FOTBAL  »  Superliga  »  MODIFICĂRI

Deținătorul drepturilor TV cere revoluția în Liga 1! Măsuri drastice: înfrângeri la „masa verde” și condiții pentru calificarea în play-off

Gaz Metan nu ar fi putut participa în play-off, dacă măsurile cerute de eAD erau în vigoare
Gaz Metan nu ar fi putut participa în play-off, dacă măsurile cerute de eAD erau în vigoare

Articol de - Publicat duminica, 02 august 2020 17:36 / Actualizat duminica, 02 august 2020 17:53

Deținătorul drepturilor TV pentru Liga 1, eAD Interactive, a trimis o listă de măsuri pe care LPF și FRF să le ia în calcul pentru sezonul următor al Ligii 1. 

Liga 1 nu va scăpa de coronavirus nici sezonul următor, așa că deținătorul drepturilor TV vrea asigurări că meciurile se vor putea desfășura după un program bine stabilit. eAD a transmis o listă cu 5 măsuri, prin care se dorește ridicarea gradului de spectaculozitate. Pe scurt, acestea sunt: 

  • Testări săptămânale pentru coronavirus, una inclusiv în ziua meciurilor din Liga 1. 
  • Echipele care nu se pot prezenta la un meci din cauza Covid-19 să piardă cu 0-3. 
  • Testarea pentru coronavirus la o singură clinică, pentru a obține un preț redus
  • Condiționarea obținerii licenței pentru Liga 1 de un stadion dotat cu nocturnă și încălzire a gazonului
  • Echipele fără licență pentru cupele europene să nu poată participa în play-off-ul Ligii 1

Comunicatul emis de eAD:

Campioana Ligii 1 poate va fi desemnată, încă o dată, în ultima etapă de playoff, de data aceasta într-un meci direct între cele două echipe care au dominat acest final de sezon.  Aşa cum am mai declarat, dorinţa noastră este ca sezonul să fie încheiat pe teren, iar cea mai bună echipă să câştige. Ne bucurăm că până la urmă, cu toate greutătile întâmpinate în acest campionat, totuşi cîştigătoarea pe teren a meciului dintre Universitatea Craiova şi CFR Cluj va fi campioana României, ceea ce, în opinia noastră, este corect şi elimină toate suspiciunile şi speculaţiile existente cu privire la comportamentul unor echipe din ultima perioadă. Vreau să le mulţumim televiziunilor partenere pentru înţelegerea de care au dat dovadă în ultimele luni, partenerului Casa Pariurilor, jucătorilor, echipelor din Liga 1 şi Ligii Profesioniste de Fotbal pentru efortul depus în a duce la final acest sezon. 

La finalul lunii august va începe un nou sezon al Ligii 1 şi, ţinând cont de ceea ce am învăţat în ultimele luni, din experienţa acestui sezon, am cerut conducerilor LPF şi FRF câteva lucruri, necesare şi obligatorii din punctul nostru de vedere, pentru a nu repeta greşelile acestui final de campionat: 

  • 1. Adoptarea protocolului UEFA pentru toate echipele din Liga 1. Vom avea 4 echipe în cupele europene ce vor fi obligate să respecte acest protocol care impune testarea săptămânală şi testarea în ziua jocului. Considerăm că acest protocol trebuie adoptat de toate echipele, iar LPF şi FRF trebuie să lucreze împreună cu autorităţile, cu premierul şi cu ministrul Sănătăţii, la o aprobarea rapidă. 
  •  2. Modificarea regulamentelor astfel încât echipa care are prea mulţi jucători infectaţi şi nu poate juca un meci, dacă nu mai există date disponibile pentru reprogramare, să piardă meciul cu 3-0 şi să suporte o penalizare semnificativă, reprezentând costul drepturilor plătite, al producţiei şi o despăgubire pentru televiziunile care nu mai pot difuza meciul. Calendarul competiţional pentru sezonul 2020/2021 este extrem de strâns, cu foarte puţine date disponibile, cu obligativitatea terminării sezonului la finalul lunii mai, deoarece avem turneu final de Campionat European. Suntem obligaţi să acceptăm reluarea sezonului la mijlocul lunii ianuarie, posibil să fie meciuri amânate din cauza vremii, iar această cerinţă este obligatorie dacă vrem ca Liga 1 să se termine la data cerută de UEFA. Ne dorim şi sperăm că profesionalismul jucătorilor şi managementul echipelor din Liga 1 vor face inutilă această clauză însă, pentru confortul nostru şi al televiziunilor partenere, ne-o dorim aprobată şi funcţională începând cu prima etapă.
  • 3. Testarea să fie făcută centralizat, la o singură clinică, plata urmând să fie făcută de către LPF sau EAD, costul fiind scăzut din suma plătită pentru drepturile tv şi comerciale. Împreună cu LPF am început discuţiile pentru a identifica cea mai bună soluţie astfel încât să fie obţinut un preţ redus pentru toate echipele şi garanţia livrării la timp a unor rezultate cu un grad cât mai mic de eroare. Considerăm că acest lucru va elimina discuţiile apărute în spaţiul public, LPF având acces şi fiind ordonatorul tuturor testărilor care se vor face. 
  • 4. Condiţionarea obţinerii licenţei pentru Liga 1 de un teren cu nocturnă şi o instalaţie de încălzire a gazonului funcţională. Echipele care au instalaţia dar nu o folosesc să plătească o penalizare semnificativă în cazul în care terenul de joc este impracticabil. Se vor juca meciuri până spre finalul lunii decembrie, sezonul se va relua la mijlocul lui ianuarie, nu ne putem baza că iarna va fi blândă. 
  • 5. Echipele care nu obţin licenţă pentru cupele europene să nu aibă acces în playoff-ul Ligii 1.

Considerăm că primele 3 cerinţe sunt obligatorii şi extrem de necesare.  La final, vreau să reiterăm faptul că, împreună cu televiziunile partenere, rămânem aceiaşi parteneri pentru fotbalul românesc, contribuind financiar, cu plăţi făcute în avans, la susţinerea şi dezvoltarea celui mai iubit sport din România. În acest sens, am demarat achiziţia echipamentelor şi a softului necesar implementării sistemului VAR la Liga 1.

Ţinând cont că FRF a anunţat că e nevoie de 8 luni de antrenamente pentru arbitri, sperăm să putem avea primele meciuri cu VAR în primăvara anului viitor. Tot la nivel de investiţii, ne propunem ca din sezonul 2021/2022 să le oferim iubitorilor de fotbal cel puţin un meci pe etapă în format 4K”, se arată în comunicatul emis de eAD.

VIDEO. Program infernal pentru Dinamo în finalul sezonului

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 1:

Cine e Alexandru Albu, fundașul ochit de MM Stoica pentru FCSB: „Puțini jucători sunt ca el!”

POLI IAȘI - CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-0 » Chindia, prima echipă retrogradată în Liga 2 » Moldovenii speră în continuare! Cum arată ACUM clasamentul

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Lovitură de proporții pentru Dinamo: Dennis Politic s-a accidentat și este OUT
Superliga
Lovitură de proporții pentru Dinamo: Dennis Politic s-a accidentat și este OUT
Darius Olaru, primul pe lista lui Fatih Terim » Giovanni Becali, veste de ultimă oră: „Ai acolo un protector, un om care iubește România”
Superliga
Darius Olaru, primul pe lista lui Fatih Terim » Giovanni Becali, veste de ultimă oră: „Ai acolo un protector, un om care iubește România”
Ispita de la Survivor 2025: „Nu mi-e frică de foame, altceva e mai greu pentru mine”
Stiri extrasport
Ispita de la Survivor 2025: „Nu mi-e frică de foame, altceva e mai greu pentru mine”

Dispărut de aproape jumătate de secol » Nimeni nu l-a mai găsit pe eroul unicului succes românesc pe Camp Nou: „A marcat cu Barcelona și apoi a plecat. Era cleptoman”

Stadioane, NU spitale! Suma COLOSALĂ pe care Guvernul României o investește în bazele sportive: cât 3 spitale regionale! » Sunt „540 de proiecte sportive în derulare”, bugetul CNI alocat fiind cât cel pentru Sănătate!


Comentarii (43)
sibelius
sibelius  •  03 August 2020, 09:12
Postat de Horneţ Mirel pe 02 August 2020, 22:59

Tara bolnava !!! De unde si cand stabilesc televiziunile clasamentul fotbalistic ?!!!!!! Nu va ajunge ca altii deja hotarasc tot?

Ai inteles ce ai ce citit? Ma indoiesc.

111855873007282
Un Timisorean  •  03 August 2020, 08:25

Mi se par pertinente solicitarile . Cine da banul, danseaza dupa muzica ceruta. .......................mai ales ca sefilor de la FRF si Liga le este teama sa nu supere cluburile. Nu vedeti ce balamuc este cu cartonasele ?.................iar cei care trebuie sa hotarasca, fug ca lasii, se ascund ?

andrei.f
andrei.f  •  03 August 2020, 06:14

O nouă lovitură pt câini, nici vorbă de mărirea nr de echipe !

Vezi toate comentariile (43)
Comentează