Articol de Costin Ștucan, Daniel Grigore - Publicat luni, 09 octombrie 2023 11:37 / Actualizat luni, 09 octombrie 2023 14:06
Conducerea stadionului Arcul de Triumf este acuzată că a atribuit ilegal contractul de mentenanță a gazonului, acesta fiind motivul pentru care suprafața de joc s-a deteriorat vizibil în perioada recentă ♦ Cei care reclamă presupusa ilegalitate sunt Marcel Nicolaescu, care i-a fost consilier directorului complexului, și Stelian Dia, directorul firmei care a montat gazonul și care s-a ocupat de întreținerea acestuia în primii doi ani.
- Fostul consilier al directorului de la „Arcul de Triumf” acuză: „Licitația nu s-a desfășurat legal!”
- „Am atacat decizia în instanță, așteptăm răspuns pe 18 octombrie”
- Acuză firma câștigătoare: „Au lăsat din buget undeva la 18%. Nu ai cum!”
- Cum răspunde Radu Popa acuzațiilor
- A ieșit val-vârtej din emisiune: „Eu sunt la alt nivel”
- Stelian Dia: „E stupid ce spune Radu Popa”
În ultimele luni, suprafața de joc de pe arena „Arcul de Triumf” s-a deteriorat serios. Inclusiv chiriașii obișnuiți, cei de la Dinamo, s-au plâns de condițiile de pe arena inaugurată în iulie 2021.
Doi dintre oamenii care au avut de-a face cu administrarea stadionului, Marcel Nicolaescu și Stelian Dia, au fost invitați în această dimineață la emisiunea GSP Live, în cadrul căreia au acuzat că licitația pentru contractul de mentenanță a gazonului a fost ilegală.
Primul i-a fost consilier personal directorului complexului sportiv, Radu Popa, în vreme ce Stelian Dia este proprietar al firmei Sports Fields SRL, cea care a montat suprafața de joc și s-a ocupat de întreținerea acesteia până în luna iulie a anului curent, când contractul dintre părți a expirat.
VIDEO. Fostul consilier al directorului de la „Arcul de Triumf” acuză: „Licitația nu s-a desfășurat legal!”
Licitația acuzată de cei doi a avut loc la începutul lunii iulie și a avut drept câștigătoare firma UniSports Evo SRL, al cărei director executiv este Anastasios Dedes. La licitație a participat și firma lui Stelian Dia, însă nu a avut câștig de cauză.
„Am văzut multe lucruri acolo. Din punctul meu de vedere, acolo se desfășoară lucruri total ilegale. Dacă cineva din instituțiile statului face un audit sau ia aceste contracte la control, va rămâne complet surprins de ilegalitățile care se fac acolo.
Vă spun cu toată responsabilitatea că acea licitație nu s-a desfășurat legal. Firma câștigătoare nu a îndeplinit condițiile tehnice minime: să aibă experiență, să facă dovada recepției unor lucrări importante, să aibă utilaje, oameni și alte lucruri, care erau conform fișei postului.
Că firma a intrat în licitație cu acel CV mi se pare total suspect. Organele statului ar trebui să-și îndrepte atenție asupra modului în care a avut loc acea licitație. A fost total ilegal”, a acuzat în prima fază Marcel Nicolaescu, ex-viceprimar general al Municipiului București și consilier al directorului complexului sportiv.
Stelian Dia: „Am atacat decizia CNSC. Așteptăm răspuns pe 18 octombrie”
Stelian Dia, directorul firmei care a pierdut licitația, l-a completat pe Nicolaescu.
„După publicarea câștigătorului licitației, am cerut acces la documente. Este legal, se poate face asta. Mă bazam pe faptul că nu avea cum să câștige din punct de vedere tehnic firma domnului Dedes Anastasios.
Știind că nu are o bază tehnică, personal și experiența necesară, am mers mai departe și am cerut acces la documente. Mi s-au pus la dispoziție, nu am putut verifica tot dosarul, dar am identificat niște puncte... (n.r. - neinteligibil), motiv pentru care am făcut contestație la CNSC (n.r. - Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor).
CNSC-ul a răspuns că nu este reală contestația și că au fost respectate normele tehnice și caietul de sarcini, desemnând câștigătoare firma UniSports Evo.
Noi suntem în instanță, am atacat decizia CNSC-ului și așteptăm să vedem ce decide instanța. Ar trebui să primim răspuns pe 18 octombrie. Ce spune domnul Nicolaescu vă pot confirma și eu. Au fost lucruri incorecte și ilegale în atribuirea câștigătorului.
Firma UniSports Evo nu a depus DUAE (n.r. - Documentul Unic de Achiziție European) în termenul notat în caietul de sarcini. Au făcut o solicitare ca să le prelungească termenul de depunere a documentelor în DUAE.
O a doua problemă este că trebuia dovedită experiența similară prin contracte, CV, recomandări. El (n.r. - referitor la directorul firmei care a câștigat licitația) a fost calificat printr-un simplu CV și cu o recomandare tocmai de la firma unde a fost director general în trecut”, a afirmat Dia.
Stelian Dia: „Au lăsat din buget undeva la 18%. Nu au oameni și utilaje!”
În continuare, Stelian Dia a acuzat firma concurentă că este subdimensionată și că nu are în dotare utilajele necesare întreținerii gazonului. Pe deasupra, că a avut câștig de cauză pentru că ar fi lăsat din preț la licitație.
„Cât am fost acolo, am dus toate competițiile fără niciun fel de probleme și fără niciun fel de reclamație din partea staff-urilor echipelor care au venit acolo sau a Federației de Rugby. Nu am avut niciun fel de problemă.
Nu ai cum să faci mentenanță cu 2 oameni și câteva mașini de tuns. Nu au utilaje de aerare, de scarificare și nu au experiență, nu știu ce înseamnă să faci o mentenanță profesionistă la un stadion.
Am pierdut licitația pentru că a fost calificat ilegal din punct de vedere tehnic. Prețul meu în licitație a fost mai mare decât al lui. El a lăsat din bugetul făcut de unitatea contractantă, Arcul de Triumf, undeva aproape de 18%. Asta mi se pare mult prea mult, nu ai cum.
Înseamnă că nu bagă îngrășăminte în cantitățile necesare, nu fac lucrările corect, așa cum s-a cerut în caietul de sarcini. Normal că marja lui de câștig este mare, în condițiile în care nu bagă în mentenanță materialele necesare.
Acolo trebuie să dai îngrășăminte profesionale cu eliberare controlată, să le aplici din două în două săptămâni și să le alternezi cu foliare, ca să menții fermitatea firului, să reziste la uzură. Trebuie să dai fungicide în cantități corespunzătoare, semințe profesionale de gazon”, a acuzat Dia.
Surse ale Gazetei transmit că mentenanța stadionului îi costă pe cei de la „Arcul de Triumf” în jurul a 26.000 de euro lunar.
Radu Popa răspunde acuzațiilor: „Licitația a fost legală, corectă”
În cadrul emisiunii din această dimineață a intervenit și Radu Popa, directorul Complexului Sportiv Național „Arcul de Triumf”.
Acesta a fost confruntat cu acuzațiile lui Nicolaescu și Dia, iar după câteva secunde de tăcere a precizat:
„Mă surprinde telefonul dumneavoastră, cu doi invitați care nu știu cât se pricep la administrație publică. A fost o licitație legală, corectă, conform legislației din România.
Firma care a licitat este firma care asigură mentenanța și pe Ghencea, și pe Giulești. Nu este subdimensionată, este o firmă normală. Este normal ca cel care pierde să fie supărat, dar nu are de ce, că a pierdut pe barba lui.
Gazonul arăta bine înainte? Hai să fim serioși, hai să fim serioși... Avem studii făcute de reprezentanții UEFA, de laboratoare din Italia, care arată că gazonul nu a fost bine construit de la început. Dar asta este o discuție care va ieși în justiție, la CNI și peste tot.
Să nu intrăm în detalii tehnice de vizionări de pe margine. Dumneavoastră l-ați văzut de pe margine, dar gazonul arată foarte bine și s-a deteriorat din cauza deschiderii porților și jocului intensiv.
Arcul de Triumf a fost un stadion deschis pentru toate evenimentele, inclusiv pentru antrenamentele echipei naționale de rugby, care a plecat la Campionatul Mondial.
Joi, la meciul România - Anglia, la U20, vă aștept să-l vedeți. Îl întreținem conform standardelor”.
A ieșit val-vârtej din emisiune: „Eu sunt la alt nivel”
Când le-a fost acordat cuvântul lui Marcel Nicolaescu și Stelian Dia, Radu Popa a ales să încheie discuția telefonică:
„Haideți să închidem aici discuția. Discutați cu Marcel Nicolaescu și cu cine vreți dumneavoastră. Ăsta e nivelul invitaților dumneavoastră, eu nu fac parte din acest nivel de invitați. Rămâneți cu Marcel Nicolaescu și vă mulțumesc mult. O zi bună și îmi pare rău de ascultătorii dumneavoastră, că îi obligați să suporte astfel de emisiuni”.
Stelian Dia: „E stupid ce spune Radu Popa”
Ulterior, Stelian Dia a comentat spusele directorului de la „Arcul de Triumf”:
„După construcția stadionului și terminarea gazonului, noi am fost monitorizați de UEFA pentru că stadionul Arcul de Triumf a fost bază de antrenament pentru echipele naționale ale Austriei, Elveției, Ucrainei și Franța.
Am fost monitorizați în permanență de specialiștii UEFA în privința calității suprafeței de joc. Toate măsurătorile și testele au fost în parametri optimi. Nu poate domnul director să spună că sunt greșeli de construcție, asta este stupid, nu ai cum să spui așa ceva.
Nu era niciun fel de problemă cu drenarea apei, calitatea substratului. Dânsul are o problemă în momentul de față cu firma UniSports Evo, pentru că sunt amatori!”.
Mai multe știri de actualitate:
Anunț de ultim moment în lotul echipei naționale » Iordănescu i-a găsit înlocuitor lui Camora