Articol de David Istrate - Publicat marti, 24 decembrie 2024 11:27 / Actualizat marti, 24 decembrie 2024 11:33
Cele trei cazuri mari de dopaj din lumea tenisului au produs o undă de șoc în rândul sportivilor. Emma Răducanu, Andrey Rublev și Thanasi Kokkinakis și-au dezvăluit anxietatea și au vorbit despre măsurile la care recurg pentru a reduce riscul de contaminare.
În 23 decembrie, cu puțin peste o săptămână rămasă din anul 2024, lumea tenisului a fost lovită de un nou caz de dopaj. Max Purcell, câștigătorul US Open 2024 la dublu, a acceptat voluntar o suspendare provizorie, după ce a făcut o perfuzie cu vitamine într-o cantitate mai mare decât limita permisă de 100 ml.
Jannik Sinner, Iga Swiatek și Max Purcell, cazurile de dopaj din anul 2024
Australianul s-a autodenunțat și a pus informațiile la dispoziția Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA), după care, pe Instagram, a explicat situația, dând vina pe cei de la clinica unde a făcut perfuzia.
Cazul de dopaj al lui Purcell este al treilea din acest an, după cele ale lui Jannik Sinner, testat pozitiv pentru Clostebol, și al Igăi Swiatek, prinsă dopată cu trimetazidină.
Tot luni, 23 decembrie, Reuters a publicat o analiză în care a explicat modul în care tenismenii privesc aceste cazuri de dopaj și măsurile la care recurg pentru a reduce riscul de contaminare.
Andrea Petroczi, consultantă WADA și cercetătoare în domeniul dopajului, a declarat că mulți sportivi își verifică meticulos medicamentele, evită orice tratament nefolositor, se bazează pe suplimente testate și țin evidența numărului de lot al suplimentelor și medicamentelor. În plus, unii țin jurnale și evită anumite mâncăruri.
Andrea Petroczi: „Există disparități în educație, resurse și sisteme de susținere”
De asemenea, Petroczi a adus în discuție un alt aspect important: nu toți sportivii dispun de aceleași resurse pentru a reduce riscul de contaminare, astfel că unii sunt mai expuși decât alții:
„Și-au exprimat frica și anxietatea cu privire la încălcarea neintenționată a regulilor anti-doping, care ar putea să aibă consecințe grave asupra reputației, carierei și vieții lor.
Este crucial să realizăm că resursele și strategiile necesare pentru acest nivel de vigilență nu sunt accesibile universal. Există disparități în educație, resurse și sisteme de susținere, care îi fac pe mulți sportivi mai vulnerabili.
Eforturile ar putea să includă oferirea accesului echitabil la sprijinul experților, asigurarea transparenței în procese și explorarea căilor de reducere a impactului pe care îl au diferențele de resurse”, a declarat Petroczi, potrivit Reuters.
Emma Răducanu: „Sunt foarte grijulie cu ce beau și ce mănânc”
Emma Răducanu, tenismenă cu tată român și mamă chinezoaică, a mărturisit recent, într-un interviu pentru The Guardian, gândurile anxioase pe care le are cu privire la o potențială contaminare și a vorbit despre costurile care pot apărea în încercarea de a se asigura că un produs nu conține substanțe interzise:
„Cred că în general, nu doar eu, ci mai mulți jucători pe care îi știu, suntem destul de temători. Tot ce luăm, suntem foarte conștienți de situație și de cât de ușor pot fi contaminate lucrurile. Sunt anumite suplimente pe care aș vrea să le iau, dar nu pot fiindcă sunt fără rețetă și nu sunt testate. Să testezi ceva costă 1000 de dolari pentru un lucru mic așa că e destul de scump.
Pentru lucrurile pe care trebuie neapărat să le iei, evident că merită. Dar trebuie să scoți afară o mulțime de lucruri pe care nu trebuie să le iei neapărat. Sunt foarte grijulie cu ce beau și ce mănânc. Dacă îmi las apa undeva, sunt foarte tensionată în legătură cu asta. Dar e parte din sport. Suntem cu toții în aceeași barcă”, a afirmat Răducanu.
Andrey Rublev: „Ne dorim să avem un sport curat. Dar vrem să nu fie atât de stricți”
Thanasi Kokkinakis a dezvăluit o situație în care era răcit și a vrut să ia un medicament însă, neștiind ce conține, a cerut, până la urmă, un ceai cu ghimbir. „Probabil aș lua și alte medicamente, dar deocamdată mă rezum la vitamina C și la o pastilă de somn”, a spus australianul, citat de Tennis Majors.
Andrey Rublev a fost în asentimentul colegilor săi și a declarat că îi este foarte frică să ia ceva ce nu știe. „Încerc să nu mă gândesc la asta pentru că e greu să trăiești cu această frică”, a afirmat tenismenul în vârstă de 27 de ani, potrivit aceleiași publicații.
„Evident, ne dorim să avem un sport curat. Dar vrem să nu fie atât de stricți pentru că toți tenismenii vor fi speriați că îi vor costa un an chiar și situațiile în care nu sunt vinovați. Cred că ar trebui să fie puțin mai multă înțelegere a situației”, a adăugat Rublev, care a cerut o rezolvare mai rapidă a cazurilor de dopaj, în contextul în care o carieră sportivă nu este de lungă durată.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”