Articol de GSP - Publicat miercuri, 20 noiembrie 2024 17:08 / Actualizat miercuri, 20 noiembrie 2024 17:08
Ai un stil de viață activ, dar din diferite motive nu mai poți ajunge la sală? Este mult mai simplu decât te-ai aștepta să te antrenezi acasă. Iată câteva sfaturi utile, pentru a realiza diferite exerciții fizice în intimitatea propriei locuinței.
Alege-ți spațiul potrivit
Rezervă un colț din casă pentru antrenamente. Dacă ești pasionat de yoga, suprafața aferentă unei saltele și cel puțin jumătate de metru în jurul său va fi suficient. În cazul în care planifici să te muți și să îți iei, de exemplu, unul dintre apartamentele de 3 camere Bucuresti, vei putea transforma un dormitor într-o mini sală de sport. În acest fel, vei fi motivat să te antrenezi mai des.
Indiferent de zona unde alegi să îți faci antrenamentele, este indicat să fie separată de locul unde iei masa, te relaxezi sau te uiți la televizor. Astfel, îți vei putea concentra atenția asupra exercițiilor pe care le realizezi.
Ia-ți haine comode
Încearcă să te îmbraci în hainele pe care ți le-ai lua dacă ai merge la sală. Vei avea o dispoziție mult mai bună pentru sport dacă porți haine lejere, special adaptate pentru activitatea fizică realizată. Poți chiar lăsa hainele pentru sport în camera în care îți vei face antrenamentele.
Practică exercițiile care ți se potrivesc
Acasă poți face destul de multe dintre exercițiile pe care le faci la sală. Iată câteva recomandări în acest sens.
Antrenamente cu greutatea corpului
Pentru astfel de antrenamente nu ai nevoie de echipamente speciale, uneori nici măcar de o saltea. Așadar, nu vei avea nevoie nici de haltere sau alte tipuri de greutăți, ci vei lucra cu propria greutate. Poți alcătui antrenamente din următoarele tipuri de exerciții:
● Flotări - îți lucrează excelent puterea musculară în partea de sus a corpului;
● Genuflexiuni - întăresc mușchii fesieri și cvadriceps;
● Scăunelul (adopți forma așezării pe scaun și o menții 10-20 de secunde) - ajută la lucrarea musculaturii coapselor;
● Extensii ale spatelui, pe saltea (stai pe burtă și ridici ușor spatele după care menții poziția 5-10 secunde) - întăresc musculatulatura spatelui;
● Scândurica - lucrează musculatura trunchiului.
Exerciții de mobilitate și stretching, cu sau fără echipament
Pe lângă exercițiile cu greutatea corpului, include în programul de antrenament și exerciții de întindere și relaxare.
Gimnastica, pilates sau yoga te pot ajuta să-ți întinzi musculatura lucrată zilele anterioare. Astfel, îți vei îmbunătăți flexibilitatea, vei fi mai mobil și vei avea o postură mai bună.
Bicicletă de apartament
O bicicletă de apartament este excelentă pentru a te antrena atunci când temperaturile au scăzut, plouă sau ninge și nu mai poți ieși pe două roți afară.
Poți alege un model clasic sau o bicicletă smart, pe care să o conectezi la televizor și care se adaptează în funcție de nivelul de intensitate dorit.
Bancă pentru ridicat greutăți
Dacă vrei să-ți lucrezi mușchii acasă, poți opta pentru o bancă de ridicat greutăți. Aceasta include suporturi pentru diferite greutăți, astfel că poți începe de la una ușoară și continua progresiv pentru a evita accidentările.
Programe de antrenamente online
Nu știi ce exerciții să incluzi în antrenamentele tale? Nicio problemă. Poți găsi online numeroase videoclipuri cu antrenamente dintre cele mai diverse, de la cele cu impact minim, precum yoga sau pilates, la dans sportiv sau antrenamente HIIT (mișcare de intensitate ridicată, pe intervale scurte) și box.
Stabilește-ți obiective realiste
Atunci când te antrenezi acasă, poate exista tendința de a prelungi exercițiile mai mult decât la un curs la sală. Cu toate acestea, este recomandat să îți asculți corpul și să crești intensitatea sau durata antrenamentelor treptat.
Scopul nu este să te pregătești pentru Jocurile Olimpice, ci să ai un stil de viață activ. Poți începe cu 2-3 antrenamente pe săptămână și apoi să crești frecvența, pe măsură ce corpul să obișnuiește cu efortul.
Beneficiile antrenamentelor acasă
● Nu trebuie să îți faci griji pentru aglomerația de la sală;
● Tu alegi când și unde te antrenezi;
● Nu mai trebuie să cari după tine geanta pentru sală;
● Nu îți mai faci griji pentru transportul până la sală sau costul parcării;
● Oferi un exemplu de urmat celorlalți membri ai familiei, inclusiv copiilor.
Antrenamentele acasă îți oferă un mod simplu, accesibil și eficient de a-ți atinge obiectivele fitness. Prin realizarea unei rutine de sport, eventual folosirea unor echipamente dedicate, îți vei putea transforma o cameră sau doar un colț din casă în propria sală de sport.
Sursa foto: Shutterstock
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”