Articol de Remus Dinu - Publicat vineri, 17 mai 2024 01:54 / Actualizat vineri, 17 mai 2024 09:46
Csikszereda, adversara lui Dinamo de la „baraj”, îi surclasează pe „câini” la un capitol important. Ciucanii dispun de una dintre cele mai puternice și moderne academii de juniori din România, martor fiind locul ocupat în ultima clasificare a academiilor întocmită de FRF. La ora actuală, gruparea din Harghita e la ani-lumină de Dinamo, care s-a prăbușit la nivel juvenil în ultimele sezoane.
Dinamo pornește din postura de mare favorită „dubla” cu Csikszereda, decisivă pentru menținere / retrogradare.
Roș-albii și-au propus să tranșeze ecuația calificării încă din meciul tur, unde se anunță invazie în toată regula pe Arena Națională: peste 22.000 de bilete au fost deja vândute pentru meciul de luni. Există, totuși, și aspecte la care diviziona secundă e superioară!
Omul sfințește locul: Csikszereda, condiții ireproșabile la juniori. Dinamo, pe tobogan
O comparație între cele două combatante scoate la suprafață un detaliu pe care puțini îl anticipau în urmă cu câțiva ani. În timp ce academia ciucanilor prosperă, ocupând un loc excelent în ierarhia stabilită de FRF, Dinamo a rămas restantă la acest capitol, grupele de copii și juniori ale roș-albilor cunoscând un regres real în ultima perioadă.
În iulie 2023, data ultimei actualizări, Csikzereda ocupa locul secund în această ierarhie, cu un punctaj de 89.5. Ciucanii contabilizau un total de 89.5 puncte, într-o ușoară scădere față de 2022, atunci când înregistrau 90.9.
Situați pe treapta a doua a podiumului, harghitenii erau depășiți doar de Farul Constanța, în timp ce FCSB ocupa poziția a treia.
La polul opus, SC Dinamo 1948 SA, academia clubului în insolvență din Superligă, se află pe locul 24, cu o scădere drastică, doar 76 de puncte de la 86.6 în 2022, semn că problemele financiare din Ștefan cel Mare au afectat grav și sectorul juvenil al clubului.
Csikszereda, un exemplu când vine vorba de academie
Astăzi, susținută și cu bani de la guvernul maghiar, Csikszereda este cel mai dezvoltat centru de copii și juniori din România, scria Gazeta Sporturilor încă din toamna anului trecut.
Academia numără 4.000 de tineri pasionați și deține în România 15 subcentre. Un număr în continuă creștere: Odorheiu Secuiesc, Târgu Mureș, Sovata, Reghin, Miercurea Nirajului, Gheorgheni, Baraolt sau Cluj sunt câteva dintre orașele unde clubul s-a extins pentru a găsi talente. Csikszereda are o rețea de 15 cluburi partenere, pe care le ajută din punct de vedere financiar și care la rândul lor întorc către Miercurea Ciuc elitele de la juniori.
„Am spus deja în presa sportivă și o repet: pentru noi, primordială va fi întotdeauna academia. Dacă lângă academie vom avea o echipă de seniori competitivă, e foarte bine. Dacă această echipă ajunge în prima ligă, și mai bine. Dar, în principal, noi suntem academie de fotbal.
Noi suntem Csíkszereda, un oraș mic care reprezintă o regiune mică, suntem în fața unor cluburi de mare tradiție din București, de exemplu. (n.r. - în ierarhia academiilor)”, spunea Zoltán Szondy, președintele clubului, într-o reacție oferită în exclusivitate Gazetei Sporturilor pe 1 aprilie.
Goalkeeper-ul Szilard Gyenge și jucătorii de câmp Botond Gergely, Daniel Vita, Botond Szondi, Alexandru Ureche și Botond Karandi sunt doar câteva dintre fotbaliștii șlefuiți la grupele de copii și juniori de la Miercurea Ciuc. Majoritatea au evoluat în naționalele de tineret ale României.
A fost odată Dinamo! Roș-albii, în regres
Dinamo mai punctează doar sporadic la nivel de copii și juniori, iar vremurile în care roș-albii împărțeau supremația cu Viitorul sunt departe.
Clubul n-a mai produs în ultimii ani fotbaliști care să facă pasul în străinătate, iar condițiile de la Academie s-au deterioriat simțitor, conform diverselor relatări făcute de oamenii ancorați la „fenomenul Dinamo”.
Recent, fostul patron Ionuț Negoiță le-a dezvăluit reporterilor GSP de ce a rămas decepționat în urma anilor în care a finanțat grupele de copii și juniori din cadrul clubului.
„Mi-aduc aminte că am dat multă importanță și academiei și formării de jucători tineri. Mă uit acum la meciuri prin Liga 1 și văd că mulți dintre tinerii de atunci, juniorii pe care noi i-am crescut, joacă pe la alte echipe. Sau cum ar fi la Dinamo Ahmed Bani... Câți au mai rămas? Vreo 2-3, din zecile pe care i-am format.
Dinamo a avut și are copii valoroși, reușeam să-i aducem relativ ușor, pentru că le plăcea ideea de Dinamo, dar trebuie să-i crească cineva!
Tentațiile sunt mari în București. Scăpau prin cluburi... Cum dădeau un gol sau aveau ceva rezultate, deja se credeau dumnezei. Ei nu înțelegeau că e doar începutul și mai e mult până departe. Ca urmare, mediul și exemplul celor din jur sunt nu tocmai potrivite pentru creșterea corectă a jucătorilor de viitor”, a declarat Negoiță, în exclusivitate pentru GSP.ro.
FOTO. Remember: ziua în care Csikszereda a eliminat-o pe Dinamo din Cupa României
Mai multe știri despre Dinamo:
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora