Articol de GSP - Publicat marti, 21 februarie 2012 00:00 / Actualizat marti, 21 februarie 2012 20:41
Pentru a da kilograme jos sau pur şi simplu pentru a-ţi menţine silueta este important să ţii sub control schimbările de metabolism. Un metabolism încet implică o ardere de calorii lentă, deci încearcă să ai o dietă şi un antrenament fizic care să sprijine creşterea ritmului metabolic. Doctorul nutriţionist Heather Bauer, autoarea cărţii “The Wall Street Diet”, are cateva ponturi pentru a obtine asta.
1. Începe cu hidratarea. Importanţa hidratării s-a transformat într-un sfat răsuflat pentru mulţi si totuşi este demonstrat ştiinţific că 8 pahare de apă zilnic îţi ajută organismul să lucreze la putere maximă.
2. Asigură-te că ai destul calciu în organism. Studii de ultima oră despre obezitate arată că o scădere a nivelului de calciu activează un hormon care împiedică eliminarea grăsimii. De aceea, este bine să alegi pentru mesele tale brânzeturi degresate, iaurt, somon, tofu şi ovăz.
3. Mai uşor cu cocktailurile. Cocktailurile şi băuturile tari din miez de noapte sunt inamicul nr.1 al metabolismului. Cercetările arată că a doua zi după cei ai consumat băuturi alcoolice rata metabolică scade brusc. Dacă pui la socoteală şi poftele datorate mahmurelii, ai şanse mici de a-ţi regla metabolismul în următoarele zile.
4. Mănâncă de mai multe ori pe zi. Gustările nu sunt în sine un lucru rău. Nu fă greşeala de a amâna o masă, pentru că asta nu va face decât să încetinească procesul de ardere al grăsimilor. În schimb, optează pentru snack-uri bogate în fibre (biscuiţi din cereale), fructe şi legume.
5. Alungă stresul şi gândurile negative din viaţa ta. Se ştie că stresul creşte nivelul de cortizol din sânge. Nu la fel de cunoscut este faptul că odată cu această creştere, nevoia de zahăr este simţită imediat de individ, care o traduce drept foame. Pentru a elimina această senzaţie şi odată cu ea stresul cronic, meditează în timpul tău liber şi puneţi priorităţile în ordine.
6. Antrenează-te la temperaturi mici. Ori de câte ori poţi, fă exerciţiile de cardio în aer liber, preferabil dimineaţa. Atunci grăsimea bună (brown fat) acţionează la maximum pentru a oferi corpului căldură, folosind ca şi combustibil grăsimea albă, de care vrei să scapi.
7. Investeşte în ceai verde şi ceai Kombucha. Ceaiul verde conţine EGCG, un polifenol cu efect antioxidant. Acesta este destul de puternic pentru a-ţi pune la treabă metabolismul; totuşi trebuie să consumi 4-5 căni pe zi de ceai verde pentru a vedea rezultatele scontate. Ceaiul Kombucha este realizat din ciupercile negre Kombucha, care au un efect detoxifiant asupra corpului, deci unul benefic pentru metabolism.
8. Nu uita de vitaminele B şi C! Vitamina B se găseşte în nuci, vită, pui slab, peşte şi unele legume, iar vitamina C în citrice. Ultima absoarbe foarte bine calciul, un mineral care grăbeşte arderea grăsimilor.
9. Condimentele iuţi sunt aliaţii tăi. Capsaicina din ardeii iuţi – fie că sunt chilli, jalapenos sau cayenne – îţi pişcă atât limba cât şi caloriile depuse, reducându-le la zero. Ghimbirul înlesneşte la rândul său digestia – îl poţi consuma ca shot în suc sau ca legumă.
10. Intervale scurte, rezultate optime. Antrenamentul bazat pe intervale presupune depunerea unui efort mare în doze mici. Cu alte cuvinte, caloriile sunt arse rapid, fără să trebuiască să petreci o zi întreagă la sală.