Articol de Andrei Crăiţoiu, Cristi Preda (foto), Alexandru Barbu, Andrei Petrescu, Iosif Popescu (video) - Publicat joi, 27 aprilie 2023 14:56 / Actualizat joi, 27 aprilie 2023 16:55
Kyros Vassaras (57 de ani), președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a susținut astăzi o conferință de presă de TREI ore, în contextul nemulțumirilor din ultima vreme față de arbitrajul din SuperLigă. Grecul a prezentat o situație roz a arbitrajului și a găsit explicații la fiecare dintre deciziile recente controversate.
- Kyros Vassaras l-a „scos” pe Irobiso!
- Vassaras s-a pronunțat în fazele controversate din Rapid - FCSB
- Kyros Vassaras, despre faza crucială din Farul - CFR Cluj
- Kyros Vassaras, despre cazul Edjouma: „De roșu”
- Cazul golului validat în CSU Craiova - CFR Cluj
- Kyros Vassaras, mesaj pentru oamenii de fotbal
Tot mai mulți conducători din Liga 1 și-au exprimat nemulțumirea față de arbitrajele din Liga 1 în ultima perioada, totul culminând cu ieșirile oficialilor FCSB după derby-ul cu Rapid, 0-1, în care au contestat mai multe decizii ale brigăzii lui Horațiu Feșnic.
Conferință Kyros Vassaras, pe tema arbitrajelor din Liga 1
În acest context, Kyros Vassaras, grecul aflat la conducerea arbitrajului din România, a asusținut astăzi o conferință de presă, la Casa Fotbalului.
Alături de Vassaras, pentru a răspunde întrebărilor legate de utilizarea video-arbitrajului, puternic contestată la rândul ei, s-a aflat fostul arbitru Alexandru Deaconu, actual manager al proiectului de implementare VAR în fotbalul românesc. Iată declarațiile lui Vassaras:
- „Voi încerca să fiu cât mai scurt posibil. Vă prezint agenda acestei întâlniri: voi explica de ce avem nevoie de VAR, faulturile, diferența dintre cartonașul galben și cel roșu, când se impune ca VAR-ul să intervină și când nu. Vom vorbi și despre cum se trasează liniile la VAR și situațiile de ofsaid.
- Am încercat să aleg faze controversate. Cel mai important este să fim consistenți în interpretarea legilor jocului.
- Obiectivul este să mă adresez iubitorilor fotbalului, jucătorilor, antrenorilor, conducătorilor, tuturor consumatorilor de fotbal.
- Sunt multe declarații făcute în ultima vreme. Înțeleg că este o situație aprinsă, suntem în finalul de campionat. Un lucru este clar: nu există direcții pentru sau împotriva vreunei echipe, este foarte grav să spui așa ceva.
- De ce avem VAR? Am răspuns la asta de la începutul sezonului. VAR-ul există pentru a interveni doar în situațiile grave, clare, de interpretare greșită. VAR-ul nu poate rezolva TOATE problemele din fotbal. VAR-ul se bazează pe câteva principii, care trebuie aplicate în fiecare meci.
- Arbitrul VAR are acces independent la fazele de meci și poate ajuta arbitrul de pe teren doar în cazul unor erori evidente și a incidentelor pe care acesta le-a ratat. Vorbim despre situații de a valida sau nu goluri, acorda sau nu penalty-uri, cartonașe roșii directe, nu și la al doilea cartonaș galben, și în cazurile de încurcare a jucătorilor.
- Până la urmă, cu sau fără intervenția VAR, arbitrul din teren ia decizia finală”.
Există situații la limita dintre cartonașul galben și roșu: atunci când un jucător pune piciorul întins pe direcția adversarului, le pune pe ambele sau folosește crampoanele. Poate fi vorba despre un contact întreg, aici vorbim despre cartonașul roșu, sau despre un contact superficial, ușor.
Arbitrul evaluează, pe aceste criterii, dacă atacul respectiv pune în pericol integritatea fizică a oponentului. Trebuie să evalueze intensitatea, răutatea, intenția fotbalistului. Uneori, apar contacte accidentate sau care nu pot fi evitate. Atunci nu putem veni cu sancțiunile maxime.
- Kyros Vassaras, președintele CCA
Vassaras a prezentat faze video de la Campionatul Mondial U17
Pentru a demonstra cum se judecă atacurile de pe teren, dacă se impune acordarea unui cartonaș galben sau ca jucătorul să fie eliminat, Vassaras a prezentat câteva faze video de la meciuri internaționale. De exemplu, de la un meci dintre Argentina și Camerun de la Campionatul Mondial U17 din 2019.
A trecut ulterior și la Liga 1, prezentând, printre altele, o intrare cu talpa a lui Dragoș Albu dintr-un meci Chindia - FCU Craiova, taxată cu „galben”, și cartonașul roșu a lui Maglica din CFR Cluj - UTA 2-1, adică faze în care arbitrii au judecat conform regulamentului.
„În arbitraj, folosim numai criterii. Nu deosebim jucătorii și echipele”, a afirmat grecul.
Kyros Vassaras l-a „scos” pe Irobiso!
Președintele CCA a analizat și faultul lui Christian Irobiso asupra lui Armaș din FC Voluntari - Petrolul 2-2, pentru care nigerianul s-a ales doar cu cartonaș galben. Grecul susține că a fost decizia corectă, că nu se impunea acordarea „roșului”.
„Jucătorul în galben (n.r. - Irobiso) se duce către minge. Sunt două posibile rezultate: să protejeze mingea sau să o lovească. Ajung amândoi, jucătorul în albastru (n.r. - Armaș) joacă mingea. Jucătorul în galben spune că este prima lui abatere, dar nu există astfel de criterii. Dacă e cartonaș roșu, e roșu. Dacă e de galben, e galben.
În această situație, avem o parte a piciorului cu care-l calcă din spate, cu intensitate medie. VAR-ul a verificat și a constatat că nu există elemente clare pentru un cartonaș roșu. Pe călcâi, atunci când intrarea e de intensitate medie, nu se acordă roșu. Doar când e pe gleznă sau deasupra gleznei. Astea sunt criteriile”.
Vassaras s-a pronunțat în fazele controversate din Rapid - FCSB
Pe aceleași considerente, grecul a judecat și faultul lui Dragoș Grigore asupra lui Andrea Compagno din Rapid - FCSB, pentru care roș-albaștrii au cerut eliminarea. „Centralul” Horațiu Feșnic a acordat doar „galben”, fiind confirmat din camera VAR.
„E o situație similiară. VAR-ul nu poate interveni, nu sunt elemente clare pentru un cartonaș roșu. Jucătorii sunt apropiați, călcarea pe picior este cartonaș galben, atunci când este intensitate medie. Sunt aici criterii clare pentru cartonaș roșu? Este un contact clar pe tendon? Are continuitate? Este răutate?
Vorbim doar despre o parte a piciorului, așa că VAR-ul nu poate interveni! Intenția lui este să joace mingea!”, a spus Vassaras.
Vassaras spune că și decizia în cazul duelului Onea - Florinel Coman, pe care rapidistul l-a luat pe sus, este corectă, în ciuda opiniilor unor foști arbitri precum Ion Crăciunescu și Adrian Porumboiu.
„Este un atac imprudent, cu contact jos, la nivelul ghetei. Nu este un contact întreg, doar în atinge. Nu sunt elemente clare pentru un cartonaș roșu. Uitați fotografia cu ce s-a întâmplat la acea fază. Ăsta a fost contactul, fără forță excesivă, dar la viteză mare”.
Ce spune Kyros Vassaras despre faza crucială din Farul - CFR Cluj
Președintele CCA a oferit, la solicitarea Gazetei, explicații în cazul situației controversate din finalul duelului Farul - CFR Cluj 1-0.„Jucătorul atinge mingea primul. Atât, asta e!”, a explicat Vassaras.
În minutul 90, „centralul” Sebastian Colțescu a dictat inițial penalty pentru CFR Cluj, la un duel Gustavo Marins - Janga. Chemat din camera VAR să revadă faza la marginea terenului, Colțescu s-a răzgândit și a întors decizia.
„Jucătorul atinge mingea primul. Atât, asta e!”, a explicat Vassaras.
Kyros Vassaras, despre cazul Edjouma: „De roșu”
Kyros Vassaras s-a pronunțat și pe seama intervenției lui Malcom Edjouma din FC Voluntari - FCSB, când francezul l-a tăiat pe Igor Armaș cu crampoanele pe obraz, umăr și piept. Edjouma a scăpat doar cu „galben”, decizie greșită, conform spuselor lui Vassaras:
„Picior drept, crampoane, se impune cartonaș roșu”.
Cazul golului validat în CSU Craiova - CFR Cluj
Alexandru Deaconu, managerul proiectului de implementare VAR în fotbalul românesc, a justificat decizia de validare a golului Universității Craiova din derby-ul cu CFR Cluj, scor 1-1, hotărâre contestată puternic de ardeleni.
„Arbitrii stabilesc momentul lovirii mingii (n.r. - de către Ndong), apoi începe analiza în ceea ce privește situația de ofsaid. Se stabilește partea corpului jucătorului apărător (n.r. - Cristi Manea), apoi a jucătorului atacant (n.r. - Andrei Ivan). Este în poziție corectă, cu 4 centimetri în spatele apărătorului.
Nu arbitrul video stabilește, nu el trage liniile în camera VAR. Sistemul face automat aceste lucruri. Arbitrul video a confirmat golul”, a precizat acesta, în timp ce a arătat pașii de analiză din camera VAR.
Kyros Vassaras, mesaj pentru oamenii de fotbal:
Am și eu un mesaj: vă rog să respectați arbitrii. Noi le cerem arbitrilor să respecte jucătorii, în primul rând, și antrenorii. Trebuie să respectăm și imaginea arbitrilor. Nu vă așteptați ca mâine arbitrii să fie pe teren și, în funcție de vocile care vorbesc, de presiunea pusă, să interpreteze fazele diferit.
Vor încerca întotdeauna să interpreteze fazele conform regulilor jocului. Nu puneți presiune pe arbitri, pentru că indirect puneți presiune și pe jucători. Jucătorii vor începe să se gândească la faze: «E suficient acest contact pentru penalty, pentru galben, pentru roșu?»