OPINII  »  EDITORIAL

Hunger Games în Arabia Saudită

Editorial Cătălin Striblea
Editorial Cătălin Striblea

Articol de - Publicat miercuri, 16 august 2023 15:17 / Actualizat miercuri, 16 august 2023 15:53

Neymar în Arabia Saudită? Nu mă miră. Fotbalul practicat de el, cerințele salariale și anturajul care-l însoțește nu-l recomandă azi la un club care face din fotbal o afacere bazată pe principii și tradiție. Adică la unul care să facă bani din performanță, suporteri și iubire, fie ea și marketată. Neymar este un produs de lux numai bine potrivit acolo unde banii se fac cu lopata sau cu petrolierul, mai curând.

Dar Roberto Mancini în Arabia? În mijlocul carierei și dintr-o țară în care fotbalul este cultură, religie și chiar renaștere, odată la câțiva ani. Asta este de-a dreptul de mirare. Dar și un semn că o mare falie a sportului s-a pus în mișcare. Căci așa cum Ronaldo a deschis porțile paradisului financiar, Mancini poate deschide mințile și celor mai mari antrenori care știu că performanța este în Europa.

Hunger Games în Arabia Saudită
Cristiano Ronaldo. Foto: Instagram

Să fie fotbalul arab viitorul celui mai mare spectacol de pe planetă? Lăsați-vă un pic imaginația să zburde! Ce se poate întâmpla?

Campionatele țărilor arabe deja atrag jucători de top, la vârste potrivite, nu la final de carieră. Li se vor alătura specialiști în domeniul sportiv la toate nivelurile. Unii sunt deja acolo, fie că e vorba de pregătirea fizică, de medicină sau de pregătirea tactică.

Nici măcar nu este nevoie ca toate echipele să fie la cel mai înalt nivel. Asta se va face în timp. Dar este nevoia ca două-trei să poată atinge nivelul în care să poată juca competitiv în Europa Cum în Europa? Mai curând cu echipele europene într-o ligă globală. Sau una pe două continente.

Să nu vi se pară imposibil. Israelul nu este în Europa. Și nici nu are banii arabilor. Deja marile cluburi europene au vrut să facă o Superligă. Apropo, unele dintre marile cluburi europene sunt deținute de arabi. Tehnic, Europa a reușită să predea puterea politică, administrativă și votul în chestiuni sensibile unor entități arabe care acum pot construi. Pot muta jucători în țara lor, dar mai ales pot aduce cluburi de acolo în lumea noastră.

Nu m-ar mira să vedem o Superligă a campionilor care să aibă și echipe din Arabia Saudită, Qatar sau Emirate. Întâi două, apoi trei, apoi patru. Țineți minte că a fost o Ligă a Campionilor din Europa. Acum ea este o ligă a campionilor și vicecampionilor și locurilor trei  din Europa Occidentală.

Și nu ar fi de mirare ca, în timp, Superliga asta să se desprindă de campionatele tradiționale. Cine îi poate împiedica pe marii jucători și antrenori să joace în cea mai bine plătită competiție de pe planetă? Și știm deja cum o să arate competiția asta. Poate fi un campionat, poate fi un circuit ca Formula 1, poate fi o competiție cu conferințe ca NBA sau o serie de turnee precum tenisul. Doar să avem imaginație și spațiu pentru marii campioni.

Știu, tradiția, culorile, argintăria, toate sunt în Europa. Dar visele se mai și construiesc, prieteni. Ronaldo la arabi, Messi la americani, Guardiola la qatarezi. Cu toții pot alimenta visele puștanilor de pe toată planeta. Avem deja la București câte un fan club pentru Arsenal, Barcelona și altele.

Și, da, competiția se va muta pe ecrane. Noi, esticii, știm deja cum este să nu mai vezi echipe mari. Poate o să știe și vesticii. Poate marile corporații o să facă tombole ca să ajungem la meci în Arabia Saudită. Și, poate, oricât ai fi de clasă mijlocie, un meci o dată în viață va fi viitorul.

Cu ce vă seamănă acest scenariu? Vorba unui prieten, este vorba de Hunger Games, varianta soft. O elită globală cu acces la resurse și o planetă de privitori la televizor.

Vă invit să combateți acest scenariu în comentarii. Procesul este deja pornit și, foarte posibil, o să-l vedem în timpul vieților noastre. Îl putem accepta sau îl putem pune pe agenda politicienilor noștri. Vrem cel mai mare show din lume sau pe cel care corespunde inimilor și tradițiilor noastre?


Comentarii (18)
Chris.Dumi
Chris.Dumi  •  17 August 2023, 11:55

Probabil pentru a-si aigura voturile vor coopta si ligile nationale din estul Europei carora li se va promite o echipa in Champions League, Conferinta de Est. Asa cum Sepsi a zburat 5 ore spre Kazahstan, asa se va zbura tot 5 ore pana in Ryad sau Dubai. Pe termen scurt Europa de Est va avea de castigat, premiile vor fi mari, apoi vor pune iar gaselnita cu coeficientul daca mergem acolo doar sa ne prezentam

Mache_mana_iute
Mache_mana_iute  •  17 August 2023, 09:02

Hunger games? Am avut și vom avea mereu... Pentru noi nu e nicio diferență. Orice schimbare s-ar produce în fotbalul mare nu ne afectează cu nimic. Poa' să se mute Champions League în Asia sau în Australia... pentru noi... tot aia e! Vedem show-ul la TV, ca spectatori neutri, la fel ca până acum. Altfel, pe plan intern, avem circul asigurat. De aici nu pleacă nimeni. Nici Jiji, nici memeu', nici măcar pe Șumudică nu-l mai ia nimeni! Ai noștri nu mai au loc la arabi,... cum n-au avut nicicând loc rezervat la masa bogaților. În curând nici Oli n-o să se mai potrivească-n peisaj. Așa e, domnu' Striblea :((. Spectacolul se mută... acolo unde și foamea de spectacol e mai mare. "Right to dream" nu e doar numele stadionului din Farum. E dreptul tuturor: de la cei mici... pân' la șeici. Iar dacă visul e mai prețuit și poate străluci mai tare-n alte zări... se duce acolo. Cei cu foame de bani se duc la cei cu foame de vise. Iar dacă cei cu bani vor reuși să pună visele în scenă... vom asista cu toții la o transformare a perimatei Champions League... într-un Campionat Mondial al cluburilor. Spectacol pe care-l vor aduce, din când în când... și pe Bătrânul Continent. Așa cum voi ați reușit să mutați divele aici, să aduceți Libertatea pe un site de sport, la fel vor reuși și alții să jongleze cu vise, ... să mute fotbalul spectacol de pe un continent pe altul. Cât timp avem net și galerii foto... who cares?

emill
emill  •  17 August 2023, 08:18

hunger games nu dar Insurgent da. seamănă mai mult cu distopia din Divergent, cu caste diferite care caută puterea

Vezi toate comentariile (18)
Comentează