FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV Dario Bonetti, interviu „fără rezerve” în săptămâna în care Dinamo poate retrograda: „Conducerea se ascunde în spatele problemei banilor!”

Dario Bonetti știe de ce Dinamo a ajuns în situația de a retrograda. Foto: Cristi Preda / GSP
Dario Bonetti știe de ce Dinamo a ajuns în situația de a retrograda. Foto: Cristi Preda / GSP

Articol de - Publicat miercuri, 08 mai 2024 20:38 / Actualizat miercuri, 08 mai 2024 23:43

Dario Bonetti (62 de ani) a comentat într-un interviu pentru GSP.ro situația ingrată în care a ajuns Dinamo, formație pe care a pregătit-o în trei mandate, ultima dată în perioada iulie - septembrie 2021.

Chiar dacă de-a lungul timpului a fost etichetat ca fiind un antrenor „de vreme rea”, italianul a cucerit două dintre ultimele trofee ale lui Dinamo, Cupa României și Supercupa, ambele în 2012, și a stat pe bancă la „Minunea de la Liberec” din 2009.

„Te-a sunat Dinamo?” » Claudiu Niculescu explică de ce a plecat de la Șelimbăr
EXPLICAȚII
„Te-a sunat Dinamo?” » Claudiu Niculescu explică de ce a plecat de la Șelimbăr

Dinamo este nevoită să o învingă pe UTA, duminică, de la 21:30, în ultima etapă a play-out-ului pentru a mai spera la salvarea de la retrogradare. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și transmis la TV pe Primasport 1, Orangesport 1 și Digisport 1.

  • „Câinii” s-ar salva direct dacă s-a îndeplini următoarele condiții: Botoșani pierde cu Oțelul, în deplasare, Voluntari este învinsă de U Cluj, Poli Iași suferă o înfrângere cu Petrolul, iar FCU Craiova nu o învinge pe Hermannstadt. Dinamo s-ar duce la baraj dacă ar câștiga cu UTA și s-ar îndeplini oricare două dintre condițiile de mai sus.

Dario Bonetti pune la zid managementul lui Dinamo

Dario Bonetti a făcut o analiză a factorilor care au declanșat criza formației din „Ștefan cel Mare” pe care a pus-o în oglindă cu cea din stagiunea 2021/'22, cea care a adus prima retrogradare din istorie.

- Mister, ce mai faceți? Nu ați mai antrenat.
- Sunt foarte bine, în Italia. Nu am mai avut oportunitatea de a prelua o echipă, așa e.

- Pe Dinamo o mai urmăriți?
- Da, meci de meci. Sunt la curent cu tot ceea ce se întâmplă.

- A ajuns din nou într-un moment foarte dificil. Dacă nu o învinge pe UTA, retrogradează direct în Liga 2.
- Îmi pare foarte rău pentru situația în care s-a ajuns. Mi se pare incredibil că totul se repetă ca în urmă cu doi ani, ar fi cu adevărat o dramă ca suporterii să retrăiască același coșmar. Cei care conduc clubul pot da vina pe orice, însă managementul e cel vinovat. Nimic altceva.

Dario Bonetti, interviu „fără rezerve” în săptămâna în care Dinamo poate retrograda: „Conducerea se ascunde în spatele problemei banilor!”
Dario Bonetti a stat doar 8 etape pe banca lui Dinamo în ultimul mandat, în sezonul 2021/22. Înfrângerea cu FCSB, 0-6, i-a fost fatală. Foto: GSP

- De ce spuneți asta? Resursele financiare sunt limitate la Dinamo, e un management nou față de cel pe care l-ați avut dumneavoastră în ultimul mandat.
- Sunt oameni care se ascund în spatele problemei banilor. E foarte simplu să faci asta, la fel cum e simplu să faci performanță dacă ai foarte mulți bani în mână. Corect? Dacă ai cunoștințe, poți să faci un sezon bun, poți să faci o treabă bună. Atenție, nu spun să câștigi trofee, e cu totul diferit! Ca să te conving, îți spun doar că jucătorii care costă, azi, zeci de milioane au fost gratis sau au valorat foarte puțin cândva, la început, nu e așa?!

- Deci doar managementul e vinovat?
- Sunt trei elemente pentru un club ca să reușească: managementul, antrenorul și jucătorii. Dacă una dintre ele nu funcționează într-o manieră decentă, s-a terminat. Când jucătorii sunt problema, te întreb, cine i-a adus? Managementul a decis.

Dario Bonetti: „Nu străinii sunt problema. Fotbalul românesc nu a crescut deloc”

- Sunt prea mulți străini, în prezent, la echipă?
- Nu străinii sunt problema. Și nu o zic pentru că eu nu sunt român. Aduci jucători străini pentru a face diferența în teren, nu să faci o echipă întreagă. Sunt jucători tineri de mare perspectivă în România, dar care se pierd fără vina lor. Fără a pune bazele, e imposibil. Dinamo are această posibilitate, să îi atragă și să îi pregătească bine și totuși nu se întâmplă. Sunt și multe interese la mijloc. Ar trebui să aibă o altă structură echipa, o structură locală.

De-asta fotbalul românesc nu a crescut deloc în ultimii ani și nu știu dacă cluburile românești mai pot ajunge vreodată la nivelul de performanță pe care îl aveau în anii '80-'90, când scriau istorie în cupele europene.

- Ce impresie v-a lăsat Zeljko Kopic?
- Revin la ce îți spuneam înainte. Antrenorii sunt buni sau mai puțin buni. Am văzut echipe bune cu antrenori slabi care nu au făcut lucruri bune, dar nici nu au retrogradat. În schimb, n-am văzut niciodată o echipă de jucători slabi care să facă minuni pentru că are un antrenor extraordinar. Un club cu o așa istorie nu are voie să nu exploateze jucătorii tineri. Există jucători talentați, foarte buni, pe care România îi are.

„Am fost folosit la Dinamo”

- V-ați întoarce la club?
- Nu e cazul să discutăm despre asta. Eu am venit cu inima la Dinamo, nu din interes. Și vorbesc cu inima. Când am venit ultima oară nu voia nimeni să vină, m-am simțit folosit, mai ales pentru că au vrut să schimbe multe de capul lor. Nu există un proiect serios, chiar și pe câteva luni. Sunt oameni fără competențe, fără dorință de a construi.

- Ați mai discutat cu cineva de la Dinamo în ultima vreme?
- Nu, doar cu suporterii. Și sunt alături de ei, îmi pare extrem de rău pentru ceea ce trăiesc în aceste zile. Am rămas apropiat de culori, sunt și eu un fan la rândul meu.

VIDEO. Dinamo speră într-o minune

Citește și:

Dacă Dinamo retrogradează, Politic rămâne în Superliga! » Un club cu pretenții i-a făcut contractul + alte 3 transferuri pregătite
MERCATO
Dacă Dinamo retrogradează, Politic rămâne în Superliga! » Un club cu pretenții i-a făcut contractul + alte 3 transferuri pregătite
Rapid a aflat sancțiunea pentru meciul cu FCSB! Ce se întâmplă cu stadionul din Giulești
RAPID
Rapid a aflat sancțiunea pentru meciul cu FCSB! Ce se întâmplă cu stadionul din Giulești

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (2)
socosu
socosu  •  09 Mai 2024, 11:32

Toată stima pentru tine, Dario!

therealreddog33
therealreddog33  •  09 Mai 2024, 00:39

Respect! Exact asta e problema la noi, managementul! Nu e român, însă a pus foarte bine punctul pe "i"!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează