FOTBAL  »  Superliga  »  ANCHETA GSP

EXCLUSIV Acoperișul de pe Arena Natională stă să ne cadă în cap înainte de Euro! Detalii șocante + cum au reacționat Firea și Nicușor Dan

Arena Națională se pregătește de Euro 2021, dar a fost închisă din cauza faptului că acoperișul prezintă risc de prăbușire.
Arena Națională se pregătește de Euro 2021, dar a fost închisă din cauza faptului că acoperișul prezintă risc de prăbușire.

Articol de , - Publicat sambata, 19 decembrie 2020 09:11 / Actualizat sambata, 19 decembrie 2020 11:44

Arena Națională se pregătește de Euro 2020, dar a fost închisă din cauza faptului că acoperișul prezintă risc de prăbușire. Nicușor Dan a refuzat să răspundă ieri telefoanelor GSP, dar, printr-un comunicat, anunță că a sesizat Corpul de Control și că fostul primar n-a realizat un contract de întreținere pentru acoperiș. Gabriela Firea a răspuns solicitării ziarului și susține că nu era nevoie de mentenanță din moment ce există garanție.

  • O sursă din Compania Municipală Tehnologia Informației (CMTI), care are în fișa postului pe site „mentenanța acoperișului" de pe Arena Națională, face dezvăluiri șocante: „Acoperișul e blocat acum într-o poziție intermediară, cât de cât de siguranță!!!"
  • Plafonul a costat aproape 25 de milioane de euro, însă șeful echipei de consultanți ai corporației americane Louis Berger a avertizat în aprilie 2008 că acesta e inutil și neeconomic, dar a fost ignorat chiar de cel care îl angajase: Primăria Capitalei

Cu mai puțin de 6 luni înainte de a găzdui primul meci la Campionatul European de anul viitor, Arena Națională se închide. Iar motivul e unul incredibil: acoperișul prezintă risc de prăbușire! Surse din interiorul Primăriei susțin că săptămâna trecută, atunci când s-a produs prima ninsoare în București, acoperișul n-a fost retras, iar zăpada care s-a depus pe el a depășit greutatea maximă admisă și i-a afectat structura de rezistență, care e peste nivelul de avarie în acest moment.

Nicușor Dan nu a răspuns

EXCLUSIV Acoperișul de pe Arena Natională stă să ne cadă în cap înainte de Euro! Detalii șocante + cum au reacționat Firea și Nicușor Dan

Gazeta Sporturilor l-a sunat ieri pe noul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan, care n-a răspuns nici după ce a fost informat prin sms despre subiectul pe care ziarul vrea să-l discute cu el. În schimb, Primăria Capitalei a emis un comunicat: 

Primarul Capitalei consideră inadmisibil ca pentru acoperișul de pe stadion să nu fi fost cuprins, în niciun contract, mentenanța acestuia. Strict legat de cazul de față, de modul în care s-a ajuns la defectarea acestuia, precum și de modul ulterior de gestionare a problemei, Corpul de Control al Primarului va derula în următoarea perioadă o anchetă

Surse din interiorul administrației Nicușor Dan susțin că noul primar s-a declarat șocat să afle că nu există un contract de întreținere pentru acoperiș, motiv pentru care a dispus închiderea stadionului. Dan așteaptă acum raportul Corpului de Control. Practic, noul primar aruncă întreaga responsabilitatea către predecesoarea sa, Gabriela Firea.

Ce s-a întâmplat în mandatul Gabrielei Firea

Totuși, Primăria Capitalei, în mandatul Gabrielei Firea, a oferit și a încheiat contracte de mentenanță pentru mai multe componente ale stadionului. Iar în fișa uneia dintre companiile împuternicite de Primărie scrie explicit "servicii mentenanță acoperiș Arena Națională".

În 2017, după ce s-a reziliat unilateral colaborarea cu UTI, Primăria condusă de Firea a oferit lucrările de mentenanță către două Companii ale Municipalității: Compania Municipală Energetica și Compania Municipală Tehnologia Informației. Ulterior, în 2018, a fost semnat un contract-cadru, a cărui scadență e prevăzută pentru 2021. Deci el e în vigoare în momentul de față.

Conform înțelegerii, Compania Municipală Energetica se ocupă de sistemele HVC (ventilație, aer condiționat), dar și de obiectele sanitare, termice. În schimb, Compania Municipală Tehnologia Informației are în subordine tot ce înseamnă zona de electrice, IT, electronice etc. Pe site-ul acestei companii apare scris explicit și "servicii mentenanță acoperiș Arena Națională", iar suma prevăzută pentru 2020 e de 75.000 de lei, fără TVA, undeva în jur de 15.500 de euro.

Achiziții publice pentru anul 2020 - Compania Municipală Tehnologia Informației

Tipul și obiectul contractuluiSuma (euro, fără TVA)
Componente sistem IPTV și sistem informare spectatori - cerințe pentru Euro 2020155.000
Achiziționare de componente de sistem control Voce Date - cerințe pentru Euro 2020240.000
Achiziție sistem supraveghere video - cerințe pentru Euro 2020201.000
Servicii mentenanță detecție incendiu Arena Națională23.000
Mentenanță a sistemului de încălzire Arena Națională15.500
SERVICII MENTENANȚĂ ACOPERIȘ ARENA NAȚIONALĂ15.500
Sisteme de iluminat Arena Națională27.000

Gazeta l-a căutat pe directorul acestei companii, Cristian Nițu, care nu a răspuns la telefon! În schimb, ziarul a reușit să discute cu o altă persoană din cadrul firmei. Respectiva sursă a cerut să nu-i fie declinată identitatea, tocmai pentru a nu se expune public din moment ce chiar directorul nu a avut o poziție, însă a oferit o concluzie incredibilă: „Nu există în contractul dintre noi și Primărie serviciul de mentenanță pentru acoperiș. Nici n-ar putea să fie așa ceva din moment ce nu avem competență în domeniu!!!".

De aici s-a născut un dialog, între ziar și sursa sa din cadrul Companiei Municipale Tehnologia Informației (CMTI), din care rezultă dezvăluiri uluitoare despre ce s-a întâmplat săptămâna trecută la stadion.

„Acoperișul e blocat acum într-o poziție intermediară, cât de cât de siguranță!!!”

GSP: - Deci susțineți că nu există în responsabilitatea CMTI mentenanța acoperișului Arenei!
Sursa: - Nu! V-am spus, nu există fiindcă nici nu aveam competențe în această direcție.

- Și atunci de ce pe site-ul companiei apare "servicii mentenanță acoperiș"?
- Nu știu, probabil aceasta e denumirea pentru verificările pe care le facem pentru cubul video, urcarea, coborârea lui. Referitor la partea mobilă a acoperișului, acolo lucrurile sunt mai complicate, nu ține de noi.

- Și din ce știți, există un contract cu cineva pentru mentenanța acestuia?
- Din câte știu eu, nu există! Cred că au fost anulate aceste contracte!

- Când?
- Cândva, pe parcursul anului 2020. Cred că prin primăvară!

- Aveți idee totuși dacă în momentul de față acoperișul e retras în totalitate, fiindcă avem o informație că s-ar fi blocat cam la jumătate?
- Este într-o poziție intermediară!

- Intermediară?!
- Da, cât de cât de siguranță!

- Sună incredibil ce spuneți! Să înțeleg că CMTI s-a implicat în problema acoperișului zilele trecute?
- Noi am observat că sunt probleme la acoperiș și am făcut o informare la Direcția Investiții, din moment ce noi nu aveam competență. Le-am atras atenția celor de acolo.

- Și ce v-au spus?
- Să-i căutăm pe cei care au construit acoperișul. I-am căutat, dar când am văzut cât de mari sunt prețurile...

- Dar din ce cauză s-a blocat retractarea acoperișului?
- Poate de la ninsoare! Apoi a și plouat peste zăpadă și apa n-a mai avut cum să se scurgă și s-au creat adevărate pungi pe acoperiș, care au apăsat cu greutatea lor. Repet, nu era de competența noastră, noi doar am ajutat să se rezolve cât de cât. Apa a fost evacuată, de-asta am zis că în momentul de față e într-o poziție cât de cât în siguranță.

- Și de plătit cine va plăti?
- S-a făcut o notă de comandă, Primăria s-a angajat că va plăti.

Gabriela Firea: „Fiind în garanție, nu era nevoie de contract de mentenanță”

EXCLUSIV Acoperișul de pe Arena Natională stă să ne cadă în cap înainte de Euro! Detalii șocante + cum au reacționat Firea și Nicușor Dan

Sursa din CMTI confirmă ceea ce susține comunicatul Primăriei conduse de Nicușor Dan, lipsa unui contract de mentenanță pentru acoperiș. Cum noul primar arată cu degetul către vechiul edil, Gazeta Sporturilor a sunat-o pe Gabriela Firea pentru a-i cere un punct de vedere. N-a răspuns, însă ziarul i-a trimis și un sms. Firea a replicat cu un mesaj în care și-a exprimat punctul de vedere:

 „Arena Naționala este o construcție relativ nouă, contractul și obiectivul având o perioadă de garanție, în care orice problemă apărută trebuia rezolvată de către constructor. Ca urmare, fiind în perioada de garanție, nu era nevoie de contract de mentenanță. Pe tot parcursul mandatului meu ne-am confruntat cu probleme tehnice, cum de altfel ați scris inclusiv dumneavoastră, care au fost rezolvate în baza acestei garanții. În cursul acestui an, Direcția Investiții a PMB a inițiat o procedură de achiziție publică pentru un contract de mentenanță, care să intre în vigoare la expirarea garanției. La procedură s-a prezentat o singură ofertă, care însă a fost declarată neconformă. După câte știu, în prezent, specialiștii care au montat cubul video lucrează deja pentru a soluționa problema. Acum este responsabilitatea noii conduceri a PMB să ia măsurile necesare pentru asigurarea funcționării normale a Arenei Naționale”.

Primăria a ignorat propriul consultant!

Încă dinainte de a fi construită Arena, acoperișul a reprezentat cea mai controversată problemă. Există fapte și mărturii care indică în mod clar că dacă s-ar fi respectat pașii corecți, astăzi stadionul n-ar fi avut probleme. Fiindcă n-ar fi avut deloc acoperiș! Practic, cea mai costisitoare componentă a stadionului, finalizat în 2011, e chiar acoperișul, cu un cost total de aproape 25 de milioane de euro. 

A existat însă o notă informativă oficială, în cadrul raportului proiectului Arenei, prin care chiar consultantul angajat de Primăria Bucureștiului, pentru a superviza construcția stadionului, n-a dat undă verde plafonului în forma în care s-a realizat. Firma la care apelase Primăria a fost corporația americană Louis Berger, în vreme ce constructorul care câștigase licitația de ridicare a stadionului a fost Max Bogl. Cătălin Crețu, de profesie inginer constructor, șeful echipei de consultanți ai corporației americane Louis Berger, a avut o poziție fermă în aprilie 2008, când a realizat că Primăria dorește acoperiș retractabil, deși în acel moment nici măcar Max Bogl nu terminase proiectul.

„Am trimis o adresă în care mi-am exprimat opinia în privința acoperișului. Primăria a decis altfel. Vom vedea dacă eu am greșit atunci", a spus Crețu în 2011, după ce stadionul fusese finalizat. "Pe 9 aprilie 2008, i-am trimis doamnei Aurora Abas, reprezentantul Primăriei în proiect, o adresă. I-am scris că «acoperișul retractabil reprezintă variantă neeconomică în condițiile în care poate fi folosit numai în timpul verii și în cazul ploilor ușoare». Nu am primit niciun răspuns. Nici măcar unul verbal. Eu totuși m-am simțit obligat profesional să dau în scris acea opinie față de acoperiș”.

EXCLUSIV Acoperișul de pe Arena Natională stă să ne cadă în cap înainte de Euro! Detalii șocante + cum au reacționat Firea și Nicușor Dan

Cătălin Tolontan, care a realizat o anchetă în toamna lui 2011 referitoare la acoperișul Arenei, scria în Gazeta Sporturilor, ca o concluzie: "O firmă-consultant, plătită, conform lui Bogdan Hreapcă, directorul de investiții al Primăriei, cu o sumă de aproape 1,5 milioane de euro, îți semnalează că intenția ta n-are sens economic și totuși mergi mai departe! Dar nu doar că mergi mai departe, dar și prezinți această variantă de a merge mai departe cu acoperiș și cu 25 de milioane de euro în plus drept "unica variantă, pentru că altfel am fi plătit reproiectarea și alte daune care ne-ar fi dus la același preț, așa că am mers pe varianta cu acoperiș, votată în Consiliul General". Citat tot din Hreapcă, cel care a preluat din mers investiția în 2008, odată cu schimbarea lui Adriean Videanu cu Sorin Oprescu".

Poziția corporației americane Louis Berger a fost ignorată, s-a mers mai departe cu realizarea acoperișului, iar astăzi, la 9 ani și 3 luni de la inaugurarea arenei, actualul și fostul primar își pasează unul altuia responsabilitatea, iar plafonul se înțepenește într-o "poziție intermediară, dar cât de cât de siguranță" și e nevoie să punem iarăși lacătul pe o construcție care a costat 235 de milioane de euro!

Mircea Badea a râs de Burleanu

Joi, la conferința de presă pe care a avut-o după ședința Comitetului Executiv, Răzvan Burleanu s-a referit la problema stadionului și a dat asigurări că Primăria Bucureștiului va rezolva toate problemele. "Cu siguranță, Primăria Capitalei va rezolva toate problemele până anul viitor. Dacă am discutat cu cei de la Primărie? Nu am discutat încă cu reprezentanții ei", a spus Burleanu. 

Afirmațiile șefului FRF au fost ironizate de realizatorul TV Mircea Badea: "Cum să spui ceva atât de lipsit de logică și de sens? Cum să dai asigurări că Primăria va rezolva, după care zici că, de fapt, nici n-ai vorbit cu cei de la Primărie? Am râs copios când am citit", a spus Badea.

FCSB - Sepsi se joacă la Mogoșoaia

Luni seară, Arena Națională trebuia să găzduiască meciul dintre FCSB și Sepsi, din ultima etapă a Ligii 1 pe 2020. Partida nu va mai putea să aibă loc acolo, iar șeful FRF s-a oferit să ajute clubul patronat de Gigi Becali. "Am discutat cu domnul Vali Argăseală. I-am oferit sprijinul, dacă FCSB nu va reuși până la urmă să deblocheze această situație, meciul să se dispute chiar în baza sportivă de la Mogoşoaia pe care o deținem", a declarat Burleanu. În cele din urmă, FCSB a acceptat propunerea și disputa cu Sepsi va avea loc în baza FRF.

Etapa 15 | Match Preview FCSB - Sepsi

Citește mai multe știri din Liga 1:

CRAIOVA - FCSB 0-2. Corneliu Papură, sacrificat din nou de Rotaru?! 4 variante tari pentru banca oltenilor + o soluție de avarie

Reduc pagubele, dar nu cu mult » Detalii de la negocierile DDB cu jucătorii neplătiți de Cortacero: două variante puse pe masă

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
Liga 2
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
Delegare curioasă la Craiova - FCSB. Are doar două meciuri în acest campionat + MM Stoica îl critica acum un an: „Cum facem să nu mai arbitreze?
Superliga
Delegare curioasă la Craiova - FCSB. Are doar două meciuri în acest campionat + MM Stoica îl critica acum un an: „Cum facem să nu mai arbitreze?"
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”
Superliga
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”

Singurul antrenor care are INTERZIS la Craiova! Război deschis cu Mihai Rotaru: „Nu doar că ne-a fost propus, ne-a fost impus!” + Reacția tehnicianului

Ultimele detalii de la Universitatea Craiova: suma de reziliere oferită de Mihai Rotaru lui Costel Gâlcă + cine va sta pe bancă împotriva lui FCSB


Comentarii (39)
10213623528574978
Paul Lupu  •  20 Decembrie 2020, 04:10

trebuie dat jos sa nu cada! eventual dus la "fer" vechi sa nu incurce pe acolo :))

cornelcc
cornelcc  •  20 Decembrie 2020, 00:00

Incompetenta crasa peste tot, incepand cu votantii, care voteaza pentru un pui si un litru de ulei, indifernt de la cine le primeste, continuand cu cei votati, incompetenti care se baga in politica tocmai pentru ca stiu ca nu au sanse sa faca ceva in viata lor in alta parte, trecand la cei angajati de autoritaile (votate) incompetente si care e musai sa fie nepriceputi pentru ca asta ii face obedienti si manipulabili si ajungand la Doreii care executa ordinele sefilor incompetenti, carora nu trebuie sa le dea de gandit ce au de facut, pentru ca ei nu sunt acolo sa-si puna intrebari ci doar sa execute! Asta e tara pe care o admirama, astia ne sunt conducatorii pe care ii meritam!

ray51
ray51  •  19 Decembrie 2020, 20:18

Bataie de joc. Daca in continuare vom pune oamenii de casa in functii de conducere, de management, de administrare, de personal tehnic, chiar si personal de intretinere si curatenie din ograda proprie, vom ajunge sa calcam in *** si in depuneri de colb calcarat...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (39)
Comentează