GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  ANTENA 1-RCS&RDS

Antena 1, neinteresată să dea meciuri din Liga I pentru difuzarea pe televiziunea sportivă a RCS&RDS

Articol de GSP - Publicat marti, 28 aprilie 2009 00:00

Antena 1 vrea să păstreze meciurile din Liga I pentru difuzarea pe GSP TV şi nu doreşte ca anumite opţiuni din campionatul intern de fotbal să fie difuzate pe postul Digi Sport, pentru care RCS&RDS a primit, marţi, licenţă audiovizuală de la CNA, au declarat pentru MEDIAFAX surse din consorţiu.

Potrivit aceloraşi surse, Antena 1 nu vrea să dea RCS&RDS niciunul dintre meciurile din Liga I pentru difuzarea pe Digi Sport, televiziunea pe care operatorul de cablu o va lansa la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie.

În ceea ce priveşte derularea angajamentelor financiare asumate de consorţiul Antena 1-RCS&RDS prin contractul de transmitere a meciurilor de fotbal din Liga I, într-un comunicat de presă comun, remis MEDIAFAX, Antena 1-RCS&RDS spun că, până în acest moment, consorţiul "a plătit deja pentru campionatul în curs de desfăşurare 34 milioane de euro şi analizează, în acest context, raportul calitate-preţ".

"Consorţiul Antena 1-RCS&RDS sesisează faptul că evenimentele recente din fotbalul românesc nu fac obiectul contractului semnat anul trecut şi, mai mult, afectează reputaţia părţilor implicate. Antena 1 a format un consorţiu împreună cu RCS&RDS pentru ca, prin preluarea drepturilor de difuzare a Ligii I, meciurile să fie difuzate pe GSP TV", se mai spune în comunicatul Antena 1-RCS&RDS.

Totuşi, RCS&RDS a primit, marţi, licenţă audiovizuală prin satelit pentru a lansa propria televiziune sportivă, Digi Sport. Prezent la şedinţa CNA, Alexandru Oprea, preşedintele RCS&RDS, a spus că RCS&RDS va rămâne în consorţiu cu Antena 1 pentru difuzarea meciurilor din Liga I. Potrivit lui Oprea, Digi Sport va fi o televiziune cu profil sportiv, cu emisie pe două sau mai multe canale - Digi Sport 2, 3 şi 4. Programele vor fi difuzate pe canale diferite, pe perioade scurte (1-2 ore), pentru asigurarea difuzării evenimentelor sportive transmise în direct şi care se suprapun pe un anumit interval orar.

Alexandru Oprea a spus că Digi Sport nu va fi "o replică" a GSP TV. "Încercăm o abordare puţin diferită. Ceea ce vrem noi este să ne axăm pe un conţinut constând din competiţii româneşti şi internaţionale, mai puţine emisiuni de dezbatere. Va fi dificil ca, imediat după lansarea programului, să ne bazăm doar pe competiţii live. Ne bazăm pe campionatul Spaniei şi Germaniei. Suntem în discuţii pentru achiziţionarea de drepturi pentru competiţii sportive care să fie transmise în timpul săptămânii, încercăm să obţinem drepturi pentru alte sporturi. Ne propunem să avem o abordare puţin diferită, vor fi calupuri de ştiri, în trei calupuri, dimineaţa, la prânz şi seara, dar ceea ce vom încerca să facem va fi să ne îndreptăm atenţia spre o serie de sporturi româneşti (...) care au fost neglijate, gimnastica, atletismul, luptele libere, canotajul, handbal, volei", a declarat Alexandru Oprea, preşedintele RCS&RDS.

EL a spus că RCS&RDS a achiziţionat deja drepturile pentru trei ani pentru difuzarea campionatului de fotbal al Spaniei, dar şi drepturile pe o perioadă de un an pentru campionatul de fotbal al Germaniei, acest sport urmând să aibă o pondere de circa 50% din totalul programelor canalului Digi Sport. "Suntem în discuţii şi cu alte agenţii pentru alte competiţii", a mai spus Alexandru Oprea. "Marea parte a grilei postului nostru va fi bazată, însă, pe drepturi din competiţii, campionatul Spaniei, Germaniei şi posibil unele meciuri din campionatul României", a subliniat Oprea.

Totodată, Alexandru Oprea a mai spus că RCS&RDS va rămâne în consorţiu cu Antena 1 pentru difuzarea meciurilor din Liga I. "După cum ştiţi, drepturile s-au câştigat în consorţiu, pentru trei ani. Rămânem implicaţi în proiectul respectiv. În timp, putem discuta cu Antena, pentru că au fost unu-două-trei meciuri care nu s-au transmis şi să fie difuzate. Ne propunem ca aceste meciuri să fie preluate, transmise, pe Digi Sport", a explicat Oprea.

Alexandru Oprea a declarat, după şedinţa CNA, într-o declaraţie pentru presă, că RCS&RDS va respecta contractul cu Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) pentru meciurile din Liga I. "Se apropie termenul de plată. Avem un contract cu Liga Profesionistă de Fotbal, o să-l respectăm", a spus preşedintele RCS&RDS. Alexandru Oprea a susţinut că nu au existat discuţii pentru ruperea consorţiului RCS&RDS-Antena 1. "Relaţiile cu Antena 1 sunt ca şi la început, suntem parteneri de consorţiu", a spus el.

Pe de altă parte, Alexandru Oprea a mai spus că RCS&RDS nu s-a consultat cu Antena 1 pentru lansarea televiziunii Digi Sport. "Nu am discutat cu Antena 1 despre lansarea acestui canal de sport. Nu aveam de ce să discutăm, este vorba despre lansarea unui canal al companiei, nu aveam de ce să discutăm cu altcineva din afară pentru asta", a explicat Oprea.

Întrebat ce va face RCS&RDS dacă Antena 1 nu va fi de acord ca anumite meciuri din Liga I să fie difuzate pe Digi Sport, Alexandru Oprea a spus că noua televiziune va difuza doar meciurile din campionatele Spaniei şi Germaniei.

Televiziunea Digi Sport va fi lansată la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie şi va fi retransmisă în pachetul de bază în reţeaua de cablu a RCS&RDS şi pe platforma digitală pe care compania o operează, respectiv Digi TV. Cheltuielile operaţionale pentru lansarea televiziuni Digi Sport sunt de 1.409.840 euro (2009), 1.805.227 (2010) şi 1.522.497 (2011), potrivit proiectului de licenţă depus de RCS&RDS la CNA.

"Aşa cum este şi GSP, (Digi Sport, n.r.) va fi în pachetul de bază, oferit abonaţilor, atât prin serviciul DTH (Digit TV, n.r.), cât şi pe reţelele de cablu. Va fi disponibil tuturor abonaţilor. Ne propunem, în timp, să oferim un conţinut premium pentru un preţ accesibil", a spus Alexandru Oprea. El a afirmat că noul postul TV va fi pus la dispoziţia altor operatori de cablu, contra unui cost care va fi stabilit ulterior. În acest context, Oprea a mai spus că a discutat cu reprezentanţii Antena 1, pentru a oferi şi GSP TV la un preţ mai mic pe abonat decât cel iniţial. "Am discutat să scădem tarifele propuse iniţial cu 60 de eurocenţi şi să facem o nouă ofertă operatorilor de cablu", a explicat Oprea.

Preşedintele RCS&RDS a explicat că intenţionează să lanseze o televiziune similară Digi Sport şi în Ungaria, în următoarea perioadă. "Nu este exclus ca, în viitor, să facem versiuni ale acestor canale şi în alte ţări", a explicat Oprea.

RCS&RDS este unul dintre cei mai importanţi operatori locali de telecomunicaţii fixe, televiziune prin cablu şi internet. RCS&RDS are în prezent peste 1 milion de abonaţi pe DTH, prin Digi TV, circa 1,4 milioane de abonaţi pe cablu în România şi circa 1 milion de abonaţi în Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia. Compania operează platforma digitală Digi TV şi deţine o licenţă audiovizuală pentru televiziunea Digi TV Info.

Lansarea de către RCS&RDS a televiziunii proprii, Digi Sport, vine în contextul în care presa a făcut speculaţii cu privire la o posibilă desfiinţare a postului GSP TV, care difuzează majoritatea meciurilor din Liga I, dar şi la ruperea consorţiului Antena 1-RCS&RDS, care deţine drepturile de difuzare a meciurilor din Campionatul intern de fotbal.

De asemenea, surse au declarat pentru MEDIAFAX că neînţelegerile dintre Antena 1 şi RCS&RDS sunt de natură financiară, compania de cablu având datorii la televiziunea controlată de familia Voiculescu. În plus, consorţiul trebuie să plătească până la data de 15 mai o nouă tranşă pentru drepturile TV din Liga I, respectiv o sumă de 27 de milioane de euro.

Pe de altă parte, Intact Media Group a transmis vineri, printr-un comunicat remis MEDIAFAX, că postul de sport GSP TV, care difuzează meciurile din Liga I, nu este în pericol de a fi desfiinţat, iar directorul Radu Naum nu a demisionat. "Postul de sport GSP TV a fost special înfiinţat pentru telespectatorii iubitori ai tuturor sporturilor, iar programele sale vor respecta în continuare acest obiectiv", a spus Intact Media Group. Totodată, Radu Naum, directorul Departamentului Sport Antena 1 şi al GSP TV, a negat zvonurile potrivit cărora ar fi demisionat din funcţia pe care o deţine. "Nu mi-am dat demisia. Acestea sunt speculaţii pe marginea unui subiect «la modă» în ultimele zile, iar zvonurile sunt absolut nefondate", a spus Radu Naum.

Totuşi, potrivit unor surse, în televiziunea GSP TV se vor produce restructurări, care ar putea viza nu doar diminuarea costurilor, ci şi personalul.

Lansarea de către RCS&RDS a propriei televiziuni sportive vine, de asemenea, în contextul în care, pe 16 aprilie, Consiliul Concurenţei a anunţat că s-a autosesizat în privinţa vânzării drepturilor de televizare a Ligii I de fotbal şi a iniţiat două investigaţii care vizează Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) şi Federaţia Română de Fotbal (FRF), pe de-o parte, şi consorţiul Antena 1-RCS&RDS, pe de altă parte.

Postul Antena 1, alături de operatorul de cablu RCS&RDS, a câştigat, pe 31 martie 2008, licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I în următoarele trei sezoane, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA, ceea ce înseamnă 102 milioane de euro. Drepturile TV vizează sezoanele 2008/2009, 2009/2010 şi 2010/2011. Majoritatea meciurilor sunt difuzate, însă, de postul GSP TV, care aparţine trustului Intact şi a fost lansat în iulie 2008.

Antena 1 vrea să păstreze meciurile din Liga I pentru difuzarea pe GSP TV şi nu doreşte ca anumite opţiuni din campionatul intern de fotbal să fie difuzate pe postul Digi Sport, pentru care RCS&RDS a primit, marţi, licenţă audiovizuală de la CNA, au declarat pentru MEDIAFAX surse din consorţiu.

Potrivit aceloraşi surse, Antena 1 nu vrea să dea RCS&RDS niciunul dintre meciurile din Liga I pentru difuzarea pe Digi Sport, televiziunea pe care operatorul de cablu o va lansa la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie.

În ceea ce priveşte derularea angajamentelor financiare asumate de consorţiul Antena 1-RCS&RDS prin contractul de transmitere a meciurilor de fotbal din Liga I, într-un comunicat de presă comun, remis MEDIAFAX, Antena 1-RCS&RDS spun că, până în acest moment, consorţiul "a plătit deja pentru campionatul în curs de desfăşurare 34 milioane de euro şi analizează, în acest context, raportul calitate-preţ".

"Consorţiul Antena 1-RCS&RDS sesisează faptul că evenimentele recente din fotbalul românesc nu fac obiectul contractului semnat anul trecut şi, mai mult, afectează reputaţia părţilor implicate. Antena 1 a format un consorţiu împreună cu RCS&RDS pentru ca, prin preluarea drepturilor de difuzare a Ligii I, meciurile să fie difuzate pe GSP TV", se mai spune în comunicatul Antena 1-RCS&RDS.

Totuşi, RCS&RDS a primit, marţi, licenţă audiovizuală prin satelit pentru a lansa propria televiziune sportivă, Digi Sport. Prezent la şedinţa CNA, Alexandru Oprea, preşedintele RCS&RDS, a spus că RCS&RDS va rămâne în consorţiu cu Antena 1 pentru difuzarea meciurilor din Liga I. Potrivit lui Oprea, Digi Sport va fi o televiziune cu profil sportiv, cu emisie pe două sau mai multe canale - Digi Sport 2, 3 şi 4. Programele vor fi difuzate pe canale diferite, pe perioade scurte (1-2 ore), pentru asigurarea difuzării evenimentelor sportive transmise în direct şi care se suprapun pe un anumit interval orar.

Alexandru Oprea a spus că Digi Sport nu va fi "o replică" a GSP TV. "Încercăm o abordare puţin diferită. Ceea ce vrem noi este să ne axăm pe un conţinut constând din competiţii româneşti şi internaţionale, mai puţine emisiuni de dezbatere. Va fi dificil ca, imediat după lansarea programului, să ne bazăm doar pe competiţii live. Ne bazăm pe campionatul Spaniei şi Germaniei. Suntem în discuţii pentru achiziţionarea de drepturi pentru competiţii sportive care să fie transmise în timpul săptămânii, încercăm să obţinem drepturi pentru alte sporturi. Ne propunem să avem o abordare puţin diferită, vor fi calupuri de ştiri, în trei calupuri, dimineaţa, la prânz şi seara, dar ceea ce vom încerca să facem va fi să ne îndreptăm atenţia spre o serie de sporturi româneşti (...) care au fost neglijate, gimnastica, atletismul, luptele libere, canotajul, handbal, volei", a declarat Alexandru Oprea, preşedintele RCS&RDS.

EL a spus că RCS&RDS a achiziţionat deja drepturile pentru trei ani pentru difuzarea campionatului de fotbal al Spaniei, dar şi drepturile pe o perioadă de un an pentru campionatul de fotbal al Germaniei, acest sport urmând să aibă o pondere de circa 50% din totalul programelor canalului Digi Sport. "Suntem în discuţii şi cu alte agenţii pentru alte competiţii", a mai spus Alexandru Oprea. "Marea parte a grilei postului nostru va fi bazată, însă, pe drepturi din competiţii, campionatul Spaniei, Germaniei şi posibil unele meciuri din campionatul României", a subliniat Oprea.

Totodată, Alexandru Oprea a mai spus că RCS&RDS va rămâne în consorţiu cu Antena 1 pentru difuzarea meciurilor din Liga I. "După cum ştiţi, drepturile s-au câştigat în consorţiu, pentru trei ani. Rămânem implicaţi în proiectul respectiv. În timp, putem discuta cu Antena, pentru că au fost unu-două-trei meciuri care nu s-au transmis şi să fie difuzate. Ne propunem ca aceste meciuri să fie preluate, transmise, pe Digi Sport", a explicat Oprea.

Alexandru Oprea a declarat, după şedinţa CNA, într-o declaraţie pentru presă, că RCS&RDS va respecta contractul cu Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) pentru meciurile din Liga I. "Se apropie termenul de plată. Avem un contract cu Liga Profesionistă de Fotbal, o să-l respectăm", a spus preşedintele RCS&RDS. Alexandru Oprea a susţinut că nu au existat discuţii pentru ruperea consorţiului RCS&RDS-Antena 1. "Relaţiile cu Antena 1 sunt ca şi la început, suntem parteneri de consorţiu", a spus el.

Pe de altă parte, Alexandru Oprea a mai spus că RCS&RDS nu s-a consultat cu Antena 1 pentru lansarea televiziunii Digi Sport. "Nu am discutat cu Antena 1 despre lansarea acestui canal de sport. Nu aveam de ce să discutăm, este vorba despre lansarea unui canal al companiei, nu aveam de ce să discutăm cu altcineva din afară pentru asta", a explicat Oprea.

Întrebat ce va face RCS&RDS dacă Antena 1 nu va fi de acord ca anumite meciuri din Liga I să fie difuzate pe Digi Sport, Alexandru Oprea a spus că noua televiziune va difuza doar meciurile din campionatele Spaniei şi Germaniei.

Televiziunea Digi Sport va fi lansată la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie şi va fi retransmisă în pachetul de bază în reţeaua de cablu a RCS&RDS şi pe platforma digitală pe care compania o operează, respectiv Digi TV. Cheltuielile operaţionale pentru lansarea televiziuni Digi Sport sunt de 1.409.840 euro (2009), 1.805.227 (2010) şi 1.522.497 (2011), potrivit proiectului de licenţă depus de RCS&RDS la CNA.

"Aşa cum este şi GSP, (Digi Sport, n.r.) va fi în pachetul de bază, oferit abonaţilor, atât prin serviciul DTH (Digit TV, n.r.), cât şi pe reţelele de cablu. Va fi disponibil tuturor abonaţilor. Ne propunem, în timp, să oferim un conţinut premium pentru un preţ accesibil", a spus Alexandru Oprea. El a afirmat că noul postul TV va fi pus la dispoziţia altor operatori de cablu, contra unui cost care va fi stabilit ulterior. În acest context, Oprea a mai spus că a discutat cu reprezentanţii Antena 1, pentru a oferi şi GSP TV la un preţ mai mic pe abonat decât cel iniţial. "Am discutat să scădem tarifele propuse iniţial cu 60 de eurocenţi şi să facem o nouă ofertă operatorilor de cablu", a explicat Oprea.

Preşedintele RCS&RDS a explicat că intenţionează să lanseze o televiziune similară Digi Sport şi în Ungaria, în următoarea perioadă. "Nu este exclus ca, în viitor, să facem versiuni ale acestor canale şi în alte ţări", a explicat Oprea.

RCS&RDS este unul dintre cei mai importanţi operatori locali de telecomunicaţii fixe, televiziune prin cablu şi internet. RCS&RDS are în prezent peste 1 milion de abonaţi pe DTH, prin Digi TV, circa 1,4 milioane de abonaţi pe cablu în România şi circa 1 milion de abonaţi în Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia. Compania operează platforma digitală Digi TV şi deţine o licenţă audiovizuală pentru televiziunea Digi TV Info.

Lansarea de către RCS&RDS a televiziunii proprii, Digi Sport, vine în contextul în care presa a făcut speculaţii cu privire la o posibilă desfiinţare a postului GSP TV, care difuzează majoritatea meciurilor din Liga I, dar şi la ruperea consorţiului Antena 1-RCS&RDS, care deţine drepturile de difuzare a meciurilor din Campionatul intern de fotbal.

De asemenea, surse au declarat pentru MEDIAFAX că neînţelegerile dintre Antena 1 şi RCS&RDS sunt de natură financiară, compania de cablu având datorii la televiziunea controlată de familia Voiculescu. În plus, consorţiul trebuie să plătească până la data de 15 mai o nouă tranşă pentru drepturile TV din Liga I, respectiv o sumă de 27 de milioane de euro.

Pe de altă parte, Intact Media Group a transmis vineri, printr-un comunicat remis MEDIAFAX, că postul de sport GSP TV, care difuzează meciurile din Liga I, nu este în pericol de a fi desfiinţat, iar directorul Radu Naum nu a demisionat. "Postul de sport GSP TV a fost special înfiinţat pentru telespectatorii iubitori ai tuturor sporturilor, iar programele sale vor respecta în continuare acest obiectiv", a spus Intact Media Group. Totodată, Radu Naum, directorul Departamentului Sport Antena 1 şi al GSP TV, a negat zvonurile potrivit cărora ar fi demisionat din funcţia pe care o deţine. "Nu mi-am dat demisia. Acestea sunt speculaţii pe marginea unui subiect «la modă» în ultimele zile, iar zvonurile sunt absolut nefondate", a spus Radu Naum.

Totuşi, potrivit unor surse, în televiziunea GSP TV se vor produce restructurări, care ar putea viza nu doar diminuarea costurilor, ci şi personalul.

Lansarea de către RCS&RDS a propriei televiziuni sportive vine, de asemenea, în contextul în care, pe 16 aprilie, Consiliul Concurenţei a anunţat că s-a autosesizat în privinţa vânzării drepturilor de televizare a Ligii I de fotbal şi a iniţiat două investigaţii care vizează Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) şi Federaţia Română de Fotbal (FRF), pe de-o parte, şi consorţiul Antena 1-RCS&RDS, pe de altă parte.

Postul Antena 1, alături de operatorul de cablu RCS&RDS, a câştigat, pe 31 martie 2008, licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I în următoarele trei sezoane, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA, ceea ce înseamnă 102 milioane de euro. Drepturile TV vizează sezoanele 2008/2009, 2009/2010 şi 2010/2011. Majoritatea meciurilor sunt difuzate, însă, de postul GSP TV, care aparţine trustului Intact şi a fost lansat în iulie 2008.

Sursa: Mediafax

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (18)
 •  02 Mai 2009, 21:06

DL.voiculescu cu PC sa se ia de treburi serioase.Nu are rusine cand isi bate joc de o natie intreaga.Sportul este exprimarea libera a unui popor.Chiar asa sa ajuns.DL-or va inebunit banii.O viata aveti,fiti oameni.Vrem sa vedem si noi acest sport care este fotbalul.Chiar nu mai este demnitate.Rusine,sa aveti indepliniri cum avem noi pasiuni

 •  28 Aprilie 2009, 16:51

GSP 3 - PA, GSP 2 - PA, urmeaza GSP 1... de-abia astept... Ce bashini pe voi la inceputul campionatului... va si vedeati cu transmisiuni ca-n bundesliga... iaca-ta ca o sa dati faliment... Ce ma bucur, ce ma bucur... Ati tinut degeaba cu Steaua o juma' de an... campionatul e praf... ati vrut scandaluri... ati avut din plin... ultima Bomba: GSP TV nu mai este, din 3 a ramas 1 si ala mic mic mic de tot... NAUM + GRADINESCU cei mai praf comentatori din toate timpurile...

 •  28 Aprilie 2009, 16:33

Va bateti joc de iubitori sportului cu GSP-TV cei din firma de cablu UPC (si sunt destui ) nu pot vedea meciurile din Liga 1, poi cum e posibil ani de zile urmaream toate meciurile la postul public TVR acum ati venit voi cu Televiziunile voastre sa trageti de bani ,ca la telespectatori nu va ganditi ,asta e tara in care traim si nu va mirati de ce este asa.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează