Articol de Andrei Crăiţoiu, Sergiu Alexandru, Maria Olteanu - Publicat vineri, 13 decembrie 2024 14:03 / Actualizat vineri, 13 decembrie 2024 18:31
Echipa națională de fotbal a României și-a aflat vineri la prânz adversarele pe care le va întâlni în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2026 din SUA, Mexic și Canada. „Tricolorii” lui Mircea Lucescu au fost distribuiți în Grupa H, grupă de 5 echipe, alături de Austria, Bosnia Herțegovina, Cipru și San Marino.
România a avut parte de o tragere blândă pentru preliminariile CM 2026. Din urna capilor de serie a ieșit Austria, „tricolorii” evitând forțe precum Spania, Franța sau Germania.
Din urna a treia a venit Bosnia Herțegovina, națională pe care am întâlnit-o în Liga Națiunilor, la ediția din 2022.
Din urna 4, România o va avea adversară pe Cipru, o recentă cunoștință, echipă pe care am întâlnit-o și învins-o de două ori în această toamnă, în Liga Națiunilor. Din ultima urnă, San Marino este adversara României în drumul spre turneul final.
Grupele pentru preliminariile CM 2026
Grupa A:
Câștigătoare Italia - Germania
Slovacia
Irlanda de Nord
Luxemburg
Grupa B:
Elveția
Suedia
Slovenia
Kosovo
Grupa C:
Învinsă Portugalia - Danemarca
Grecia
Scoția
Belarus
Grupa D:
Câștigătoare Franța - Croația
Ucraina
Islanda
Azerbaidjan
Grupa E:
Câștigătoare Spania - Olanda
Turcia
Georgia
Bulgaria
Grupa F:
Câștigătoare Danemarca - Portugalia
Ungaria
Irlanda
Armenia
Grupa G:
Învinsă Spania - Olanda
Polonia
Finlanda
Lituania
Malta
România în grupa H, în preliminariile Mondialului 2026, cu Austria, Bosnia, Cipru și San Marino
Grupa H:
Austria
România
Bosnia Herțegovina
Cipru
San Marino
Grupa I:
Învinsă Germania - Italia
Norvegia
Israel
Estonia
Moldova
Grupa J:
Belgia
Țara Galilor
Macedonia de Nord
Kazahstan
Liechtenstein
Grupa K:
Anglia
Serbia
Albania
Letonia
Andorra
Grupa L:
Învinsă Franța - Croația
Cehia
Muntenegru
Insulele Feroe
Gibraltar
Cine se califică la turneul final
Echipele de pe locul 1 din grupe se vor califica direct la Campionatul Mondial din 2026
Ocupantele locurilor 2 și patru câștigătoare de Liga Națiunilor care nu s-au clasat în preliminarii pe unul dintre primele două locuri vor merge la baraj.
UPDATE ora 13:15. A început tragerea la sorți
Tragerea la sorți a început cu echipele din urna 1. Naționala României este distribuită în urna 2
UPDATE ora 13:12. Este reamintit formatul competiției
Înainte de a se trece propriu-zis la tragerea la sorți, este reamintită procedura, precum și situațiile în cazul echipelor care vor avea de jucat în primăvară în Liga Națiunilor. Tragerea la sorți va fi asistată de un computer.
UPDATE ora 13:10. Cele 5 legende care vor asista la tragere sunt invitate pe scenă
Ariane Hingst, Fernando Llorente, Gianluca Zambrotta, Rachel Yankey și Robert Pires sunt cele 5 legende ale fotbalului internațional care vor ajuta la efectuarea tragerii la sorți.
UPDATE ora 13:00. A început ceremonia de tragere la sorți a grupelor preliminare
La Zurich a început ceremonia de tragere la sorți a grupelor preliminare pentru CM 2026. Gianni Infantino, președintele FIFA, a urcat pe scenă, lângă trofeu, și a ținut un scurt discurs.
„E o mare plăcere să vă avem pe toți aici, la Zurich, în casa FIFA, la această tragere la sorți, drumul spre CM 2026. Acesta este trofeul, probabil cel mai important trofeu din lume, evident că toată lumea își dorește să câștige acest trofeu. Calificările sunt un moment important în istoria competiției.
Ultima Cupă, în 2022, a fost incredibilă, am avut o finală excepțională, suntem pregătiți pentru următoarea. Vom avea 144 de meciuri în vara lui 2026, la acest turneu final, o premieră. Le urez tuturor să aibă șansă la tragerea la sorți și mai apoi în calificări! Așteptăm să îi primim pe cei mai buni”, a spus Infantino.
Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a transmis și el un mesaj video.
UPDATE ora 12:50. Mai sunt doar câteva minute până când România își va afla adversarele din preliminariile CM 2026
Pregătirile pentru tragerea la sorți au intrat în linie dreaptă, iar FIFA a publicat deja primele imagini de la Zurich
VIDEO Aici poți să urmărești emisiunea GSP Live, ediție dedicată tragerii la sorți
UPDATE ora 12:45 Patru reprezentanți din partea României sunt la tragerea la sorți
România va fi reprezentată la Zurich, la tragerea la sorți care va începe în aproximativ 15 minute, de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, directorul tehnic Mihai Stoichiţă, secretarul general FRF, Radu Vişan, și selecționerul României, Mircea Lucescu. Cei patru au plecat din țară ieri la prânz, extrem de optimiști că naționala României va avea noroc în drumul spre turneul final.
UPDATE ora 12:10 FIFA a anunțat cine se va ocupa de tragerea la sorți
Forul internațional a anunțat înaintea tragerii la sorți a grupelor preliminare pentru Campionatul Mondial 2026 faptul că cinci legende ale fotbalului masculin și feminin vor fi asistenți la evenimentul găzduit de Zurich, începând cu ora 13:00. Este vorba despre Ariane Hingst, Fernando Llorente, Gianluca Zambrotta, Rachel Yankey și Robert Pires.
UPDATE ora 12:00. România poate întâlni Kosovo în preliminariile CM 2026
Deși inițial s-a scris faptul că România va fi sigur într-o grupă cu 5 echipe și Kosovo, națională pe care am întâlnit-o și în preliminariile pentru Euro 2024 și în Liga Națiunilor, într-o grupă de 4 echipe, astfel încât cele două naționale să nu se mai întâlnească și în preliminariile pentru CM 2026, calculele s-au schimbat.
Conform regulamentului FIFA, doar echipele din urna 5 sunt sigure de faptul că vor fi distribuite în grupe cu cât 5 echipe. În rest, celelalte naționale pot fi atât în grupe de câte 4 (A-F), cât și în grupe de câte 5 (G-L) echipe.
„Echipele din urnele 2, 3 și 4: Participantele din play-off-ul de Liga Națiunilor pot fi extrase în grupe de patru sau în grupe de 5, cu condiția ca o astfel de grupă de cinci să poată conține maximum o echipă din play-off-ul de Liga Națiunilor sau o echipă învinsă în sferturile de finală din Liga Națiunilor”, este precizat în regulamentul privind procedura de tragere la sorți.
Astfel, România, care va fi în urna 2, poate întâlni Kosovo, din urna 4, cu condiția ca în această grupă să NU vină o echipă învinsă din sferturile de finală ale Ligii Națiunilor sau echipă care joacă în play-off-ul competiției. Astfel, dacă sorții ar urma să o aducă pe Kosovo din urna 4, din urna 1 singurele variante care mai rămân disponibile ar fi Anglia și Elveția.
Procedura tragerii la sorți pentru Campionatul Mondial 2026
54 de naționale se vor afla în urne la tragerea la sorți, însă trebuie ținut cont că 24 dintre acestea vor disputa, în martie 2025, meciuri în Liga Națiunilor, fie în „sferturile” competiției, fie în meciurile de promovare/retrogradare. Cele 4 câștigătoare ale „sferturilor” vor juca, în iunie 2025, la turneul final al Ligii Națiunilor (semifinale-finale).
Vor fi 12 grupe, jumătate dintre ele vor avea câte 4 echipe (A-F), iar cealaltă jumătate (G-L) câte 5 echipe. Cele 8 reprezentative care vor evolua în sferturile de finală ale Ligii Națiunilor vor face parte din urna 1.
Iar la tragerea la sorți vor fi repartizate în grupe împreună cu perechea lor, urmând ca învingătoarele din „sferturi” să rămână în grupele de 4.
În prima urnă se regăsesc și următoarele 4 naționale cel mai bine clasate în clasamentul FIFA. Următoarele urne au fost completate în baza aceleiași ierarhii, România (locul 38 în lume) fiind în a doua urnă valorică.
Pentru ca preliminariile CM să se poată desfășura în paralel cu meciurile rămase de disputat în Liga Națiunilor, în grupele de câte 5 se va putea regăsi o singură echipă învinsă în „sferturile” Nations League sau o singură participantă în meciurile de promovare/retrogradare din aceeași competiție.
Calendarul calificărilor UEFA
- Faza grupelor: martie 2025 - noiembrie 2025
- Formatul va fi unul cu 12 grupe a câte 4 sau 5 echipe. Câștigătoarele grupelor se vor califica direct la Cupa Mondială
- Play-off UEFA: martie 2026
- Cele 4 locuri rămase vor fi decise printr-un baraj între 16 echipe: cele 12 echipe clasate pe locul 2 în grupele de calificare și cel mai bine clasate 4 câștigătoare de grupe din UEFA Nations League (ediția 2024-25), care nu s-au calificat direct sau nu au intrat deja în baraj de pe locul 2 din preliminarii.
Așa vor arăta urnele la tragerea la sorți:
- Urna 1: Franța* (sau Croația), Spania* (sau Țările de Jos), Anglia, Portugalia* (sau Danemarca), Țările de Jos* (sau Spania), Belgia**, Italia* (sau Germania), Germania* (sau Italia), Croația* (sau Franța), Elveția, Danemarca* (sau Portugalia), Austria**
- Urna 2: Ucraina**, Suedia, Turcia**, Țara Galilor, Ungaria**, Serbia**, Polonia, ROMÂNIA, Grecia**, Slovacia**, Cehia, Norvegia
- Urna 3: Scoția**, Slovenia**, Irlanda**, Albania, Macedonia de Nord, Georgia**, Finlanda, Islanda**, Irlanda de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Israel
- Urna 4: Bulgaria**, Luxemburg, Belarus, Kosovo**, Armenia**, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Insulele Feroe, Letonia, Lituania
- Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino
- Echipe care vor juca în „sferturile” Ligii Națiunilor și vor fi repartizate în grupe în funcție de rezultat
- Echipe care în martie 2025 vor juca în meciurile de promovare/retrogradare din Liga Națiunilor
Antena 1 transmite CM 2026 și 2030
Campionatele Mondiale din 2026 și 2030 vor fi transmise de Antena în România.
În 2026, Campionatul Mondial se va juca în SUA, Mexic și Canada. În 2030, CM se va disputa în 6 țări. Va începe în Uruguay, Argentina și Paraguay, apoi se va muta în Spania, Portugalia și Maroc.
Campionatul Mondial va fi, astfel, cea mai importantă competiție sportivă din grila Antenei. Începând din 2026, la CM vor participa 48 de echipe, față de 32 câte erau până la ediția din 2022.
Antena transmite în continuare meciurile echipei naţionale din preliminariile Cupei Mondiale, ediţii Nations League şi preliminariile EURO 2028 în exclusivitate.
Florin Răducioiu e noul expert
Florin Răducioiu a semnat cu Antena 1, unde va fi analist la Campionatele Mondiale de fotbal din 2026 și 2030. Fostul atacant a fost analist la Prima Sport, iar pe durata Euro din acest an a fost la ProTV.
Golgheterul all time al României la Cupa Mondială, Florin Răducioiu vine în studio la Observator, vineri de la ora 13:00 să comenteze alături de Dan Pavel grupa României şi şansele naţionalei la calificare. Răducioiu a fost pe teren la turneul memorabil din SUA 1994, când a marcat 4 goluri şi a ajutat naţionala să ajungă în sferturile de finală.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”