Articol de George Nistor - Publicat sambata, 29 martie 2025 14:21 / Actualizat sambata, 29 martie 2025 14:39
FIFA și IFAB vor derula în perioada imediat următoare o serie de teste de arbitraj care ar putea revoluționa „sportul rege”. Experimentele derulate de către cele două foruri vor avea loc, în mare parte, în Italia, iar unul dintre ele va fi inițiat chiar astăzi.
În funcție de efectele acestora, fotbalul ar putea trece într-o nouă dimensiune, fără de greșeală și mult mai interactiv. VAR-ul „low cost”, legea Wenger, accesorizarea arbitrilor cu camere corporale (bodycam) și explicarea deciziilor din timpul jocului pentru publicul spectator ar putea fi aprobate la scară largă într-un orizont de timp nu foate îndepărtat de către IFAB (organismul responsabil cu regulamentul fotbalului).
În Serie A, analiza VAR va fi explicată pe tabelă
Începând cu acest weekend, în Serie A, pe tabelele arenelor vor apărea imaginile pe care le va vizualiza și arbitrul central, cu ajutorul graficii explicative, prezentate deja pe transmisia TV, încă de la implementarea sistemului VAR.
În plus, în semifinalele (Empoli - Bologna și Inter - Milan, tur - retur) și finala Cupei Italiei, spectatorii și telespectatorii vor putea asculta în direct motivarea deciziei arbitrilor.
Toți cei prezenți își vor îndrepta privirea în sus, spre ecranul gigant, pentru a vedea, înțelege și, mai ales, a afla ce s-a întâmplat cu adevărat, eliminând orice dubiu sau suspiciune.
Bodycam pentru arbitri, o măsură contra violenței
După experimentele efectuate în Anglia, Cupa Mondială a Cluburilor va fi un „câmp” de testare pentru camerele video montate pe pieptul arbitrilor, ce ar putea fi implementate, pe viitor, și în rândul jucătorilor.
Acestea au fost deja folosite în Finalissima dintre Anglia și Brazilia (2023, feminin) și într-un meci din Premier League. Camerele vor înregistra fiecare fază de joc, având și un rol de descurajare pentru jucătorii care ar putea avea reacții necontrolate în momentele tensionate.
Un instrument util împotriva violenței, dar și pentru revizuirea unor faze care ar putea fi omise în timpul jocului, chiar dacă, în prezent, aproape nimic nu scapă datorită video arbitrajului. Nu este exclus ca imaginile captate să fie utilizate și pentru transmisiunile TV.
Football Video Support sau VAR-ul low cost
Supranumit și „VAR la cerere” sau „Challenge”, FVS ar putea reprezenta un pas important pentru ligile inferioare, care nu dispun de resursele tehnice ale cluburilor din primele eșaloane.
Sistemul se numește „Football Video Support” și diferă de VAR-ul clasic, deoarece nu există arbitri asistenți video, iar decizia de a solicita o revizuire îi aparține antrenorului. Un operator care va fi responsabil de reluări se va asigura că arbitrului i se arată faza corectă.
Va putea fi solicitat de maximum două ori pe meci, iar dacă revizuirea duce la schimbarea deciziei inițiale, solicitarea nu este contabilizată.
VAR-ul low cost va fi introdus, mai întâi, în Serie C și în competițiile feminine.
Pe 1 septembrie 2016, VAR a fost testat pentru prima dată într-un meci amical între Italia și Franța (scor 1-3), însă nu a fost nevoie de intervenția sistemului. Primul meci oficial în care s-a folosit VAR a fost Ajax - Willem II, din Eredivisie, disputat pe 21 septembrie 2016.
Regula de 8 secunde pentru portari
Până în acest moment, portarii aveau voie să rețină balonul timp de 6 secunde, iar dacă depășeau timpul limită, echipa adversă beneficia de o lovitură liberă indirectă. Această măsură a fost aplicată de foarte puține ori de-a lungul timpului.
Noua regulă spune ca goalkeeper-ii vor avea voie să țină mingea în mână timp de 8 secunde, iar dacă vor depăși, echipa adversă va primi corner.
Primele trei secunde nu vor fi semnalizate, dar când arbitrul va ridica mâna pentru a indica ultimele cinci secunde ale „numărătorii inverse”, portarii vor trebui să repună mingea în joc.
Pierderile de timp s-au dublat în ultima perioadă, astfel că foarte mulți jucători responsabili de buturi primesc cartonașe galbene pentru această practică.
Regula Wenger propune o schimbare a regulii ofsaidului. Vine la inițiativa lui Arsene Wenger, fostul manager al celor de la Arsenal, și presupune ca un jucător să fie în poziție de ofsaid doar atunci când se află cu totul în spatele ultimului apărător pentru a crea un fotbal mai ofensiv. Această se află încă în stadiul de proiect.
În 1925, atacantul trebuia să fie în spatele a doi fundași pentru a evita ofsaidul. Din 1990, este considerat în poziție regulamentară dacă este pe aceeași linie cu penultimul apărător.
Mașina Tesla, descrisă de Elon Musk drept „indestructibilă”, a fost RUPTĂ în două de un Mercedes