FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

„Echipa lui Becali este Steaua. Toții campionii de la Sevilla au semnat trecerea” » Dezvăluirile comandantului CSA din 1998

Gigi Becali
Gigi Becali

Articol de GSP - Publicat joi, 12 mai 2022 23:09 / Actualizat joi, 12 mai 2022 23:43

Cristian Gațu (76 de ani), fostul mare handbalist, a vorbit despre disputa pentru identitate dintre FCSB și CSA Steaua. Fost comandant al Clubului Sportiv al Armatei în 1998, când echipa a fost preluată de Viorel Păunescu, Gațu susține că echipa lui Becali este adevărata Steaua.

Fostul campion mondial cu naționala României de handbal a declarat că, fără Viorel Păunescu și Gigi Becali, Steaua s-ar fi desființat.

Atac devastator în direct la adresa celor de la CSA Steaua: „Ce e mizeria asta? E o lege care-i interzice acestei echipe să participe în Liga 1. Punct! Acum nu mai vor respectarea legii?”
CSA STEAUA
Atac devastator în direct la adresa celor de la CSA Steaua: „Ce e mizeria asta? E o lege care-i interzice acestei echipe să participe în Liga 1. Punct! Acum nu mai vor respectarea legii?”

Cristian Gațu: „Echipa lui Becali este Steaua”

„Am primit ordin să separ echipa de fotbal de club. Echipa lui Becali este Steaua. Pe acte și prin dorința armatei. Fără Păunescu și Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că ajungea în divizia a cincea. Mai rău, se desființa! Am fost nevoiți să facem trecerea, altfel nu mai existam. Gigi Becali nu a furat Steaua.

Domnul ministru de atunci, Victor Babiuc, a insistat să devin comandantul clubului. De două ori am refuzat. Acolo era deja Cornel Oțelea, prietenul meu bun. Am acceptat abia când acesta plecase. Am preluat o gestiune negativă. Când am ajuns prima dată la birou, era coadă. Deja trei oameni îmi cereau banii, datoriile. Erau datorii multe și mari. Vorbim de iulie 1997.

Am primit un ordin ferm, dar și insistent. Textual, domnul Babiuc mi-a spus așa: «Domnule Gațu, când ați venit la Steaua, v-am rugat să faceți remanieri. Să desființați secții fără valoare și să dați echipa de fotbal, să o separați de club». Acest al doilea lucru l-am făcut. Nu puteam închide însă secții unde erau antrenori si campioni olimpici, precum box și haltere, cum mi s-a sugerat.

Prin februarie, în fatidicul an 1998, au sosit pe adresa clubului două adrese care pot reprezenta mărturii. De la FRF, semnată Mircea Sandu și de la LPF, semnată de Mitică Dragomir. Erau somații. Cum că, dacă până la 1 mai, anul 1998, nu separăm echipa de fotbal de club, Federația nu ne mai înscria în cupele europene, iar Liga nu mă mai înscria în campionatul României.

Domnul Dudu Ionescu, secretar de stat, mi-a dat doi juriști și am schițat un Statut al unei noi organizații de fotbal, AFC Steaua București. Cu adresele în față, domnii juriști au încercat să salveze echipa de la nenorocire. În același timp, domnul Babiuc insista să rezolv problema, să dăm mai repede echipa de fotbal”, a declarat Gațu la GoldFM.

Gațu: „Trecerea către domnul Becali a fost votată și de toți campionii europeni”

„Am făcut Statutul și am convocat Adunarea Generală. Am invitat toți fotbaliștii în viata care au jucat la Steaua, precum Zavoda, Alecsandrescu, Voinescu, Liță Dumitru. Toți. Apoi am încercat să-l conving pe domnul Ienei să fie președinte. A acceptat, doar că la o Adunare Generală FRF, Mircea Sandu m-a rugat să-l las pe domnul Ienei în pace pentru că are nevoie de el la FRF. Urma Adunarea Generală, iar eu nu aveam președinte.

Am făcut o listă și ultimul pe ea era Viorel Păunescu. Îmi era prieten. La Adunarea Generală, de la CCA, s-a ales Consiliul de Administratie, care avea misiunea să aleagă președintele, doar că nu au reușit să ajungă la o concluzie. Când l-am propus pe Viorel Păunescu, dacă acesta nu era lângă o bibliotecă, să se sprijine, ar fi căzut. Așa a ajuns Păunescu președinte.

Când a revenit PD la Guvernare, domnul Babiuc l-a chemat pe Păunescu și i-a spus să mai organizeze din nou Adunarea Generală, dar fără mine, pentru că a vrut să mă dea afară. Așa au cooptat persoane noi, iar unul propus era Vova Cohn, prieten al lui Babiuc, doar că era prea dinamovist.

Prin domnul Păunescu l-am cunoscut pe Gigi Becali, la Intercontinental, când pregătea A.G. Aceasta a fost în 2003 și am participat ca invitat. Erau două tabere, Becali și Păunescu, iar ședința a fost condusă de fratele lui Viorel, Constantin Păunescu. Erau acolo toți campionii de la Sevilla, în spatele meu și chiar mă întrebau cu cine să voteze.

Au semnat toti cei prezenți. Trecerea către domnul Becali a fost votată și de toți campionii europeni, prezenți acolo. Nu știu dacă acolo s-a semnat și pentru stemă, imn și steag. În Statutul, la care am lucrat chiar eu, se scria că AFC preia totul. Tradiție, glorie sportiva și continuitate. Că CSA cedează totul”, a mai spus Cristian Gațu, potrivit sursei menționate.

Ministrul Victor Babiuc a fost condamnat, împreună cu Gigi Becali, în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN. Fostul ministru a luat 2 ani cu executare pentru că a favorizat acea tranzacție din postura de ministru al apărării.

Gațu: „Prezența domnului Becali a însemnat viață, pe care i-a dat-o acestui club”

În 1998 s-a hotărât, cu concursul domnului Babiuc, desprinderea secției de fotbal de CSA, prin proces civil al divizării, echipa de fotbal cu atributele ei, loc în clasament, coeficient european, tradiții glorioase și continuitate sportivă au trecut la AFC, la domnul Păunescu. Prin toate actele și prin dorința armatei, echipa lui Becali e Steaua. Din punctul meu de vedere este aceeasi echipă. 

Prezența domnului Becali a însemnat viață, pe care i-a dat-o acestui club, pentru că banii i-a dat. Fără Păunescu și Becali, Steaua nu mai era nimic, nu că divizia a cincea. Mai rău, se desființa. Am fost nevoiți să facem trecerea, altfel nu mai existam. Gigi Becali nu a furat Steaua. Din 2003, AFC Steaua Bucuresti putea să facă orice voia cu patrimoniul său, să o înstrăineze. Verificați Statul de bază pe care s-a făcut acest lucru

-Cristian Gațu la Gold FM

Citește și:

Adrian Mutu, prezent la Grand Chess Tour 2022: „Șahul se aseamănă cu fotbalul, un sport al minții”

Dinamo află cu doar 4 zile înainte de baraj dacă se poate baza pe Irobiso » Atacantul a fost chemat la Comisia de Disciplină

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (103)
roja.azul
roja.azul  •  13 Mai 2022, 22:02
Postat de m3lku pe 13 Mai 2022, 17:48

Practic, astăzi nu există nicio echipă care să fie adevărata Steaua sau adevărata Dinamo sau adevărata Craiovă sau adevăratul Rapid. Toate sunt împărțite. Doar printr-o eventuală fuziune între CSA și FCSB am putea avea o echipă care ar avea, simultan, marca și palmaresul (mai puțin al perioadei 1998-2003 pentru că AFC nu mai există). La fel și în cazul lui Dinamo, doar o fuziune a CS Dinamo cu ACS FC Dinamo (Badea) și cu SC Dinamo 1948 (clubul din liga 1) ar crea un club care să dețină atât marca cât și întregul palmares. Iar la Rapid ar fi necesară o fuziune între CS Rapid, AFC Rapid (cel din liga 4) și FC Rapid 1923 (care deține marca actuală și locul din liga 1). Ce este interesant în ce spune Gațu e că trădează cum a fost de fapt furată Steaua de către Păunescu. Pentru că e o coincidență foarte stranie că, în același timp, atât Ministrul Apărării, cât și președintele FRF Mircea Sandu și președintele LPF Dumitru Dragomir au cerut privatizarea clubului deși astăzi știm că UEFA n-a cerut expres, ci doar a recomandat, desființarea cluburilor de stat. Și, a naibii coincidență, taman Viorel Păunescu, de era să leșine dacă nu se ținea de bibliotecă, s-a trezit președinte fără să vrea. Așa s-o fi trezit și cu hotelurile Lido și Intercontinental, tot fără să vrea. Norocos și Păunescu ăsta. Așa s-a întâmplat cu toate cluburile noastre de fotbal. Și acum fraierii se ceartă între ei.

Esti intr-o grava eroare! Nu exista palmares din anul...pana in anul. Echipa Steaua nu a retrogradat niciodata, doar si-a schimbat forma de organizare. Atat! Ca in legislatia romaneasca nu exista termenul de "continuitate sportiva", stim cu totii! Important este ca "stiu" forurile superioare ale fotbalului, singurele indreptatite sa judece o speta legata de palmares. In niciun caz nu este de competenta instantelor civile, care, in necunostinta de cauza(exact ca si tine), au impartit palmaresul in 3!

m3lku
m3lku  •  13 Mai 2022, 17:48
Postat de m3lku pe 13 Mai 2022, 17:39

AFC nu a deținut niciodată palmaresul de dinainte de 1998 pentru că nu exista înainte de 1998. Nu poate o entitate să dețină palmaresul unei perioade în care nu exista pentru că palmaresul nu se poate transfera, orice ar fi scris Gațu sau altcineva în statutul de înființare al AFC. Ce se poate transfera sunt marca (Steaua + siglele anterioare), loturile de jucători, locul în prima ligă (locul azi nu se mai poate transfera, dar în 1998 și 2003 se putea). Tot în statutul AFC scrie negru pe alb că nu deține marca Steaua ci că e închiriată de la CSA pentru 10 ani și CĂ NU O POATE ÎNSTRĂINA FĂRĂ ACORDUL CSA și că, în caz de desființare a AFC, marca se întoarce la CSA. Ceea ce s-a și întâmplat, așa cum a constatat instanța. Nu e nicio conspirație la mijloc, așa a constatat instanța și în cazul Craiovei: o entitate apărută în 1991 (sau 1994, nu mai știu, nu putea prelua decât lotul, locul și, eventual, marca. Palmaresul nu se poate prelua. Palmaresul echipelor românești este împărțit între mai multe entități, pentru că nu au existat niciodată privatizări adevărate ale cluburilor de stat, ci doar s-au găsit tot felul de tertipuri ca să rupă secțiile de fotbal de la cluburile mamă înființând niște asociații de tipul AFC. Așa e și la Dinamo, la Rapid, așa a fost și la Craiova, și la Steaua. O privatizare adevărată ar fi însemnat ca întreg clubul CSA să fie preluat de un privat, așa cum s-au privatizat fabricile și uzinele comuniste, prin schimbarea proprietarului de la stat la privat.

Practic, astăzi nu există nicio echipă care să fie adevărata Steaua sau adevărata Dinamo sau adevărata Craiovă sau adevăratul Rapid. Toate sunt împărțite. Doar printr-o eventuală fuziune între CSA și FCSB am putea avea o echipă care ar avea, simultan, marca și palmaresul (mai puțin al perioadei 1998-2003 pentru că AFC nu mai există). La fel și în cazul lui Dinamo, doar o fuziune a CS Dinamo cu ACS FC Dinamo (Badea) și cu SC Dinamo 1948 (clubul din liga 1) ar crea un club care să dețină atât marca cât și întregul palmares. Iar la Rapid ar fi necesară o fuziune între CS Rapid, AFC Rapid (cel din liga 4) și FC Rapid 1923 (care deține marca actuală și locul din liga 1). Ce este interesant în ce spune Gațu e că trădează cum a fost de fapt furată Steaua de către Păunescu. Pentru că e o coincidență foarte stranie că, în același timp, atât Ministrul Apărării, cât și președintele FRF Mircea Sandu și președintele LPF Dumitru Dragomir au cerut privatizarea clubului deși astăzi știm că UEFA n-a cerut expres, ci doar a recomandat, desființarea cluburilor de stat. Și, a naibii coincidență, taman Viorel Păunescu, de era să leșine dacă nu se ținea de bibliotecă, s-a trezit președinte fără să vrea. Așa s-o fi trezit și cu hotelurile Lido și Intercontinental, tot fără să vrea. Norocos și Păunescu ăsta. Așa s-a întâmplat cu toate cluburile noastre de fotbal. Și acum fraierii se ceartă între ei.

m3lku
m3lku  •  13 Mai 2022, 17:39
Postat de c23655 pe 13 Mai 2022, 10:34

Iar esti proasta de dimineata, clono! AFC a infiintat FCSB si i-au dat lui Becali 51% din actiuni. Nu e nimic ilegal, doar in capul tau prost.

AFC nu a deținut niciodată palmaresul de dinainte de 1998 pentru că nu exista înainte de 1998. Nu poate o entitate să dețină palmaresul unei perioade în care nu exista pentru că palmaresul nu se poate transfera, orice ar fi scris Gațu sau altcineva în statutul de înființare al AFC. Ce se poate transfera sunt marca (Steaua + siglele anterioare), loturile de jucători, locul în prima ligă (locul azi nu se mai poate transfera, dar în 1998 și 2003 se putea). Tot în statutul AFC scrie negru pe alb că nu deține marca Steaua ci că e închiriată de la CSA pentru 10 ani și CĂ NU O POATE ÎNSTRĂINA FĂRĂ ACORDUL CSA și că, în caz de desființare a AFC, marca se întoarce la CSA. Ceea ce s-a și întâmplat, așa cum a constatat instanța. Nu e nicio conspirație la mijloc, așa a constatat instanța și în cazul Craiovei: o entitate apărută în 1991 (sau 1994, nu mai știu, nu putea prelua decât lotul, locul și, eventual, marca. Palmaresul nu se poate prelua. Palmaresul echipelor românești este împărțit între mai multe entități, pentru că nu au existat niciodată privatizări adevărate ale cluburilor de stat, ci doar s-au găsit tot felul de tertipuri ca să rupă secțiile de fotbal de la cluburile mamă înființând niște asociații de tipul AFC. Așa e și la Dinamo, la Rapid, așa a fost și la Craiova, și la Steaua. O privatizare adevărată ar fi însemnat ca întreg clubul CSA să fie preluat de un privat, așa cum s-au privatizat fabricile și uzinele comuniste, prin schimbarea proprietarului de la stat la privat.

Vezi toate comentariile (103)
Comentează