Articol de GSP - Publicat luni, 05 septembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 05 septembrie 2011 17:27
„Stretchingul previne entorsele”, „Apa fierbinte detensionează muşchii” sau „Abdomenele reduc colăceii” sunt doar câteva dintre miturile celebre care ţi-au trecut pe lângă urechi în ultimii ani. Află acum de ce nu ar fi trebuit să te încrezi în ele şi în altele de acest fel!
Mit: Stretchingul dinaintea antrenamentului propriu-zis este vital pentru a preveni lovirile
Adevărul: Întinderile DUPĂ antrenamente au beneficiile lor, dar stretchingul dinainte nu are nici un efect asupra mobilităţii tale. De fapt, anumite studii arată că stretchingul destabilizează muşchii, astfel că aceştia sunt mai puţin pregătiţi pentru antrenamentul de forţă. Dacă nu vrei să incepi direct cu ridicările de greutăţi, fă o încălzire clasică, pentru a-ţi pune sângele în mişcare.
Mit : Ridicarea de greutăţi te va face să arăţi ca un Hulk modern
Adevărul: Se pare că ridicările de greutăţi nu te transformă peste noapte într-un Hulk. Aici secretul constă într-un hormon-cheie: testosteronul. Faţă de femei, bărbaţii au cu 20-30% mai mult testosteron, motiv pentru care ei se pot lăuda cu bicepşi foarte lucraţi. În cel mai fericit caz, ridicările de greutăţi le vor ajuta pe femei să scadă în greutate iar dacă la acest antrenament adaugă şi cardio, îşi vor asigura o siluetă suplă şi tonifiată.
Mit : Băile fierbinţi previn febra musculară
Adevărul: Apa rece dă rezultate mult mai bune, spun specialiştii americani. O baie rece funcţionează ca o punga cu gheaţă pentru întregul tău corp. Când faci exerciţii, vasele de sânge se dilată şi rămân astfel până la o oră după terminarea antrenamentului. În acest timp, acidul lactic trece şi se depune în vasele de sânge, ducând la dureri musculare. Apa rece poate preveni această durere pentru că contractă vasele de sânge la timp.
Mit : Alergarea nu este recomandată celor care fac antrenament de forţă
Adevărul: Alergarea nu este contraproductivă antrenamentului de forţă, decât dacă încerci să-ţi întăreşti musculatura susţinut. De fapt, alergarea ajută la dezvoltarea unei corp zvelt, mai ales în partea de jos. Între timp, genuflexiunile, flexările, flotările şi ridicările la bară sunt bune pentru metabolism şi energie.
Mit: Cardio cu greutăţi favorizează arderea caloriilor
Adevărul: Folosirea greutăţilor în timpul antrenamentului cardio favorizează arderea caloriilor, dar nu într-atât cat să merite riscul entorselor! Mişcările anevoioase şi necontrolate cu greutăţile pot cauza dureri la încheieturi sau întinderi musculare. În loc de asta, creşte-ţi rezistenta cu antrenamente pe banda de alergare sau pe bicicleta eliptică.
Mit: Abdomenele te scapă de colăcei
Adevărul: Poţi să faci abdomene până la saturaţie, iar talia ta să nu o arate. Muşchii tăi, oricât de solicitaţi ar fi, vor fi în continuare acoperiţi de grăsime pe abdomen. Doar dacă reuşeşti să reduci procentajul de grăsime din întregul corp urmând cardio şi antrenament de forţă, alături de o dietă, vei obţine pătrăţelele la care visai.