Articol de Eduard Apostol - Publicat vineri, 27 decembrie 2024 10:21 / Actualizat vineri, 27 decembrie 2024 17:54
Am fost vreme de trei zile la Genova pentru a lua pulsul orașului și a capta câteva idei despre locul unde Dan Șucu a decis să investească. 40 de milioane de euro, spune el, pentru început, cât să ia pachetul majoritar. La cel mai vechi club, activ, din Italia. Genoa 1893. Grea misie! Ceea ce pentru localnici și restul Peninsulei este surprinzător în România seamănă a teribilism.
Vă voi relata ceea ce am sesizat, fără a avea pretenția că-i cunosc pe genovezi. E vorba de prima impresie. Pe baza a ceea ce am văzut și am vorbit cu diverși oameni.
Consumi bateria telefonului mobil reținând imagini din Genova lui Columb și mi-aș permite să prezint situația nefardată a unui oraș și a unor oameni ce nu acceptă să fie înșelați. Și să le fie înșelate așteptările.
Attenzione, signor Șucu!
Ceea ce-mi spun noile mele cunoștințe din fotbalul italian: încă din vară au fost negocieri puternice între Dan Șucu și cei ce dețineau pachetul majoritar de acțiuni al clubului. „Au mai fost tatonări sau discuții și cu Red Bull, s-a mai auzit și de alte companii, iată că a venit acest român, surprinzător", mi-au relatat oamenii de acolo.
Cei de dinainte, investitorii americani, nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, deși au venit pe cai mari și cu promisiuni XL. Totuși, așa cum apreciază și fanii Zena - deși nu-i suportă, nu-i înjură! -, americanii au adus pe "Luigi Ferraris" entertainment-ul din competițiile de peste Ocean.
Într-adevăr, este o plăcere să asiști la un meci pe stadion, în compania a peste 30.000 de suflete, este un recital dedicat ideii de fotbal. "Multe familii s-au întors la stadion, vin cu copiii, tocmai pentru că e show", mi-au spus genovezii.
Și poate nu pricep eu tot ceea ce aud în italiană, sigur așa e, dar n-am auzit înjurături la meciul cu Napoli, la al 10-lea meci fără victorie din luna mai încoace. Nici împotriva americanilor, nici contra napoletanilor, nici contra Sampdoriei și lista poate continua.
Ceea ce nu-ți spun site-urile de turism despre "Il mio Genoa"
- Foarte mulți africani și magrebieni, foarte mulți. Cu cât te apropii de apă, în zona portului și pe străzile lăturalnice sunt cu duiumul. Genova a ajuns un loc multicultural, multietnic etc. Poate și de aceea dai peste multe locuințe în care nu ornamentele de Crăciun sunt afișate la ferestre, ci sunt puse rufele la uscat. Chiar și în zona Centrului Vechi, la câțiva pași de restaurantele de mai multe stele și de Via Garibaldi.
- Așa cum s-a informat colegul meu, Daniel Scorpie, Via Garibaldi este recomandată ca una dintre cele mai frumoase străzi din Europa, poate chiar din lume. Palazzo lipit de palazzo, sedii de bănci în clădiri impozante, locuri încărcate de istorie pentru unii, obiective instagramabile pentru alții. Genova a fost o mare putere, nu doar a Italiei, acum ceva mai multe sute de ani.
- Mașini sub "prestanța" celor din București sau alte orașe din România. Mai amărâte, la prima evaluare, multe lovite, fiindcă spațiile de parcare sunt înguste și puține. Iar ca să-ți fac loc să ieși în trafic, dai în față, dai în spate...
În trafic nu sesizezi opulența din Capitală, nu prea vezi automobile de multe zeci și sute de mii de euro. Poate au fost ținute în garaj în această perioadă. Oricum, traficul e nestresant pentru un oraș de peste jumătate de milion de locuitori.
- Un preot român stabilit în Genova de două decenii, un cunoscut agent FIFA care are afaceri inclusiv cu România și alți oameni simpli cu care am relaționat în drum spre stadion au ajuns la un numitor comun când au vorbit despre localnici: sunt suspicioși, precauți, în sensul că n-au încredere în altcineva, în străini decât abia atunci când ajung să-i cunoască.
Pe românește, de la Dan Șucu, după experimentul nereușit american, nu acceptă să se joace cu sentimentele lor, să dea chix, nu acceptă jumătăți de măsură și vor să vadă investiții în mercato. Spor!
170de milioane este suma actuală, estimativă, a datoriilor pe care le are Genoa 1893, chiar și după prima investiție, a lui Dan Șucu. Totuși, toate cluburile din Serie A au datorii mari
Diferența între „italiano vero" și „fugazi"
- Fanii "Grifonului" îl vor testa imediat pe Dan Șucu. În mercato invernal. Vor să vadă ce putere are. A se citi câți bani ar fi dispus să investească în transferuri.
Așa cum la Genova poți circula cu metroul fără să existe bariere la intrare, dar te verifică dacă ai bilet la ieșire. Nu merge cu "Dragi Genovezi", ci cu investiții serioase.
Spre deosebire de Rapid, unde Șucu a investit, ce e corect, e corect, în Italia crește mult nivelul. Sunt peste 10 salarii de un milion de euro, cel puțin, iar unul dintre băieți, Pinamonti, are o remunerație de peste 4 milioane de euro pe stagiune.
- N-a picat bine ca noul patron, de-abia instalat de trei zile, să absenteze de la meci. "Nu voiam să se dea mare sau să ne facă promisiuni, dar ar fi fost bine să fie lângă noi pe stadion", au spus câțiva fani la etapa cu Napoli (1-2).
"Nu avem stilul de a apărea la TV și a face declarații pompoase, dar era de bun augur ca Dan Șucu să fie la stadion. Mai ales că a apărut de nicăieri, iar noi ne-am simțit abandonați de americanii de dinainte", au mai zis alții.
- Sunt multe firme pe hainele oamenilor, magazine de lux și replicile lor în shop-containere, dar se vede cu ochiul liber cine e italiano vero și cine e "fugazi". Adică signore Șucu nu trebuie să vândă marfă contrafăcută oamenilor de acolo, adică iluzii!