Articol de Sergiu Alexandru - Publicat duminica, 08 decembrie 2024 16:35 / Actualizat duminica, 08 decembrie 2024 19:11
La un an după ce a preluat-o pe Dinamo, croatul Zeljko Kopic a dus-o pe primul loc, cel puțin provizoriu. Antrenorul de 47 de ani a reușit să schimbe fața echipei. Ce mutări a făcut Zeljko Kopic?
Pe 4 decembrie, Zeljko Kopic debuta pe banca lui Dinamo. Pierdea cu Sepsi, 1-2, iar echipa continua să se afle în criză. Croatul a salvat echipa de retrogradare la limită, la baraj, iar în acest sezon arată cu totul diferit. După 19 etape, Dinamo e una dintre echipele de top din Superligă. Are 32 de puncte și are speranțe la play-off.
Cum a transformat-o Zeljko Kopic pe Dinamo în acest sezon?
Stabilitate în echipă și un sistem nou
De la începutul acestui sezon, Kopic a încercat pe cât posibil să folosească aceeași formulă de start. A schimbat greu primul „11”, doar atunci când a fost forțat de accidentări, suspendări sau a vrut să odihnească o parte dintre titulari.
Golubovic, până la accidentare, Sivis, din etapa a patra, Boateng, Homawoo, Gnahore, Cîrjan, Abdallah sau Selmani au fost jucătorii care au fost oameni de bază în acest sezon, ceea ce a oferit stabilitate echipei.
În plus, spre deosebire de începutul mandatului, Kopic a schimbat sistemul de joc. În partidele din sezonul trecut, cu excepția meciurilor din baraj, Dinamo a jucat în 3-4-3. Însă croatul a simțit că sistemul nu e suficient de sigur și a trecut la un 4-3-3, pe care l-a folosit cu precădere în acest an.
Dinamo, mai ofensivă. „Câinii” au depășit așteptările
Cu 28 de goluri marcate în acest sezon, Dinamo e printre cele mai ofensive echipe. Doar CFR (30) și Universitatea Craiova (29) au marcat mai mult. Iar, potrivit raportului Wyscout, „câinii” au depășit așteptările, conform a trei parametri cheie.
- Expected goals (numărul de goluri probabile), prescurtat xG » Arată cât de multe goluri ar trebui să marcheze o echipă calculând șansa de reușită a ocaziilor avute într-un meci;
- Expected goals against (numărul de goluri probabile încasate), prescurtat xGA » Arată câte goluri ar trebui să primească o echipă pe baza ocaziilor create de adversari;
- Expected points (numărul de puncte probabile), prescurtat xP » Numărul de puncte pe care o echipă l-ar fi avut dacă xG și XGA s-ar fi văzut mereu pe tabelă.
Potrivit analiștilor, Dinamo ar fi trebuit să marcheze aproape 22 de goluri în acest sezon. Aceasta este valoarea coeficientului xG din dreptul dinamovilștilor. Dar „câinii” au marcat cu 6 mai mult, ceea ce înseamnă că a depășit calculul hârtiei.
În ceea ce privește golurile încasate, diferența e aproape inexistentă. Dinamo a încasat 19 goluri, iar potrivit Wyscout ar fi trebuit să încaseze 21. Iar potrivit calculelor, Dinamo ar fi trebuit să aibă 26 de puncte. Cu 6 mai puțin decât are în realitate.
Încredere în Selmani
Adus în urmă cu un an, atacantul Astrit Selmani s-a transformat total în acest sezon. Kosovarul de 27 de ani este unul dintre cei mai în formă jucători din Superligă, o schimbare majoră față de primele meciuri în tricoul alb-roșu.
În sezonul trecut, în 10 meciuri, Selmani a marcat un singur gol. Și nu părea a fi vârful de care Dinamo are nevoie.
Însă a primit încredere, iar în acest sezon s-a transformat total și a răsplătit încrederea primită. Și acum se bate cu Daniel Bîrligea pentru titlul de golgheter. Are 9 goluri în 17 meciuri, la care se adaugă și patru pase de gol. E omul principal de gol și e decisiv pentru echipă.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”