FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL

Analiza noii legi Dragomir » Aşa lege, aşa fotbal

Noua Lege Dragomir strînge lațul pentru huligani dar deschide drumul abuzurilor pentru forțele de ordine
Noua Lege Dragomir strînge lațul pentru huligani dar deschide drumul abuzurilor pentru forțele de ordine

Articol de GSP - Publicat vineri, 13 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 13 ianuarie 2012 13:34

Proiectul de lege al deputatului Trăşculescu, respins de aleşii poporului în 2010, a fost modificat de Comisiile parlamentare şi a primit săptămîna trecută girul preşedintelui Băsescu. Stewarzii vor fi instruiţi, evenimentele sportive vor fi catalogate după gradul de risc, dar există şi prevederi controversate: jandarmii pot interveni în forţă, fără aprobare, pe baza unor "indicii temeinice" iar cine e interzis pe stadion poate petrece cîte 2 ore pe săptămînă la secţie, timp de un an sau mai mult!

Anul 2012 aduce o nouă lege privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive. Evenimentele de la meciul Petrolul-Steaua au conturat un cadru favorabil, astfel că iniţiativa deputatului PDL Alin Trăşculescu şi-a făcut drum: suporterii sînt însă revoltaţi şi consideră că legea e absurdă, anumite prevederi fiind imposibile de aplicat iar altele favorizînd abuzurile.

Din cei 239 de deputaţi care au votat iniţiativa, doar unul a fost împotrivă: deputatul PDL Daniel Bărbulescu. Contactat de Gazetă, acesta a avut o explicaţie dezarmantă pentru votul său: "Sincer să fiu, am apăsat din greşeală! Voiam să votez pentru. Sînt microbist, dar am votat greşit" :). Întrebat ce s-ar fi întîmplat dacă votul lui ar fi fost decisiv, Bărbulescu a răspuns calm: "Era imposibil la cîţi au fost de acord!".


Legea lui Dragomir/Trăşculescu/Comisiilor?
Multe din noile prevederi au fost introduse pe 13 decembrie de Comisiile Camerei Deputaţilor (Învăţămînt, ştiinţă, tineret şi sport, precum şi cea pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională), acestea neregăsindu-se iniţial în proiectul lui Trăşculescu. Comisiile au inclus în cauzele stării de beţie a spectatorilor consumul de stupefiante şi medicamente cu efect similar. Iniţial, singura inovaţie a deputatului era eliminarea, din rîndul "semnelor" de ebrietate, a mirosului de alcool emanat!

La fel, în problema instruirii stewarzilor, salutară de altfel, deputatul considera suficient ca personalul să "absolve un curs": Comisiile au introdus ideea de instuire semestrială, stabilind că Jandarmeria, cu avizul ANTS, face tematica iar stewarzii vor fi examinaţi!

Un deputat care nu a vrut să îşi divulge identitatea a avut o reacţie inedită la proiectul colegului Trăşculescu, propunînd chiar ideea mai multor reglementări, funcţie de fiecare sport în parte: "Nu vă supăraţi pe domnul deputat Trăşculescu. Dumnealui a fost baschetbalist, chiar a jucat trei ani în prima ligă, însă la fotbal e altceva. Violenţa e aceeaşi peste tot, numai că regulile de prevenire şi combare nu pot fi identice!"

Forza poliţia!
Dincolo de discrepanţa între sancţiuni (închisoare de la 1 la 2 ani pentru pătrunderea pe suprafaţa de joc urmată de agresiune, închisoare de la 2 la 5 ani pentru deţinere de materiale pirotehnice!), noua reglementare aduce în prim-plan Poliţia Locală. Comunitară, în proiectul Trăşculescu, deşi noua titulatură e în vigoare din 2010. Tot comisiile au rectificat.

Practic, drepturile agenţilor de pază revin acum şi poliţiştilor, ordinea şi siguranţa în arenă o vor asigura şi aceştia, însă doar în lipsa stewarzilor. Infracţiunile vor fi constatate iar sancţiunile aplicate şi de către poliţişti. Interesant este că obligaţia instruirii semestriale, pentru cazuri specifice competiţiilor sportive, nu îi vizează şi pe oamenii în uniformă, ci doar pe agenţii de pază!

Civilizaţie în fotbal şi...
Există, fireşte, numeroase modificări pozitive, cel puţin în teorie. Astfel, noua lege prevede ca detaliile legate de deplasarea unei echipe să fie comunicate ofiţerului de informare cu 24 înaintea evenimentului sportiv, chiar şi cînd echipele sînt din acelaşi oraş. Un punct important e şi instituirea gradelor de risc pentru fiecare eveniment sportiv, la cele cu grad ridicat biletele de acces fiind obligatoriu personalizate cu numele cumpărătorului.

Se introduc din 2012 sancţiuni pentru societatea de pază care nu respectă normele legate de numărul personalului, instruire şi planul de acţiune, iar incitarea la violenţă în public sau prin mass-media din partea oficialilor şi conducătorilor devine de acum contravenţie.

... energie în pulan!
O prevedere controversată a fost introdusă de Comisii, "pentru a circumstanţia cu precizie situaţiile de fapt care fac necesară aprobarea prefectului pentru intervenţia în forţă". Limbajul legislativ încîlceşte o chestiune simplă. Restabilirea ordinii de către jandarmi, cu aprobarea prefectului, era reglementată şi înainte, numai că acum dispare condiţia esenţială: "atunci cînd se constantă că, în urma unor producerii unor acte de violenţă, este pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală" a participanţilor la fenomen.
"Intervenţia în forţă" nu mai depinde de un anumit context. Cine decide atunci că e nevoie de forţă? Jandarmul. Mai mult, dacă "există indicii temeinice că participanţii pregătesc o faptă de natură ilegală", nu mai e nevoie nici de aprobarea prefectului! Fireşte, tot jandarmul percepe indiciile. Care sînt acestea?

Reguli de Tamisa, pe realităţi de Dîmboviţa
Preluată din legislaţia britanică, una din noile reglementări ale legii pare greu de aplicat în acest moment în România: suporterul interzis e obligat ca în timpul evenimentelor sportive pentru care a fost dispusă măsura să se prezinte la cel mai apropiat sediu al jandarmeriei, poliţiei sau poliţiei de frontieră. Dacă nu poate, trebuie să informeze telefonic motivul şi locul în care se află.

Pînă la normele metodologice care vor limpezi lucrurile şi ordinul ministrului de interne care va clarifica procedura în acest caz, se nasc unele întrebări: un fan rapidist interzis la Rapid-Steaua are obligaţia de mai sus doar la meciurile Rapidului, sau şi la cele ale Stelei? Se vor crea spaţii speciale la secţiile de poliţie din Arad, spre exemplu, sau Timişoara? E îngrădită libertatea suporterului obligat să stea la secţie deşi e doar interzis pe arenă? Dacă nu vor fi televizoare la jandarmerie, poţi interzice suporterului şi vizionarea partidei?

De la "poate" şi "consideră necesar", la interzis direct
Spectatorilor le e interzis să provoace scandal, dar şi să participe efectiv la acesta, în incinta bazei sau arenei. Oare participarea activă înseamnă şi să te aperi? Dacă da, atunci vei fi interzis un an la evenimente sportive. Mai mare e sancţiunea, de la 2 la 4 ani, dacă te opui cu violenţă personalului sau forţelor de ordine. Aici, vechea lege spunea că "se poate dispune" această măsură de siguranţă, în timp ce acum sancţiunea se dispune automat.

Înăsprirea legislaţiei a trecut cu buldozerul şi peste altă prevedere: procurorul putea dispune interzicerea provizorie la evenimente sportive, în cadrul urmării penale, dacă ar fi considerat necesar. Decizia lui e acum anulată: eşti interzis direct!

"Dacă s-a facut un abuz şi depui contestaţie, hotărîrea de interdicţie pe care ai primit-o de la jandarm rămîne în picioare pe toată durata procesului. Proces care de multe ori durează mai mult decît interdicţia în sine. Aberaţie unică în Europa!" (membru al PCH Dinamo)

"Există săli în care să fie duşi la secţie cei interzişi? Dar dacă într-un cartier sînt interzişi 50 de dinamovişti şi 50 de stelişti, la Steaua-Dinamo îi ţii în aceiaşi secţie, că e cea mai apropiată? Sînt absurdităţi enorme!" (lider al suporterilor stelişti)

"Acum să vedeţi abuzuri! E cadrul pentru violenţă din partea lor, nu pentru prevenirea violenţei în rîndul suporterilor. Ce înţelege unul cu mai puţină minte? Decît să fac 5 ani de puşcărie pentru o torţă, mai bine intru pe teren şi dau un pumn, că scap cu doar un an!" (lider al suporterilor stelişti)

"E cea mai bună dovadă că în România libertatea e relativă. Dacă tot ne luăm după ţări ca Anglia în ce priveşte combaterea violenţei, de ce nu luăm în calcul şi nivelul de pregătire al oamenilor în uniformă, atitudinea forţelor de ordine în situaţii limită?" (lider al suporterilor rapidişti)

Maria Andrieş despre subiect: "Legea contra violenţei în sport a lunecat prin Parlament ca lebăda pe ape tulburi"

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
Superliga
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
Liga 2
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”
Superliga
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”

Singurul antrenor care are INTERZIS la Craiova! Război deschis cu Mihai Rotaru: „Nu doar că ne-a fost propus, ne-a fost impus!” + Reacția tehnicianului

Ultimele detalii de la Universitatea Craiova: suma de reziliere oferită de Mihai Rotaru lui Costel Gâlcă + cine va sta pe bancă împotriva lui FCSB


Comentarii (26)
west_2008
west_2008  •  14 Ianuarie 2012, 00:10
Postat de nutecred pe 13 Ianuarie 2012, 15:20

dupa ce mai pui un i la "golani" mai incerci sa dai odata bac-ul si apoi poti comenta pe aici. cu astia ca tine chiar ca ne meritam soarta!

toti golaniiiiiiiiiiiiiiiii la parnaie e bine asa ma prostane ?

west_2008
west_2008  •  14 Ianuarie 2012, 00:01
Postat de alesssandro_27 pe 13 Ianuarie 2012, 15:56

daca nu e jandarm,e la fel de prost precum jandarmii

prostane te-au batut jandarmii ?

west_2008
west_2008  •  13 Ianuarie 2012, 23:59

lege foarte buna felicit deputatul sau senatorul care a gandit noua lege. toti golanii de pe stadion la puscarie.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează