Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat miercuri, 25 decembrie 2024 20:49 / Actualizat miercuri, 25 decembrie 2024 21:29
Gheorghe Popescu (57 de ani) a vorbit pentru GSP.ro despre problemele de la Farul și evoluția sub așteptări a echipei în actualul sezon de Superligă. Face lumină în ceea ce privește o presupusă ruptură de cumnatul și șeful lui de la club, Gheorghe Hagi.
- Gică, ești președinte la Farul, care acum nu trece printr-un moment foarte bun.
- Da, n-am avut un tur de campionat tocmai bun. Am și făcut greșeli în vara aceasta. Însă, campionatul este foarte, foarte strâns. Între locul 6, ultimul din play-off și unde suntem noi acum sunt câteva puncte. Adică ai câștigat două meciuri ești pe loc de play-off, ai pierdut două meciuri, ești pe loc de retrogradare sau de baraj. Deci este un campionat foarte, foarte strâns. Eu sunt încrezător că vom avea un retur mult mai bun.
- Deci voi încă sperați la play-off?
- Eu mai sper singur. Acesta este în continuare obiectivul.
Gică Popescu: „Am lipsit la trei sau patru meciuri. Imediat lumea a speculat că am o problemă cu Hagi”
- A circulat la un moment dat zvonul că s-au cam răcit relațiile cu Gică Hagi, deși sunteți și rude, sunteți cumnați. De la faptul că n-ai putut să vii la câteva meciuri, lumea imediat a speculat. Care e adevărul?
- Pe lângă activitatea de la Guvern și activitatea de președinte a Farului mai am și foarte multe alte proiecte personale. În acea perioadă s-au cumulat aceste proiecte unde trebuia să fiu prezent. Am un proiect în Hunedoara, am un proiect în Predeal, la Craiova, mă rog.
- Construcții imobiliare?
- Da, diverse proiecte. Și a trebuit să fiu prezent acolo. De aceea am lipsit la trei sau patru meciuri. Imediat lumea a speculat că am o problemă cu Hagi. Vă garantez eu că dacă aș avea vreo problemă cu Gică, nici n-ați visat-o! Nici dumneavoastră și nimeni altcineva.
- Așa.
- Noi de-a lungul timpului am avut multe contradicții, dar contradicțiile sunt bune pentru că aduc la progres. Dacă ne-am păstra părerile personale și nu le-am expune, atunci nu ar mai fi păreri personale. Și cu Gică am avut multe discuții, dar toate au fost în binele clubului. Alte probleme nu putem avea noi. Eu cu Gică, pe lângă partea sportivă, că sunt eu președinte și el antrenor la Farul și proprietar la Farul, noi avem și alte chestiuni care sunt mult mai importante, cele familiare, decât cele sportive.
- Am înțeles, da.
- Eu nu mai vorbisem cu Gică.... Aveam trei săptămâni de când nu ne mai auzisem la telefon. Și când a apărut această chestiune, am zis, „Băi, trebuie să facem ceva!”. Am dat un comunicat. Și săptămâna viitoare am treabă, nu am treabă, vin la meci pentru că nu vrem să se perpetueze această chestiune.
- Șeful adevărat la Farul cine e?
- Gică este șeful la partea sportivă, eu la partea administrativă. Niciodată în acești cinci, șase ani de zile de când sunt la Farul, Gică nu s-a băgat o singură dată la partea administrativă. Niciodată!
- Cred că nici n-ar mai avea timp.
- Nu, dar ce aș mai face eu acolo dacă s-ar băga și în partea administrativă? Dar nu s-a băgat niciodată. Pentru că, cu tot respectul, Gică este un senzațional antrenor. E un proiect pe care l-a clădit de la A la Z, este proiectul lui, dar partea administrativă cred că o fac mai bine decât el.
„Academie cu 800 de copii, echipa mare, investiții, dintr-o pușculiță destul de mică”
- Spune-mi...
- Gândiți-vă că suntem unul dintre cluburile cu cele mai mici bugete din Liga 1 și totuși suntem la performanță an de an, încercăm să facem lucruri. La noi nu este doar partea primei echipe. Avem o Academie în care băgăm un milion și jumătate de euro an de an. Avem o infrastructură care ne-a costat foarte mulți bani și în fiecare an trebuie să dăm înapoi la bancă sumele pe care le-am împrumutat.
- Tot ce e legat de stadion, da.
- Bugetul pe care îl avem și ar fi trebuit să fie către prima echipă trebuie să-l distribuim și către Academie care este una dintre cele mai bune din Est Europa. Să dăm și către bănci, să-i returnăm împrumuturile pe care le avem pentru a face această infrastructură. Atunci încercăm să ne cârpim de unde putem astfel încât să nu periclităm activitatea primei echipe. Dar nu e simplu, nu e simplu de deloc.
- E un fel de echilibristică, să zic așa.
- Un fel de echilibru pe care încercăm în fiecare an să-l facem. Încercăm să-l temperăm pe Gică și îl înțelegem foarte mult pe el pentru că el dorește să aibă o anumită sumă de bani astfel încât să poată plătească jucătorii primei echipe. Însă noi trebuie să ne uităm și în partea cealaltă și de multe ori avem discuții cu el și îi explicăm care este bugetul, care este cashflow-ul pe care îl avem și trebuie să avem foarte mari grijă. Eu cred că cel mai important lucru pe care l-am făcut de când sunt la Farul a fost să o pun pe Cristiana Pariza, cea care este CFO-ul (nr. director financiar) de la Farul. O femeie care ține frâiele financiare în mână. Nu este simplu să ai o Academie cu 800 de copii, echipa mare, investiții, dintr-o pușculiță destul de mică.
- Farul e cotat un club care nu dă salarii foarte mari, dar care le dă la timp. Nu sunt datorii, nu?
- Nu, niciodată n-au fost și nu vor fi niciodată atâta timp cât eu voi fi președinte. Primul lucru pe care îl căutăm, să plătim salariile. Angajaților și jucătorilor, bineînțeles. Și jucătorii, majoritatea jucătorilor spun „Doamne, mă duc la Farul pentru că știu că chiar dacă am salariile mai mici, dar le primez la timp”. Ceea ce pentru jucători este foarte important pentru că au bănci, și-au cumpărat apartamente, trebuie să dea banii la bancă. Au obligațiile, au familie și trebuie să aibă garanția că sumele respective, mai mici sau mai mari, le primesc la timp.
„Neluțu Sabău, o persoană supercorectă și face o treabă nemaipomenită”
- Dintre U Cluj, Dinamo și Petrolul cine e revelația sezonului? Care te-a surprins?
- Fără îndoială, U Cluj! Mă bucur mult, pentru că eu am o părere foarte bună despre Neluțu, ca și antrenor, ca și om, în primul rând. Un bun prieten Neluțu, o persoană super corectă și face o treabă nemaipomenită. Mă bucur că a rezistat, pentru că știți... În anii anteriori voia să plece, se supărase și a găsit această continuitate, care face bine echipei pe care o conduce.
- Da, da.
- Este echipa care a fost cea mai pragmatică din prima parte a campionatului. Nu a fost o echipă care să aibă un joc spectaculos, să domine, să ducă peste adversari, dar a făcut exact ce trebuie. Foarte multă disciplină, foarte atenți la detalii, la fiecare meci și iată-i că au stat în fruntea clasamentului și continuă să stea acolo. Eu cred că dacă vor continua să aibă același randament și aceeași evoluție, ceea ce va fi foarte greu în returul campionatului, au o bună opțiune să se bat la titlu.
- Ai dreptate, corect, da!
- Dar la echipele care nu sunt obișnuite cu poziție de fruntaș în clasament, începe să se simtă presiunea. Și este lucrul cel mai greu de suportat. În momentul în care te apropii de finalul campionatului și nu ești obișnuit să fii acolo sus, e presiune, presiune, presiune. Este de văzut dacă echipele care sunt acum, inclusiv U Cluj, rezistă la această presiune. Să vedem atunci dacă suportă această presiune a primului loc.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”