Articol de GSP - Publicat joi, 29 septembrie 2022 11:44 / Actualizat joi, 29 septembrie 2022 13:49
Ilie Dobre s-a născut într-un sat fără curent electric, dar microbul radioului l-a prins în clasa a III-a ascultându-l pe inegalabilul Ion Ghițulescu. La 69 de ani împliniți, celebra voce de la Radio România Actualități comentează acum la Național FM
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată miercuri de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Ilie, ce faci, cu ce te mai ocupi?
- Comentez la Național FM. Abia acum comentez așa cum ar trebui un meci, adică integral. Și o fac în mod gratuit.
- Strici piața.
- Nu! Eu am un principiu și am spus atunci când am plecat de la România Actualități că dacă mai comentez, o fac gratuit. Eu îmi respect principiile. Fac din pasiune.
- Când mergi în provincie nu-ți plătesc ei drumul?
- Ei vor, dar nu vreau eu să accept.
- Adică te duci la Cluj pe banii tăi?
- Nu contează! Banul n-a fost o prioritate niciodată. Dacă am atunci, îl cheltui. Dacă nu, nu mă împrumut.
Ilie Dobre: „Nu mai sunt comentatori care să trăiască meciurile"
- Acum spui că comentezi integral. La Radio România, doar crâmpeie, ca la "Minut cu minut".
- "Minut cu minut" era foarte bună pentru că era foarte ascultată. Milioane de oameni...
- De ce s-a închis?
- A fost singura chestiune care s-a făcut pe la spatele meu. S-a trecut peste mine! Eu am salvat transmisiunile directe la Radio România de cinci ori. Mie mi s-a părut normal să se transmită în direct și pe timpul fascismului și al comunismului. Tot timpul!
- "Minut cu minut" a murit de la sine?
- Da, e timpul televiziunilor. S-a putut face chestiunea asta până în 2003, dar au fost multe presiuni să nu mai existe transmisiunile, deși le-am apărat eroic. În străinătate sunt 4-5 partide netelevizate la aceeași oră.
- Așa este.
- Italia, Portugalia, Franța, Anglia, Germania. La noi, nu! Acum nu mai sunt nici comentatori care să comenteze integral, să trăiască meciurile, să-ți capteze atenția.
- Îi asculți pe cei de azi. Cum ți se par?
- Vreți să mă ațâțați împotriva lor? E diferență mare între comentatorii care au fost și cei care sunt. Cum e diferență foarte mare între Cristian Țopescu și unii comentatori de astăzi.
- Tu transmiteai într-un mod mai apucat.
- Mai bine să sară lumea de pe scaun decât să adoarmă!
"M-a ajutat Cel de Sus!"
- Nu crezi că mai și deformai realitatea?
- Nu cred! Omul când ascultă meciul la radio trebuie să aibă senzația că-l vede. Un comentator este obligat să-l facă pe ascultător să trăiască meciul.
- Spune-mi...
- O secundă! Să nu credeți să dacă am transmis cu pasiune n-am și criticat! Dacă era un meci foarte slab, nu puteam să nu spun că e foarte slab.
- E adevărată povestea cu Valentin Stănescu, care ți-a spus s-o lași mai ușor?
- I-a spus-o lui Domozină! Comenta de pe Stadionul Tineretului. S-a întors la el: "Mă Sabi, las-o mai încet, să se țină jucătorii după tine!".
- Tu ești născut în comuna Mitrofani, în Vâlcea. Pe vremea aia nu exista nici curent electric, de unde pasiunea pentru radio?
- Un vecin avea un aparat de radio "Electronica", mergea pe baterii. Când eram în clasa a III-a am auzit prima transmisiune la radio, efectuată de Ion Ghițulescu. Din acea clipă am spus că o să mă fac comentator sportiv de radio. Tot atunci, în urma unei emisiuni "Condeiele lui Vodă", am îndrăgit și istoria și am vrut să fac Facultatea de Istorie. Am reușit.
- Prima transmisie când ai făcut-o?
- În 1984, cu Nicolae Soare. Pe 28 noiembrie. A doua oară am fost cu Dan Ștefănescu la Pitești. Am avut noroc, însă m-a ajutat și Cel de Sus! Erau niște comentatori foarte buni: Ion Ghițulescu, Dan Ștefănescu, Nicolae Secoșan, Teodor Mateescu, Grigore Ilisei, apoi a venit Gheorge Minoiu.
"Tăticu', aici nu ești la aprozar!"
- Care era cel mai bun dintre ei?
- Cu o notă distinctă Ghițulescu datorită timbrului uluitor. Nu cred că se va mai naște un alt Ghițulescu pe undele radio.
- Pe tine cine te-a angajat?
- Șeful secției era Nicolae Soare. Până să ajung la radio, eu am publicat mult în presa centrală. Minoiu mi-a zis: "Tăticu', aici nu ești la aprozar! Du-te să vezi cum e varza și fasolea. Nu vii așa, de după tejghea".
- Și ce-ai făcut?
- M-am dus la "Viața Studențească", unde erau Cristoiu, Nistorescu. Apoi am mers la "Flacăra", la Păunescu. Așa m-am format. Și mă puneau să găsesc și alte situații, nu care țineau strict de meci. Așa am văzut la CS Târgoviște cu Metalul Mija, 0-1, că prim-secretarul, furios de înfrângere, i-a dat cu umbrela în cap unui jucător.
- Câte transmisii ai în total?
- Am comentat numai pe stadion și am peste 1.800!
- Ai avut și probleme?
- Sigur! Un suporter al Rapidului chiar m-a și amenințat. Cu cuțitul, într-o dimineață când să plec spre radio! Mi-a reproșat că spuneam prea lung "gol" împotriva Rapidului.
"Timpul meu la RRA s-a încheiat"
- Ai intrat la un moment în greva foamei fiind într-un conflict cu șefii...
- Nu, nu, nu. Domnule Ioanițoaia, nu intru în chestiuni de conflict. A fost un conflict fiindcă eu am apărat transmisiunile. Unii șefi au vrut să nu mai fie, dar datorită mie au fost.
- Bine, însă cu greva foamei cum a fost?
- Nu insist asupra chestiunii. V-am spus că a fost un conflict și atât. Am avut dreptate și am câștigat. Nu vreau să fac caz din așa ceva. A fost un conflict între mine și unii din conducere. Cei din conducere n-au avut dreptate, unii dintre ei și-au cerut și scuze mai târziu.
- Și tu ai intrat în greva foamei în semn de protest?
- Nu, nu, nu. Nu a fost așa. A fost un protest, interpretat în mod eronat. Nu vreau să intru în detalii. Nu vreau să discutăm acel conflict din 1900, cât a fost el.
- Când ai făcut vârsta de pensionare cei de la Radio nu ți-au propus să mai rămâi?
- M-am pensionat în 2018 și am avut un principiu. Nu stau nicio zi în plus, nicio zi în minus. M-au chemat la Parlament să mai stau trei ani că dau culoare transmisiunilor, însă le-am spus frumos că nu. Inclusiv președintele de acum al instituției m-a chemat și-a spus că nu concepe sportul fără Ilie Dobre. Timpul meu acolo s-a încheiat!
"Dobrin, cel mai talentat din istorie"
- Tu ai avut vreo echipă preferată?
- Feblețea mea a fost Gicu Dobrin. Am mai fost prins de atmosfera vulcanică din Giulești. La Craiova nu prea mergeam că era Domozină, dar m-a chemat la un meci el și crainicul stadionului a anunțat: "Comentează Ilie Dobre". În momentul ăla, toată tribuna a început să huiduie.
- Ești diplomat, nu mi-ai răspuns.
- V-am spus că FC Argeș, pentru Dobrin! Am făcut liceul la Câmpulung Muscel și eram foarte aproape. Mie Dobrin mi se pare cel mai talentat fotbalist din întreaga istorie a fotbalului românesc.
- Ai transmis două generații de jucători. Dobrin a fost cel mai talentat?
- Fără discuții!
- Apoi?
- Gică Hagi, dar pe același plan i-aș pune și pe Balaci și pe Dumitrache.
- Pe lângă comentarii, ai scris și cărți.
- Am un teanc de peste un metru de cărți scrise. Acum am scris un roman și o carte de suflet. Am făcut totul din pasiune. Din păcate, doar cinci la sută din populația României mai citește cărți.
- Acum o carte costă și foarte scump.
- Ioan Chirilă a avut noroc pentru că se citeau cărțile pe nerăsuflate.
- Ai 48 scrise.
- Nu contează numărul, ci cum sunt scrise. De exemplu, Creangă, Eminescu și Caragiale n-au scris mult, dar au fost genii ale literaturii române.
- E adevărat că despre Dobrin ai scris două cărți?
- Da, una când trăia, a doua după ce s-a stins. Multă lume i-a făcut rău, el niciodată nu le-a răspuns cu răutate. El mai și bea, dar nu însemna că l-a luat cineva de pe jos pe Gicu Dobrin.
CITEȘTE ȘI:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”