj maxim în Europa League!
Venit în vârful picioarelor în Cetatea Eternă, la echipa ce schimba doi antrenori Maurizio Sarri și Igor Tudor, cu Giovanni Martusciello interimar, în stagiunea anterioară, fostul apărător central nu era recomandat de un CV demn de un club de anvergura celui biancocelesto și cu pretenții europene.
Promovare în Serie A cu Lecce, două trofee cu Juventus U19
Presa peninsulară și, mai ales, tifosii capitolini nu doar că nu mai sperau la un loc de cupe continentale, dar făcuseră deja scenarii catastrofice și chiar se temeau că gruparea finanțată de Claudio Lotito se va prăbuși în anonimat, la mijlocul clasamentului.
Ce putea să facă Baroni, a cărui performanță unică la formațiile de seniori era o promovare din Serie B cu Lecce? Un antrenor priceput mai mult la nivel de juniori, dovadă celelalte trofee din palmaresu-i firav: Cupa și succesul de la Turneul Viareggio, cu Juventus Primavera!
Există viață fără Immobile, Luis Alberto și Felipe Anderson!
Ce iluzii să poți avea tu, suporter din Curva Nord, când în vară au plecat trei staruri, titulari grei, și în locul lor ai pus jucători aduși de la echipe slabe din primele divizii ale Italiei și Turciei, împrumutați de la cluburi care nu aveau nevoie de ei sau chiar din Serie B?
12victorii, un egal și trei înfrângeri este bilanțul celor 16 partide disputate de Lazio cu Marco Baroni pe banca tehnică, golaveraj 36-16
Fără căpitanul golgheter Ciro Immobile, fără regizorul și cel mai bun pasator decisiv Luis Alberto plus extrema stângă Felipe Anderson, alt prolific marcator și assistman, campioana de-acum un sfert de veac arăta pe hârtie ca un proiect imobiliar pompos, părăsit subit de un dezvoltator rămas fără finanțare.
Pentru că dintotdeauna patronul Cladio Lotito, altfel rămas ultimul bastion italian între proprietarii de cluburi de top peninsulare, tot mai mulți veniți din America de Nord, a avut arici la buzunar! Fiind diametral opus față de risipitorul escroc Sergio Cragnotti.
Spuneți rapid Boulaye Dia, Tchaouna, Noslin și Dele Bashiru!
Președintele biancocelestilor a scăpat de salariile și contractele împovărătoare ale starurilor amintite și a investit banii economisiți pentru achiziții low-cost.
Cu excepția lui Matteo Guendouzi, luat definitiv de la Marseille pentru 13 milioane de euro, restul întăririlor i-a lăsat perplecși pe fani. Cu alte 22 de milioane, au „aterizat” la Formello nume cu care (dincolo de pronunția crâncenă, find și imposibil de reținut!), mai degrabă, ți-ai fi propus să te lupți pentru evitarea retrogradării.
Loum Tchaouna, extremă dreaptă (10 milioane), și Boulaye Dia, atacant (împrumutat), ambii de la Salernitana, Tijjani Noslin, aripă dreaptă de la Hellas Verona (8,9 milioane), Nuno Tavares, fundaș stânga (împrumutat de la Arsenal) plus doi stoperi din Franța și Brazilia de câte 500.000 de euro.
8assisturi a oferit portughezul Nuno Tavares în acest sezon pentru Lazio, fiind la egalitate cu Raphinha (Barcelona), ca lider în Top 5 campionate ale Europei
Cu aceste transferuri, dar și cu o parte din lotul rămas, de unde Baroni a dat reload pentru câteva piese titularizate din rezerve ruginite și plafonate, din rândul cărora a „explodat” Taty Castellanos (ajuns și la naționala Argentinei!), Lazio a pornit într-o misiune imposibilă.
În 3 luni nu s-a ridicat nici Imperiul Roman, darămite Lazio!
Devenită un mic miracol după doar trei luni în acest sezon! Pentru că, până a se transforma într-o minune și în performanțe demne de reținut la vară, mai este multă apă de curs pe Tibru și atâtea obstacole dificile în Italia și în Europa!
Ceea ce rămâne incontestabil e că Lazio s-a ridicat într-un stil proletar și emană imaginea fidelă a antrenorului său. Care a știut să dea credit tinerilor din lot. Să le redea încrederea și foamea de rezultate jucătorilor trecuți deja pe linie moartă.
7goluri și 5 pase decisive a reușit Taty Castellanos în 15 meciuri jucate în acest sezon pentru Lazio. Deja are bilanț mai bun decât în 46 de partide din stagiunea trecută (6 goluri, 5 assisturi)
Să aducă piesele adaptate noului său proiect și să repună pe picioare „lotul” adus în mercato estival 2023, dându-i valoare. Nu s-a plâns niciodată că n-are suficienți bani de achiziții mai sonore, că nu-i convine materialul uman pentru a-și pune în practică sistemele 4-3-3 sau 4-2-3-1 sau că în această stagiune planetele și arbitrii nu s-au aliniat pro-Lazio!
Au renăscut „pensionarii” Pedro și Vecino. Taty, reîncărcat!
Poate unicul lucru de care s-a văitat este congestia abdominală virală, ce l-a forțat să se interneze luni pentru examene medicale în spital, de unde a ieșit dimineață. În rest, a fost trup și suflet dedicat culorilor biancoceleste.
Mereu cu zâmbetul pe buze și destins la meciuri și la antrenamente, Marco Baroni a pus bazele solide ale unei revoluții de catifea. Cu idei clare și corecte, multă motivație transmisă elevilor săi, cu mesaje ce ajung direct la mintea și inima jucătorilor.
Fără cuvinte aruncate fără sens, fără a intra în polemici inutile, tehnicianul de 61 de ani demonstează că e un tânăr în concepții și gândire.
Cu fotbalul său vertical, direct pe poartă, fără urmă de tiki-taka, însă cu ritm alert, permutări rapide de poziții în teren, solidaritate plus personalitate și o eficiență extraordinară.
4jucători români a avut sub comandă Marco Baroni în cariera sa de antrenor în Italia: Paul Codrea (Siena, 2009-2010), Laurențiu Brănescu (Juventus U19, 2011-2013), George Pușcaș (Benevento, 2016-2017) și Rareș Burnete (Lecce, 2021-2022)
Are 12 goluri și 8 puncte peste sezonul trecut. +5 în Europa!
Comparația față de sezonul trecut tot după consumarea a 12 etape este șocantă. Cu Sarri pe banca tehnică, Lazio avea 17 puncte și golaveraj 0 (13-13). Iar în grupa de Champions League adunase 7 puncte.
Trecând la Marco Baroni, biancocelestii au reușit un salt exponențial: 25 de puncte, la o lungime de liderul Napoli și la egalitate cu Inter, Atalanta și Fiorentina. Diferența între golurile înscrise și cele primite e net superioară: 25-14.
Mai mult de atât, în ultima vreme, fosta echipă a lui Ștefan Radu a câștigat mult și la capitolul soliditate defensivă, care părea singura lacună în acest sezon.
Lazialii nu au primit decât patru goluri în ultimele șase runde în Serie A, în timp ce în grupa de Europa League (e lider, cu 12 puncte din 12 posibile) are golaveraj 11-2!