Articol de Remus Dinu - Publicat duminica, 08 decembrie 2024 11:54 / Actualizat duminica, 08 decembrie 2024 14:43
Dinamo a „supraviețuit” în mocirla de la Buzău, s-a impus cu 1-0 în inferioritate numerică și a urcat temporar pe primul loc în Superligă. Deși „câinii” riscă să piardă poziția până la finalul etapei, momentul e unul plin de semnificații pentru fanii echipei care retrograda în liga secundă în vara lui 2022.
După sezoane la rândul în care Dinamo a agonizat în subsolul clasamentului, a luptat constant pentru menținerea în prima ligă, ba chiar a retrogradat în ediția 2021-2022, roș-albii traversează un moment nemaiîntâlnit în ultimii ani. „Câinii” și-au dat restart, au evitat in extremis o nouă întâlnire cu „matineul”, iar acum ocupă primul loc în Superligă!
Dinamo n-a mai fost în această ipostază de opt ani, mai exact din sezonul 2016-2017, când formația din Ștefan cel Mare încheia runda #6 în fruntea clasamentului. A fost, mai degrabă, o situație conjuncturală, „câinii” fiind în acel sezon într-o continuă cursă de urmărire față de FCSB și Viitorul. Echipa de atunci a încheiat pe 3 play-off-ul, deși, înaintea ultimei etape, existau șanse matematice de titlu.
De altfel, pe durata play-off-ului respectiv, Dinamo a mai ocupat pentru o scurtă perioadă de timp primul loc, însă nu la finalul unei etape.
Dinamo, pe primul loc după șapte sezoane. Cum arăta clubul atunci?
Formația patronată la acel moment de Ionuț Negoiță a ocupat poziția de lider la finalul etapei a șasea, una în care Dinamo remiza în derby-ul cu FCSB, 1-1 pe Arena Națională, pe 20 august 2016. Cu Ioan Andone pe bancă, roș-albii deschideau scorul prin Rotariu, în minutul 11, egalarea venit șase minute mai târziu, grație brazilianului William De Amorim.
Iată echipele de atunci:
FCSB: Niţă - Enache, Tamaş, Mitrea, Momcilovic - Stanciu (cp), Boldrin (Aganovic 83), Hamroun - Adi Popa, Florin Tănase, De Amorim (Achim 58).
Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.
Dinamo Bucureşti: Brănescu - Romera, Nedelcearu, Mevlja, Steliano Filip - Hanca, Busuladzic, Palic (Olteanu 89) - Rotariu, Gnohere (Daniel Popa 83), Valentin Lazăr (Ionuţ Şerban 70).
Antrenor: Ioan Andone
Dinamo, pe primul loc după opt ani! Era altă lume în Ștefan cel Mare!
În ce ape se „scălda” Dinamo în acea perioadă?
- Ionuț Negoiță se afla în cel de-al patrulea an de domnie în club, iar răbdarea suporterilor atinsese deja puncte critice. Galeria îl contesta pe principalul finanțator de la acea vreme, iar echipa abia ce ieșise din procedura de insolvență declanșată pe 13 mai 2014.
- Chiar după derby-ul cu marea rivală, Negoiță își exprima satisfacția față de evoluția proiectului: „Rotariu crește, proiectul crește, tinerii cresc”, spunea afaceristul la finalul meciului. Roti urma să fie vândut în Belgia câteva luni mai târziu, la FC Bruges, în schimbul a 2,2 milioane de euro.
- Ioan Andone preluase echipa în vara acelui an, după ce Mircea Rednic a intrat în conflict cu Ionuț Negoiță și nu și-a dus mai departe mandatul. „Fălcosul” n-a rezistat mult timp, fiind demis și înlocuit cu Cosmin Contra.
- Chiar în acel sezon, suporterii au declanșat o amplă campanie, nemulțumiți că stadionul din Ștefan cel Mare nu se modernizează. „Vrem stadion fără pistă”, suna lozinca la modă printre fani în acea perioadă.
Sergiu Hanca, Steliano Filip, Rotariu și Vali Lazăr erau liderii echipei, în care-și făceau loc și câțiva străini apreciați la acel moment, Mevlja, Busuladzic, Antun Palic. Harlem Gnohere încă era „câine”, dar curând avea să intre într-un conflict cu clubul și să fie cedat la FCSB pentru o sumă infimă. Locul său în avaposturi a fost preluat de Adam Nemec.
- Daniel Popa, actualul atacant al campioanei FCSB, îmbrăca în acea perioadă tricoul lui Dinamo, la fel ca Mihai Popescu!
- „Câinii” încă nădăjduiau că pot pune bazele unei reconstrucții bazate pe fotbaliști din propria pepinieră. A fost perioada în care Ionuț Nedelcearu și-a făcut loc în primul „11”. Rotariu era considerat și el o speranță în plină ascensiune, în timp ce Ionuț Șerban, Patrick Petre și Vlad Olteanu erau așteptați să „explodeze”.
Într-un singur an, Zeljko Kopic a luat echipa de pe locul 15 și a dus-o pe primul loc!
Zeljko Kopic, omul esențial în transformarea lui Dinamo, a preluat echipa în decembrie 2023, după ce ce clubul se despărțise de Ovidiu Burcă, omul care a readus-o în prima ligă. „Câinii” abia reveniți pe prima scenă se aflau pe locul 15, penultimul, iar specialiștii nu-i creditau cu prea multe șanse de salvare.
Într-un singur an, după ce roș-albii au trecut și printr-un „baraj” de menținere cu Csikszereda, Dinamo a ajuns să conducă ierarhia din Superligă!
La pauză am discutat între noi, am vorbit că trrebuie să fim puternic mental, să luptăm pentru Dinamo. Jucătorii au făcut o treabă excelentă.
Mă gândesc să luptăm până la capăt. Cred că cel mai important aspect este această putere mentală. Am avut această sansă de a fi lideri şi etapa trecută. Acum a fost a doua şansă, de data asta am reuşi.
- Zeljko Kopic, antrenor Dinamo
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”