OPINII  »  EDITORIAL

Slava, Messi!

Articol de - Publicat vineri, 23 decembrie 2022 17:48 / Actualizat vineri, 23 decembrie 2022 17:48

Dramatic nu înseamnă și cel mai mare din toate timpurile

Un meci formidabil? Desigur! Cel mai mare meci al tuturor timpurilor? Nu și, oricum, așa ceva nu există. Finala Mondialelor a fost dramatică. 

E de crezut că mulți chirurgi au întrerupt operațiile pe cord deschis pentru a lua note. 

Dar dramatic înseamnă, mai întâi, emoție și, abia apoi, valoare. Sursele dramatismului fără sfârșit al acestei finale sunt fascinante. 

Mai întâi, criza franceză. Până în minutul 80, Franța a fost totuna cu Brazilia ’98, echipa distrusă, atunci, de linia Deschamps-Petit-Zidane.

Supradotații, șansa și ghinionul

În 2022, Franța a fost defrișată de Mac Allister, De Paul și Enzo Fernandez. Griezmann a fost ejectat de palele fioroasei triplete argentiniene, iar Rabiot a terminat în genunchi, după o lungă inițiere în arta martiriului. 

Recuperarea franceză a fost dată, ca în toate marile răsturnări istorice, de un supradotat (Mbappe) și de șansă. 

Apropo, dacă șansa insista, Randal Kolo Muani nu șuta din 3 metri în Martinez și Franța era campioană mondială. Restul a fost Messi. Și aici, istoria și-a luat coautor accidentul. 

Ce ar fi fost dacă în teren se afla N’Golo Kante, omul care l-a amuțit pe Messi în 2018, pe Kazan Arena? Dar celălalt mare indisponibil, Benzema?

Slava, Messi!
Leo Messi, în finala cu Franța / Sursă foto: Guliver/Getty Image

Doctorat în artele ocnei

Într-un fel, Argentina și-a văzut singură de handicap. Cu o psihologie care îmbină un suflet de mardeiaș și un mental infantil, Argentina a adormit cu aurul la gât înainte de festivitatea de premiere și a lăsat Franța să reintre în meci. 

Pe cât de mare e Messi, pe atât de groaznic e mentalul echipei. Martinez e un portar, dar și un golan de clasă. Apărarea imediată cade din senin, iar echipa are un doctorat în artele ocnei fără să poată ucide la timp un meci.

Mintea tăioasă a lui Deschamps

Evident, Argentina merita titlul. Franța n-a remorcat meciul și a fost mereu în spatele lui. Singura zvâcnire a venit din mintea tăioasă a lui Deschamps, care a tăiat în carne vie înainte de pauză și a turnat un bloc ofensiv aerian peste figurile obosite din teren.

La un loc, altceva decât cel mai frumos meci vreodată jucat. Mai degrabă, cel mai agitat balamuc vreodată deschis publicului. Până la urmă: Slava, Messi!


Comentarii (15)
Papalaga
Papalaga  •  26 Decembrie 2022, 06:59

TRU ramane acelasi *** care is publica prostiile pe unde poate

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

tache18
tache18  •  25 Decembrie 2022, 13:20

Formatorul de opinie trebuie (nu există alternativă) să fie un model comportamental. Și, foarte sigur în opinia mea, nu este cazul Dv., dle Ungureanu. Indiferent de conținutul articolelor semnate de Dv., nu faceți parte din categoria jurnaliștilor credibili. Politica v-a "murdărit" suficient pentru a mai putea oferi idei obiective (nici nu mai facem examenul de calitate al scriiturilor Dv.). Picați cu brio condițiile preliminare ale unui autor care ar putea fi citit. Mă aștept ca GSP să nu mai publice opiniile Dv. Eventual, publicațiile gen "România Mare" ar fi încântate să vă găzduiască.

VanBasten
VanBasten  •  24 Decembrie 2022, 17:10
Postat de Cristian73 pe 24 Decembrie 2022, 16:57

Păi nu de ce nu " Slava ***", tovarășul oportunist? Știu că nu e locul aici de circul politic și mai știu că o să-mi iau hate-uri de la fanii *** ai lui Georgică, dar nu mă pot abține! Se apropie alegerile pt Parlamentul European și, cum nu ai loc pe nicăieri(nici măcar în fostul partid al stăpânului tău, Băsescu) ai început să plângi cu muci de biata țărișoară pe la microfoanele latrinei politice, cu inițiale pompoase și de prost gust! Mai, mai că îți aruncă scamatorul ală de Simion vreun oscior! Ai norocul că sunt destui tembeli în țara asta care pun botul la minciunile și manipulările acestui partid infect! Rușine să-ți fie, băi "entelectualule"!

TRU practica cea mai veche meserie din lume...ca politician.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează